Η κακοκαιρία έφερε στην επιφάνεια αρχαιολογικό θησαυρό

Απεικονίζει το κεφάλι μίας Ρωμαίας αρχόντισσας με εντυπωσιακό χτένισμα

Oι νεροποντές ξέθαψαν αρχαιολογικό θησαυρό

Οι νεροποντές στην Ιεράπετρα δεν έφεραν μόνο προβλήματα αλλά ξέθαψαν και ένα αρχαιολογικό θησαυρό.

Πρόκειται για ένα μαρμάρινο γλυπτό, Ρωμαϊκής περιόδου που απεικονίζει το κεφάλι μίας Ρωμαίας αρχόντισσας του 3ου αιώνα που έχει πολύ εντυπωσιακό χτένισμα.

Το σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα, βρήκε ένας νεαρός αγρότης, ο Μιχάλης Μπαχλιτζανάκης  όταν οδηγούσε το αυτοκίνητο του σε αγροτική περιοχή μερικά χιλιόμετρα δυτικά της Ιεράπετρας.

«Σταμάτησα το αυτοκίνητο μου στην άκρη και κατέβηκα μέσα στο ρέμα, για να δω τι είναι εκείνο το παράξενο λευκό αντικείμενο που είχε ξεχώσει το νερό της βροχής. Όταν έφτασα κοντά και είδα ότι επρόκειτο για ένα μαρμάρινο αρχαίο γλυπτό τα έχασα. Έμεινα άφωνος από την ομορφιά του και την τελειότητά του. Κατάφερα όμως να συνέλθω γρήγορα, να επιστρέψω στο αυτοκίνητό μου και να καλέσω αμέσως την Αρχαιολογική Υπηρεσία για να το παραδώσω. Μετά από λίγη ώρα ήρθε ο αρχαιοφύλακας, και το παρέλαβε, προκειμένου να αναλάβουν τα υπόλοιπα οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι. Αισθάνομαι ότι έκανα το καθήκον μου.  Έκανα το χρέος μου. Το παρέδωσα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για να συντηρηθεί και να εκτεθεί στην Αρχαιολογική Συλλογή της Ιεράπετρας», είπε ο  30χρονος Μιχάλης Μπαχλιτζανάκης.


 

Ο νεαρός αγρότης παρέδωσε αμέσως τον αρχαιολογικό θησαυρό στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Λασιθίου στον Άγιο-Νικόλαο  και η προϊσταμένη, της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού, που τον εξέτασε είπε:

«Πρόκειται για την κεφαλή ενός γυναικείου αγάλματος, η οποία είναι πολύ καλής τέχνης, καλοδιατηρημένη, με μια περίπλοκη κόμμωση, η οποία μας επιτρέπει να το χρονολογήσουμε με την πρώτη ματιά στον 3ο αιώνα μ.Χ. Στην Ιεράπετρα δεν έχει βρεθεί ποτέ κάτι παρόμοιο. Έχουμε όμως και άλλα ευρήματα του 1ου και 2ου αιώνα μ.Χ. Το γλυπτό θα πρέπει να μεταφερθεί στα εργαστήρια μας στον Άγιο Νικόλαο να καθαριστεί, να συντηρηθεί και θα επιστραφεί για να εκτεθεί στην Αρχαιολογική Συλλογή της Ιεράπετρας. Όταν καθαριστεί και συντηρηθεί θα το μελετήσουμε και τότε θα μπορέσουμε να πούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια περισσότερα πράγματα. Φαίνεται πάντως ότι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και ξεχωριστό κομμάτι».

«Όταν δείξαμε τις φωτογραφίες του αγάλματος  που είχε τραβήξει ο Μιχάλης με το κινητό του στους αρχαιολόγους έμειναν έκπληκτοι από την τελειότητα του γλυπτού που είχε διατηρηθεί ανέπαφο τόσους αιώνες. Νιώσαμε μεγάλη ικανοποίηση από τα επιφωνήματα χαράς και ενθουσιασμού που ακούσαμε και  είμαστε όλοι υπερήφανοι για την επιλογή του, να το παραδώσει αμέσως στην Αρχαιολογική Υπηρεσία», είπε στη neakriti.gr  η σύντροφος του 30χρονου αγρότη, Βανέσα Αρβανίτη.


 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top