12 ξεχωριστά βιβλία για τις καλοκαιρινές διακοπές

Οι προτάσεις του star.gr για όλες τις ώρες και όλα τα γούστα

βιβλία προτάσεις

Βρισκόμαστε και επίσημα στην «καρδιά» του καλοκαιριού. Μια ανάσα πριν από τις διακοπές, σας προτείνουμε βιβλία για όλες τις ώρες και όλα τα γούστα που θα σας κάνουν να ξεχαστείτε και να ταξιδέψετε.

Το βέβαιο είναι πως πρόκειται για εκδόσεις με σπουδαίες κριτικές που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον σας ζωντανό ως την τελευταία σελίδα.

«Για το καλό σου» της Alice Miller

Από τις εκδόσεις Ροές και στη σειρά Ψυχολογία-Ψυχανάλυση μόλις κυκλοφόρησε το 6ο βιβλίο της γνωστής παιδοψυχολόγου Alice Miller. Είναι το αποτέλεσμα του εσωτερικού διαλόγου της συγγραφέως με τους αναγνώστες του βιβλίου που την καθιέρωσε παγκοσμίως -Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας– και μπορεί να εκληφθεί ως συνέχειά του, δίχως αυτό να αποκλείει την αυτοτελή ανάγνωσή του.

Στο βιβλίο αυτό ,η Alice Miller εκθέτει τις παιδαγωγικές μεθόδους των τελευταίων αιώνων και, εν συνεχεία, καταπιάνεται με την παιδική ηλικία της τοξικομανούς Κριστιάνε Φ., του δικτάτορα Αδόλφου Χίτλερ, του δολοφόνου παιδιών Γιούργκεν Μπαρτς αλλά και ορισμένων καλλιτεχνών (Σύλβια Πλαθ, Πάουλ Κλέε, Πέτερ Χάντκε, Φρήντριχ Ντύρρενματτ κ.ά.), φανερώνοντάς μας τι ακριβώς κρύβεται κάτω από τον αγαθό μανδύα του όρου «διαπαιδαγώγηση» και, συγχρόνως, καταδεικνύοντας πως ό,τι ενσταλάζεται στο παιδί κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του έχει αντίκτυπο σε όλη την κοινωνία. Απευθυνόμενη όχι μόνο σε γονείς, αλλά, κυρίως, στο παιδί που κάθε ενήλικας κρύβει εντός του, μας δείχνει πως το κλειδί εξόδου από τον φαύλο κύκλο της «διαπαιδαγώγησης» βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι η θέληση να το πάρουμε στα χέρια μας.

«Στη σωφρονιστική αποικία» του Κάφκα

Το διήγημα «Στη σωφρονιστική αποικία» γράφτηκε την εποχή που ο δημιουργός του δούλευε πάνω στη «Δίκη», με την οποία υπάρχει κοινός τόπος συνάντησης. Η ίδια αίσθηση του παραλόγου στον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος διατρέχει και τα δύο κείμενα. Η αίσθηση ότι παρακολουθείς μια διαδικασία τιμωρητική ,αποκαλυπτική για τον παράλογο μηχανισμό της εξουσίας που κινεί τα νήματα, η οποία όμως έχει τον μανδύα της απολύτως αποδεκτής λειτουργίας μιας κοινωνίας «δικαίου».

Ένας απείθαρχος στρατιώτης καταδικάζεται σε θάνατο. Την απόφαση θα εκτελέσει ένα «ιδιόρρυθμο» μηχάνημα εγγράφοντας με αιχμηρές ακίδες πάνω στο γυμνό του σώμα το παράπτωμά του. Βαρύνοντα ρόλο παίζουν δύο πρόσωπα: ο αξιωματικός, που ενδιαφέρεται μόνο για την καλή λειτουργία της μηχανής, και ο ερευνητής-ταξιδιώτης, που, αν και εκφράζει την αντίθεσή του, παραμένει ουσιαστικά αμέτοχος και φροντίζει να αποδράσει τάχιστα από τον ζοφερό τόπο. Το κορυφαίο όσο και αινιγματικό αυτό κείμενο έχει προκαλέσει πλήθος ερμηνείς και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη.

«Ο Τσίπερ και ο πατέρας του» του Γιόζεφ Ροτ

Από τις εκδόσεις Ροές, και στη σειρά «Γερμανόφωνοι συγγραφείς», κυκλοφόρησε ένα ακόμη έργο του Γιόζεφ Ροτ, το –ανέκδοτο έως τώρα στα ελληνικά– μυθιστόρημα με τίτλο «Ο Τσίπερ και ο πατέρας του».

Το έργο περιστρέφεται γύρω από δύο κύριους χαρακτήρες, και αυτές οι δύο μορφές έχουν πλαστεί για να εκπροσωπήσουν την ίδια την εποχή τους:

Ο Άρνολντ Τσίπερ, ο φορτωμένος με ελπίδες γιος, επιστρέφει στην πατρίδα μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, νιώθει ωστόσο άπατρις. Κάθεται σε καφενεία, ψάχνει ματαίως να βρει κάποιο νόημα σε μια μόνιμη δουλειά γραφείου ή ένα νέο ξεκίνημα…  Είναι ο «νεαρός άντρας της γενιάς του πολέμου», η παραδειγματική μορφή μιας απογοητευμένης και αποδεκατισμένης γενιάς (στην οποία ανήκε κι ο ίδιος ο συγγραφέας).

Και ο πατέρας του, ο γερο-Τσίπερ, είναι χαρακτηριστικό δείγμα της προηγούμενης γενιάς, που ξόδεψε μεγάλο μέρος της ενέργειάς της για να αναρριχηθεί από τη θέση του προλετάριου σε εκείνη του (μικρο)αστού – θέση την οποία ο Ροτ περιγράφει απολαυστικά, χωρίς να της «χαρίζεται», αλλά και με μια βαθιά τρυφερότητα και κατανόηση.

Στις σελίδες του μυθιστορήματος είναι διάχυτη η οσμή του χαμένου ή του ποτέ κατακτημένου μεγαλείου: της εποχής της Αυτοκρατορίας και της άπιαστης ανώτερης τάξης της μπουρζουαζίας. Η οσμή του πολέμου, του επικείμενου και αργότερα του τελειωμένου. Η οσμή του μίσους μιας γενιάς νεαρών ανδρών που τριγυρνά χωρίς σκοπό στα συντρίμμια των ματαιωμένων ονείρων των πατεράδων, ανίσχυρη ακόμη και να ονειρευτεί, ήδη ηττημένη και γερασμένη από τον κόπο και την ταλαιπωρία που κατέβαλε στο πεδίο μιας μάχης στην οποία ρίχτηκε σαν σφάγιο από τους γονιούς της.

«Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Η Κάπα Εκδοτική προσφέρει στο αναγνωστικό και θεατρόφιλο κοινό την κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος» σε νέα μετάφραση του Γιάννη Λιγνάδη.

Τον τόμο εμπλουτίζουν με κείμενά τους, γραμμένα ειδικά για την έκδοση, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καίτη Διαμαντάκου, και η καθηγήτρια του Brown University, Adele C. Scafuro.

Η συγκλονιστική πορεία προς την αυτογνωσία του βασιλιά Οιδίποδα, γιου του Λαΐου και της Ιοκάστης, που αναζητώντας εναγωνίως την αλήθεια για την καταγωγή του μαθαίνει πως, εν αγνοία του, υπήρξε πατροκτόνος και αιμομίκτης.Το τελειότερο ίσως έργο του Σοφοκλή, με την υποδειγματική δομή και με την εξαιρετική χρήση του μυθολογικού υλικού του θηβαϊκού κύκλου. Η τραγωδία που, με έντονα τα στοιχεία «αστυνομικού» και «ψυχολογικού θρίλερ», αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και στοχασμού για φιλοσόφους, καλλιτέχνες του θεάτρου και ψυχαναλυτές τους τελευταίους αιώνες.

«Οι ακρωτηριασμένοι» του  Χέρμανν Ούνγκαρ

Το σπουδαίο αυτό βιβλίο κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ροές.

Ο υπάλληλος τραπέζης Φραντς Πόλτσερ, παγιδευμένος σε έναν ψυχρό εργασιακό κόσμο, έχει παραδοθεί στη μοιρολατρία και, ουσιαστικά, φυτοζωεί σε μια αέναα επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα. Το μόνο που τον συγκροτεί και τον συγκρατεί στη ζωή είναι η ακούραστη επιδίωξη της τάξης και της ασφάλειας, ως προστασίας από ένα εχθρικό και απρόβλεπτο, όπως το αντιλαμβάνεται, περιβάλλον. Εκείνο που του επιτρέπει να αντέχει τον αβάσταχτο βίο είναι η προβλεψιμότητα της κάθε ημέρας. Ο κόσμος είναι ο πιο άσπονδος εχθρός του.

Ο φόβος απέναντι σε κάθε αλλαγή τον ρίχνει στην αγκαλιά της σπιτονοικοκυράς του, της Κλάρας Πόργκες, μιας μαραμένης χήρας, η οποία ξέρει να εκμεταλλεύεται τις φοβίες του και τον εξουσιάζει πλήρως, μέχρι του σημείου της σεξουαλικής κακοποίησης.

Πυροδοτείται τότε μια λαίλαπα από γεγονότα, ένα κουβάρι από αδιέξοδα, θρησκευτικό φανατισμό, φιλαργυρία και βίαιη σεξουαλικότητα, που απειλεί να αφανίσει στο πέρασμά της όχι μόνο την τάξη αλλά και όλα τα πρόσωπα του μυθιστορήματος.

Ο γερμανόφωνος Τσέχος συγγραφέας Χέρμανν Ούνγκαρ (1893-1929) συνδέθηκε στην Πράγα με τον κύκλο των λογοτεχνών γύρω από τον Φραντς Κάφκα, τον Ερνστ Βάις και τον Μαξ Μπροντ.

Βιβλίο Οι Ακρωτηριασμένοι

«Το αγόρι» του Μάρκους Μαλτ

Διαβάζοντας «Το αγόρι» του Μάρκους Μαλτ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera, από την πρώτη κιόλας σελίδα νομίζεις ότι ταξιδεύεις σε μια καλογυρισμένη κινηματογραφική ταινία.Η περιγραφή  κόβει την ανάσα. Δεν μπορείς να αφήσεις το βιβλίο καθώς θέλεις να μάθεις τι θα ακολουθήσει. Οι αντιδράσεις του αγοριού είναι συγκινητικές.Μένει έκπληκτο μπροστά στα επιτεύγματα του πολιτισμού και από την επαφή του με τους ανθρώπους.

Η ιστορία του αγοριού ξεκινά με τον 20ό αιώνα. Βουβό εκ γενετής, το παρακολουθούμε χωρίς ποτέ να το ακούμε και χωρίς ποτέ να μαθαίνουμε τ' όνομά του ή τ' όνομα της μητέρας του — για πατέρα ούτε λόγος. Ένας μικρός που ζει σε πρωτόγονη κατάσταση και έρχεται για πρώτη φορά σ' επαφή με τον έξω κόσμο στην ηλικία των δεκατεσσάρων. Παρθένος από κάθε είδους «εξανθρωπισμό», μοιάζει λευκό χαρτί που αρχίζει να γράφεται αργά, ακολουθώντας τον ρυθμό των γνωριμιών του με τους άλλους ανθρώπους μέσα σε μια κοινωνία για την οποία κανείς δεν τον προετοίμασε. Το αγόρι, μέσα στις 570 σελίδες του, περιγράφει έναν κόσμο σε πλήρη ανατροπή, όπως ήταν το πρώτο τρίτο του 20ού αιώνα, αφήνοντας τον αναγνώστη εμβρόντητο. Ιστορική νωπογραφία, θυελλώδες ερωτικό πάθος, πορεία μύησης αλλά και ένα αμείλικτο κατηγορώ κατά του σφαγιαστικού πολέμου, ο οποίος θανατώνει ανθρώπους που αγνοούν ως και το λόγο για τον οποίο μάχονται.

«Οι τρεις αδελφές- Ο βυσσινόκηπος- Ο γάμος-Το κύκνειο άσμα» του Τσέχωφ

Οι εκδόσεις Δωδώνη προσφέρουν στο αναγνωστικό κοινό 4 σπουδαία, θεατρικά έργα του Τσέχωφ σε μια προσεγμένη έκδοση. Ο Αντόν Τσέχωφ έγραψε τις Τρεις Αδερφές -ένα έργο για την προσδοκία- το 1901, στο γύρισμα του 20ου αιώνα. Ο ίδιος ο συγγραφέας χαρακτηρίζει το έργο του «κωμωδία» και τους χαρακτήρες του «μπουφόνους», καθώς φέρνει κάθε έναν από αυτούς, κάθε τους ελπίδα, κάθε τους αγωνία, αντιμέτωπους με την πραγματικότητα, όπως αυτή σμιλεύεται αμείλικτα από τον χρόνο.

Στο θεατρικό έργο «Ο Γάμος» ο Τσέχωφ  σατιρίζει τον μέσο Ρώσο και την δίψα του για αξιώματα και τιμές. Το έργο πρωτοπαίχτηκε στη Μόσχα στις 28 Νοεμβρίου του 1900.

Το κύκνειο άσμα» γράφτηκε το 1887 και πρόκειται για θεατρική μεταφορά του διηγήματός του «Ο Κάλχας». Αφορά στον μονόλογο ενός ηθοποιού που αναμετρά τα θετικά και τα αρνητικά μιας ζωής σαράντα χρόνων αφιερωμένη στο θέατρο.

Ο Βυσσινόκηπος είναι το τελευταίο θεατρικό έργο του, εμπνευσμένο από μία εποχή κατά την οποία ο ρωσικός λαός, αν και θεωρητικά ελεύθερος, εξαιτίας της κατάργησης της δουλοπαροικίας κατά το 1861, ζούσε ακόμη στη φτώχεια και την αμάθεια.

«Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο» της Bernardine Evaristo -Bραβείο Booker

H Λονδρέζα, νιγηριανής καταγωγής Evaristo, παρουσιάζει στο όγδοο βιβλίο της 12 διαφορετικές φωνές γυναικών που εξηγούν τι σημαίνει να είσαι «μαύρη». Μέσα από έξυπνες και αρκετές φορές σοκαριστικές αλλά και συγκινητικές  διηγήσεις έκλεψε τις καρδιές των κρητικών και μοιράστηκε με τη Μάργκαρετ Άτγουντ το βραβείο Booker. Η συγγραφέας έχει δηλώσει ότι στο βιβλίο της δεν θέλησε να εφαρμόσει τη φεμινιστική θεωρία για τον λόγο αυτό οι χαρακτήρες της είναι περίπλοκοι με ελαττώματα. Κάποιες είναι ομοφοβικές, κάποιες φεμινίστριες, κάποιες δεν ξέρουν καν τι εστί φεμινισμός. Συνεχώς οι χαρακτήρες εναλλάσσονται.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στην εξαιρετική σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg και εντυπωσιάζει  με το εκπληκτικό του εξώφυλλο αλλά και με τον ιδιαίτερο τίτλο του.«Κορίτσι», γιατί βλέπουμε όλους τους χαρακτήρες, ως κορίτσια ,«Γυναίκα» καθώς βλέπουμε τις πρωταγωνίστριες ως γυναίκες και αργότερα ως κάτι  «‘Άλλο» είτε λόγω χρώματος είτε επειδή είναι μετανάστριες ή μη-δυαδικές.

«Τα άσπρα άλογα-Ρόσμερσχολμ» του Ερρίκου Ίψεν

΄Ενα από τα σημαντικότερα έργα του νορβηγού δραματουργού, Ερρίκου Ίψεν, το Ρόσμερσχολμ κυκλοφορεί στη σειρά παγκόσμιο θέατρο των Εκδόσεων Δωδώνη. Το αριστούργημα του Ίψεν θίγει ιδεολογικά, κοινωνιολογικά και ψυχολογικά θέματα. Τα ερωτήματα που γεννιούνται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου είναι δύο. Πόσο δύσκολο  είναι να παραμείνεις ο εαυτός σου; Πόσο εύκολο είναι να παραβείς τις αρχές σου; Ο Ρόσμερ και η Ρεβέκκα κουβαλώντας βαθιά ριζωμένες ενοχές, συγκρούονται με αποτέλεσμα να οδηγηθούν και οι δυο στο θάνατο. Μαζί τους πεθαίνουν δυο κόσμοι , ο κόσμος της παλιάς ηθικής και ο κόσμος της απελευθερωμένης συνείδησης. Μια ανάμειξη ρομαντισμού και ρεαλισμού, με στόχο να καταδειχθεί η ευθύνη του ανθρώπου απέναντι στους άλλους και κυρίως στον εαυτό του.

«Αναμνήσεις από το σπίτι των πεθαμένων» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκi

Οι «Αναμνήσεις από το σπίτι των πεθαμένων» του Ντοστογιέφσκι κυκλοφορεί από τις ιστορικές εκδόσεις Γκοβόστη.Είναι το βιβλίο που ξεσκεπάζει αμείλικτα τα τσαρικά κάτεργα και εκφράζει την αγάπη του συγγραφέα για τους απλούς ανθρώπους της Ρωσίας. Οι περιγραφές συγκλονίζουν...

Ρουφήχτηκε κι αυτός μέσα στην κατασκότεινη δίνη, με ξουρισμένο κεφάλι κι αλυσοδεμένος, γύριζε κι αυτός το μαγκανοπήγαδο του κάτεργου, πέρα στο βάθος της Aνατολής, χωρίς να ’χει το δικαίωμα να γράψει, ενώ το μόνο βιβλίο που του επιτρεπόταν να διαβάσει –και μόνο λίγες στιγμές την ημέρα κατάφερνε να διαβάζει– ήταν το Eυαγγέλιο. Ήταν κατάμονος, παρόλο που δεν μπορούσε ν’ απομονωθεί από τα γύρω· ήταν, γιατί είχε μιαν απέραντη ψυχή, μια ψυχή που χωρούσε το άπαν. Eίναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί, μονάχα εκείνος, που έχει τη δύναμη να ζει τα μαρτύρια όλων των άλλων που βασανίζονται γύρω του, είναι ταυτόχρονα κι ο πιο μόνος απ’ όλους! Kι όμως, έτσι ήταν. Ποιος θα μπορούσε να νιώσει το μαρτύριο ενός ανθρώπου που βρίσκεται στο κέντρο όλων των μαρτυρίων;

«Αρμαντέιλ» του Wilkie Collins

Το «Αρμαντέιλ» υπήρξε το πιο ακριβοπληρωμένο βιβλίο της βικτωριανής εποχής, αποφέροντας στον συγγραφέα του  ποσό ρεκόρ για την εποχή. Δημοσιευόταν σε συνέχειες από το περιοδικό Cornhill .Αυτό το καλοκαίρι αξίζει να βρείτε χρόνο και να το διαβάσετε καθώς η πλούσια πλοκή του έργου θα σας εντυπωσιάσει και θα σας κρατήσει συντροφιά μέσα από τις 1200 σελίδες του.

Το συναρπαστικό Αρμαντέιλ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg, αναδύεται από μια παράδοση μεγάλων μαστόρων της πλοκής, για να θέσει ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με τις προοράσεις του μέλλοντος και να επιβάλει μια ηρωίδα που, σαράντα χρόνια πριν από την εμφάνιση της ψυχανάλυσης, αλλά μέχρι και σήμερα, φωτίζει και ανατρέπει εδραία στερεότυπα.

«Το παιχνίδι της Αλίκης» της Δελίνας Βασιλειάδη

Το βραβευμένο έργο της Δελίνας Βασιλειάδη (Α΄ Βραβείο στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Θεατρικού Έργου 2018 της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Έπαινος στον 37ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2018 της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, στην κατηγορία "Θεατρικό Έργο") διερευνά, μέσα από την κορύφωση της ανελέητης μάχης των δύο φύλων, την επικίνδυνη και σταδιακή συνειδητοποίηση της ματαίωσης των προσωπικών φιλοδοξιών και των νεανικών ονείρων.

 Ένας διάσημος, πολυβραβευμένος συγγραφέας, ο Μάρκος, αδυνατεί για αρκετό διάστημα να γράψει. Η απόγνωση τον έχει καταβάλει,ο εκδότης τον πιέζει, οι αναγνώστες περιμένουν το επόμενο αριστούργημά του, η εικόνα της επιτυχίας, που πρέπει με κάθε θυσία να διαφυλαχτεί, κινδυνεύει να καταρρεύσει. Η επίκληση της Μούσας, που σχηματοποιείται στο πρόσωπο της Αλίκης, δεν θα τον διευκολύνει στην ανάκαμψη της δημιουργικής του πορείας. Αντιθέτως, θα τον παρασύρει σε μια οδυνηρή πορεία εσωτερικής αναζήτησης.Το βιβλίο κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική.

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top