Πάσχα- «Mένουμε Σπίτι» και παίρνουμε διατροφικές συμβουλές από το star.gr

Τι πρέπει να προσέξουμε πριν και μετά το μεγάλο φαγοπότι εν μέσω κορωνοϊού

Τόσο η Μεγάλη Εβδομάδα όσο και οι ημέρες του Πάσχα συνοδεύονται από πολλές διατροφικές παραδόσεις. Ωστόσο, φέτος ο κορωνοϊός και η καραντίνα αλλάζουν πολλά στις διατροφικές μας συνήθειες. Καθώς λοιπόν όλοι «Μένουμε Σπίτι», το star.gr ζήτησε διατροφικές συμβουλές για τη νηστεία από την Ιωάννα Αδαμίδου, MSc Διαιτολόγο-Διατροφολόγο και Βιολόγο στο Διατροφολογικό Κέντρο του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.

Αποτοξίνωση από το κρέας και τώρα τι τρώμε;

Υπάρχει μία πληθώρα τροφών και συνταγών, κάποιες πιο σύνθετες και κάποιες πολύ πιο απλές, που μπορούν πολύ γρήγορα να ετοιμαστούν εν καιρώ νηστείας και καθώς κινούμαστε προς το Πάσχα. Ως βασική οδηγία θα πρέπει να μη φοβόμαστε να αυτοσχεδιάσουμε στην κουζίνα ή ακόμη και να δούμε συνταγές στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας τα υλικά που έχουμε ήδη στα ντουλάπια μας και ανάλογα με τις διατροφικές μας προτιμήσεις.

«Η σόγια είναι μια πάρα πολύ θρεπτική τροφή σε διάφορες εκδοχές της. Υπάρχει για παράδειγμα το τοφού που οπτικά μοιάζει με λευκό ζελέ, τόσο σε υφή και μορφή και αρέσει σε πολλούς. Τα μπιφτέκια από κιμά σόγιας αποτελούν ακόμη μία λαχταριστή πρόταση, ενώ υπάρχει και το γάλα σόγιας σε διάφορες γεύσεις, όπως βανίλια, κακάο ή σοκολάτα. Όλα αυτά τα εντός εισαγωγικών γαλακτοκομικά προϊόντα σόγιας, είναι μια πάρα πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών, είναι πολύτιμα σαν τροφή και αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή εκτός από τη Μεγάλη Εβδομάδα, και για τους χορτοφάγους ή τους vegans», είπε η κ. Αδαμίδου.

«Ρώτησα τον Χαρδαλιά, πού θα κάνω Πασχαλιά»

«Μπορούμε επίσης, να εστιάσουμε σε ωραίες νηστίσιμες τροφές με βάση τα φρέσκα ή κατεψυγμένα θαλασσινά. Για παράδειγμα μία μακαρονάδα με γαρίδες που έχουμε στην κατάψυξή μας,  καλαμαράκια, χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι, σουπιές με σπανάκι. Ακόμη μπορούμε να φάμε μία πίτα με ή χωρίς τυρί ανάλογα με το πώς εννοεί ο καθένας τη νηστεία, αλλά σίγουρα με σπανάκι και πράσο» πρόσθεσε.

«Μπορούμε επίσης να καταναλώσουμε σπανακόρυζο, πρασόρυζο, λαχανόρυζο και διάφορα πιάτα με ζυμαρικά που δεν έχουν κρέας, αλλά μπορούμε να τα συνοδέψουμε με τόνο ή φρέσκο ψάρι. Διάφορα ψάρια όπως τα λιπαρά, για παράδειγμα η σαρδέλα, ο σολομός που είναι καλές διατροφικές πηγές της βιταμίνη D, αλλά και ο μπακαλιάρος, το σκουμπρί, η πέστροφα οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι είναι πολύ ωραία, θρεπτικά, αλλά και πλούσια σε πρωτεΐνες, σε μονοακόρεστα και κυρίως πολυακόρεστα λιπαρά οξέα», σημείωσε. 

Γενικότερα, ως βάση στη γαρνιτούρα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε ρύζι ή κριθαράκι, ενώ μέσα στη νηστεία δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα όσπρια. 
«Φακές, φασόλια και φασόλια γίγαντες, ρεβίθια ή φάβα μπορούν να ετοιμαστούν ως παραδοσιακές σούπες, αλλά και να γίνουν προσθήκη σε απλές σαλάτες και πιο σύνθετες συνταγές. Για παράδειγμα μπορούμε να στραγγίσουμε τις φακές και να τις προσθέσουμε ως πηγή πρωτεΐνης σε μια σαλάτα με ποικιλία λαχανικών, όπως μαρούλι, λίγο αγγουράκι ή καλαμπόκι», ανέφερε.

«Καραντινάτες» διατροφικές συμβουλές στο star.gr

 Νηστίσιμες και θρεπτικές λύσεις για πρωινό και απογευματινό

 Από τη στιγμή που κατά τη διάρκεια της νηστείας δεν τρώμε πηγές πρωτεΐνης, όπως το κρέας τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, μπορούμε να στραφούμε στις υπόλοιπες πηγές πρωτεΐνης όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, καθώς και ό,τι προκύπτει από αυτούς, όπως ταχίνι και φυστικοβούτυρο.

«Έτσι, θα λαμβάνουμε ποικιλία θρεπτικών συστατικών και όχι μόνο υδατάνθρακες. Ενδεδειγμένη ποσότητα είναι ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού φυστικοβούτυρο, το οποίο μπορούμε να απλώνουμε σε μία φέτα ψωμί. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε καλύτερο κορεσμό οπότε δεν θα τρώμε ποσότητες, ενώ θα είναι και πιο εύκολο να διατηρήσουμε τα κιλά μας μέσα στη νηστεία» είπε η κ. Αδαμίδου.

Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθείτε όταν γυμνάζεστε στο σπίτι

 Τι και πώς τρώμε τις ημέρες του Πάσχα;

Οι ειδικοί του διατροφολογικού κέντρου της Βιοιατρικής δίνουν 5 συμβουλές για να αποφύγουμε τη δυσφορία μετά τα «ανεξέλεγκτα» γιορτινά τραπέζια.

Κόκκινα αυγά

Αποφύγετε την υπερβολική ποσότητα. Βάψτε έναν μικρό έως μέτριο αριθμό κόκκινων αυγών, τα οποία θα τσουγκρίσετε και θα μπορέσετε να φάτε ευχάριστα ως οικογένεια από την Κυριακή του Πάσχα και έπειτα ως πρωινό με μια φέτα ψωμί, ως προσθήκη στις σαλάτες ή σε ένα σάντουιτς με ντομάτα, αγγουράκι και μαρούλι.

Ασκήσεις με πανάκια για όλο το σώμα

Βάζουμε μέτρο σε μαγειρίτσα και αρνί

Η μετάβαση από την περίοδο νηστείας στη μεταμεσονύκτια μαγειρίτσα του Μ.Σαββάτου αλλά και στο πλουσιοπάροχο Πασχαλινό τραπέζι με κρεατοφαγία, κορεσμένα λιπαρά, αλκοόλ και γλυκά θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή. Αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με προβλήματα υγείας. Η απότομη αλλαγή στην ποσότητα και την σύσταση των γευμάτων μπορεί καταρχήν να προκαλέσει έντονη γαστρεντερική δυσφορία.

Γι’ αυτό λοιπόν χρειάζεται μεγάλη προσοχή το βράδυ του Μ. Σαββάτου. Η παράδοση προστάζει για μαγειρίτσα, ωστόσο η υψηλή περιεκτικότητά της σε κορεσμένα λιπαρά και η πιθανή υπερκατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσπεψία και στομαχικές ενοχλήσεις. Στοχεύστε σε ένα μεσαίο πιάτο, συνοδέψτε μόνο με σαλάτα ή και λίγο ψωμί, και αφήστε να περάσει λίγη ώρα προτού πέσετε για ύπνο.

Δεν ξέρετε τι να μαγειρέψετε το Πάσχα; Ο Λάμπρος μας δίνει μία υπέροχη ιδέα

Το πρωινό παραμένει ο «βασιλιάς» και το Πάσχα

Μην παραλείψετε το πρωινό την Κυριακή του Πάσχα. Θα βοηθήσει να περιορίσετε την ποσότητα του μεσημεριανού γεύματος. Σε αυτό το πλαίσιο καταναλώστε φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως μήλο, πορτοκάλι ή μπανάνα και αποφύγετε το τσιμπολόγημα μέχρι το μεσημέρι.

Οδηγίες για το πασχαλινό τραπέζι

Ξεκινήστε πριν το γεύμα με τη σαλάτα, ούτως ώστε να αυξηθεί το αίσθημα του κορεσμού και συνεπώς να καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα φαγητού στη συνέχεια.

Στο μεσημεριανό σερβίρετε τη μερίδα στο πιάτο σας και αποφύγετε την κατανάλωση φαγητού απευθείας από τις πιατέλες. 
Αφαιρέστε το ορατό λίπος και την πέτσα από το κρέας και απολαύστε σε μικρή ποσότητα τις πολύ υψηλές πηγές κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης, όπως τα εντόσθια και το κοκορέτσι.

Προτιμήστε το κόκκινο κρασί που είναι γνωστό για τις καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης, αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά. Κι εδώ χρειάζεται η κατανάλωση να γίνεται με μέτρο, ενώ 1 ή 2 ποτηράκια σε κάθε γεύμα είναι αρκετά.
Αποφύγετε την κατανάλωση γλυκού μαζί με το γεύμα. Προτιμήστε κάποιο φρούτο ή συνδυασμό φρούτου με γιαούρτι. Αν υπάρχει γλυκό που επιθυμείτε, αφήστε να περάσουν 2-3 ώρες από το φαγητό, πριν απολαύσετε μία μικρή ποσότητα το απόγευμα.

Μεγάλη Εβδομάδα: Αδυνατίζουμε, ενώ νηστεύουμε!

Το μενού μετά το Πάσχα

Από την Τρίτη ημέρα του Πάσχα και έπειτα, επιλέξτε ζυμαρικά, λαδερά, όσπρια, ψάρια και θαλασσινά, που προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και είναι πιο φιλικά για το στομάχι έπειτα από την Πασχαλινή κρεατοφαγία.

5 +1 tips για την ενίσχυση της φυσικής κατάστασης εν μέσω καραντίνας

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top