Animasyros 12: Ο Πρόεδρος του ετήσιου Φεστιβάλ Animation μιλά στο Star.gr

Ο Βασίλης Καραμητσάνης μας ξεναγεί στον παράδεισο του animation

Για 12 χρόνια οι λάτρεις του Animation δίνουν ραντεβού, 83 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά, στη Σύρο. Φέτος στην αρχόντισσα του Αιγαίου, το "Animasyros12" μας υποδέχεται με 250 films από 30 χώρες. Πέντε διαγωνιστικά τμήματα, δυο πανοράματα, επτά αφιερώματα, πρεμιέρες, εργαστήρια  και καλεσμένοι, δημιουργούν ένα  μοναδικό ψηφιδωτό παρουσιάζοντας μια δυνατή, animation - εμπειρία!

Ο δραστήριος και δημιουργικά ανήσυχος Βασίλης Καραμητσάνης πρόεδρος του Animasyros (συνιδρυτής του φεστιβάλ με την άξια διευθύντρια του Μαρία Ανεστοπούλου ) και πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αποκρυπτογραφεί στο Star.gr το φεστιβάλ που έχει ανεβάσει τον πήχη με συνέπεια και έμπνευση!

Ο Βασίλης Καραμητσάνης

Ο Βασίλης Καραμητσάνης

Το Animasyros μας έχει καλομάθει με ψαγμένα, πρωτοποριακά, βραβευμένα, animations. Τι περιέχει το φετινό Αnima - μπουκέτο;

Eίχαμε ρεκόρ συμμετοχών, με περισσότερες από 2.500 αιτήσεις από τη Χιλή και το Περού μέχρι τον Καναδά και την Ιαπωνία. Ετοιμαστείτε για 250 ταινίες από όλο τον κόσμο, για όλο τον κόσμο. Tο κοινό θα χορτάσει animation με προβολές στα ομορφότερα σημεία της Σύρου, εντελώς δωρεάν.  Έχουμε πλούσιο και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με πέντε διαγωνιστικά τμήματα, διεθνές και ελληνικό πανόραμα, επτά αφιερώματα, το οικολογικό «Animagreen», το «Animapride» (σταθερή συνεργασία με το Athens Pride), την καθιερωμένη Αγορά (meeting point της animation δημιουργίας)  και εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, νέους, ΑμεΑ και ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Επιπλέον εγκαινιάζουμε συνεργασία με την «Ελευσίνα 2021-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», ενώ τιμάμε τη Σουηδία και το Αζερμπαϊτζάν. Αξίζει να ζήσετε το φεστιβαλικό κλίμα και τον ενθουσιασμό που η τοπική κοινωνία «αγκαλιάζει» το Animasyros! Επίσης, η Σύρος είναι πανέμορφη και τον Σεπτέμβριο!

Ευχάριστη έκπληξη η «συνάντηση» του animation με την όπερα 

Tην πρεμιέρα μας «σφραγίζει» το συναρπαστικό μουσικό παραμύθι της κορυφαίας Λένας Πλάτωνος «Το αηδόνι του αυτοκράτορα», η όπερα συνομιλεί με το animation. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε τον Οκτώβριο (2018) σε sold out παραστάσεις, η απήχηση οφείλεται στη βαρύτητα του ονόματος της Πλάτωνος, στη πρωτοτυπία της παράστασης, στην εκπληκτική σκηνοθεσία της Κατερίνας Πετσατώδη και στο momentum, καθώς αποτελεί παραβολή για τη σχέση τέχνης και τεχνολογίας. Είναι μια εντυπωσιακή παραγωγή (βασίζεται στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν) της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής Σκηνής με την οποία συνεργαζόμαστε εδώ και τέσσερα χρόνια και εξοικειώνει τα παιδιά με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης. 

Φέτος ένα βραβείο με ευρωπαϊκό αέρα… 

Θεσπίζουμε το #ThisIsEU το οποίο διεκδικούν ταινίες που αντανακλούν αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: ο σεβασμός της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ελευθερία, η δημοκρατία και η ισότητα. Το βραβείο απονέμεται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ως συνδιοργανώτριας του φεστιβάλ, σε ταινία που θα επιλεγεί από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή

Το animation μπορεί να γίνει «φωνή-παρέμβαση» για τα μεγάλα – ανοιχτά θέματα που μικραίνουν την καθημερινότητα μας;     

Το Animasyros είναι παρόν σε όσα απασχολούν: το μεταναστευτικό, τα εγκλήματα πολέμου, η παιδική δουλεία και η οπλοκατοχή. Το πρόγραμμα μας περιλαμβάνει ταινίες όπως το animated ντοκιμαντέρ «Zero Impunity», που μιλά για σεξουαλικά εγκλήματα κατά την περίοδο πολέμων μέσα από μαρτυρίες θυμάτων και ακτιβιστών. Ο σκηνοθέτης Stephane Blies θα παρουσιάσει την ταινία και πώς κατάφεραν να αλλάξουν τη νομοθεσία στην Ουκρανία! Άλλο ένα παράδειγμα είναι η πολωνο-ισπανική παραγωγή «Another Day of Life» που κέρδισε το βραβείο «GOYA, καλύτερου animation» η οποία καταγράφει τα γεγονότα που άλλαξαν τη ζωή του δημοσιογράφου Ryszard Kapuscinski όταν κάλυψε τον εμφύλιο της Ανγκόλα (1975). Στο «The Tower» βλέπουμε την ιστορία 11χρονης Παλαιστίνιας  που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε στρατόπεδο προσφύγων. Το «Gunshop» θίγει την οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, ενώ το «Sister» μιλά για την  Κινέζικη πολιτική του ενός παιδιού. 

 Το ελληνικό animation δεν αποτελεί αστικό μύθο, πως δίνει το στίγμα του στο φεστιβάλ; 

Το ελληνικό animation γνωρίζει ανάπτυξη, σε αυτό συμβάλλει τόσο η νέα γενιά animators, όσο και δράσεις, όπως το Animasyros. Για μια ακόμη χρονιά το ΕΚΟΜΕ στηρίζει τον θεσμό μας, αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο του στην ενίσχυση του ψηφιακού εγγραμματισμού και της οπτικοακουστικής εκπαίδευσης. Παράλληλα το ΕΚΟΜΕ, έχει ενεργοποιήσει το πρόγραμμα cash rebate για την προσέλκυση ξένων οπτικοακουστικών παραγωγών και animations στην Ελλάδα. Το Animasyros είναι μήτρα των πιο ταλαντούχων Ελλήνων animators, εχουμε ένα ελληνικό πανόραμα που αναδεικνύει μια σκηνή σε άνοδο και εναρμονισμένη με τις διεθνείς προδιαγραφές. Επιπλέον, υπάρχουν ελληνικές συμμετοχές στα διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ, όπως ο ανερχόμενος Φωκίων Ξένος που έχει εντυπωσιάσει τα διεθνή φεστιβάλ με το «Heatwave», ο Αντώνης Ντούσιας με το «Violent Equation» που διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ του Ανεσί, και οι δημιουργοί του «Digitized 2018», ενώ στο πλαίσιο της Αγοράς η Ίριδα Ζιόγκα και η Γιώργος Χατζηβασιλείου θα παρουσιάσουν το έργο τους. Ελπίζω σύντομα το animation να αποτελέσει υπολογίσιμο έσοδο στο ελληνικό κρατικό ταμείο.

Της Έλγκας Νταϊφά

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top