Σαν σήμερα πέθανε η Κατερίνα Γώγου

Η ζωή του ατίθασου κοριτσιού του ελληνικού κινηματογράφου

Σαν σήμερα πέθανε η Κατερίνα Γώγου

Σαν σήμερα πριν από 23 χρόνια, η Κατερίνα Γώγου που υπήρξε το ατίθασο κορίτσι του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και η οργισμένη ποιήτρια των Εξαρχείων άφησε την τελευταία της πνοή μέσα στο ασθενοφόρο που τη μετέφερε σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Ήταν μόλις 54 ετών όταν αποχαιρέτησε αυτό τον κόσμο που την αγάπησε τόσο μέσα από τις ελληνικές ταινίες που συμμετείχε, χαρακτηριστικός ο ρόλος της ως μικρή αδερφή της Τζένης Καρέζη στην ταινία «Μία τρελή, τρελή οικογένεια», όσο και μέσα από την οργισμένη της ποίηση.

katerinagwgouianarxikipoiitriatwneksarxeiwn6.jpg

Η Κατερίνα Γώγου, γεννήθηκε 1η Ιουνίου του 1940 στην Αθήνα και ξεκίνησε την θεατρική της καριέρα, όταν ήταν μόλις έξι χρονών.

hqdefault.jpg

Η πρώτη της δουλειά ήταν στο πλάι του Αλέκου Σακελλάριου στην ταινία «Ο Άλλος», που πρωταγωνιστούσε μαζί με τον Γιώργο Παππά.

Σπούδασε υποκριτική στη δραματική σχολή του Τάκη Μουζενίδη και χορό στη σχολή της Κούλας Πράτσικα.

08.jpg

Ευρύτερα γνωστή στον κόσμο έγινε την δεκαετία του ’60 μέσα από τη συμμετοχή της στις ταινίες «Μία τρελή, τρελή οικογένεια», όπου υποδύονταν την μικρότερη αδερφή της Τζένης Καρέζη, «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», «Νόμος 4.000», «Δεσποινίς Διευθυντής», «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα».

Τον εμπορικό κινηματογράφο τον απαρνήθηκε στα χρόνια της μεταπολίτευσης, τα οποία τη βρήκαν πολιτικά ενταγμένη σε ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

393474_303035023054930_902202912_n-11.jpg

Η Κατερίνα Γώγου ήταν παντρεμένη με τον Παύλο Τάσιο και είχε αποκτήσει μαζί του μία κόρη, την ποιήτρια Μυρτώ Τάσιου.

Ο πρώτος ρόλος της στον σύγχρονο ελληνικό σινεμά ήταν στην ταινία «Βαρύ Πεπόνι», το 1977. Το 1980 αρχίζει την καριέρα της ως ποιήτρια και απαγγέλει ποιήματα από τις συλλογές της «Τρικ Κλικ Αριστερά» και «Ιδιώνυμο», που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από τη νεολαία της εποχής.Το «βαρύ πεπόνι» της χάρισε και το Α’ βραβείο α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το 1977, ενώ 1984 πήρε το βραβείο β’ γυναικείου ρόλου στην ταινία του Αντρέα Θωμόπουλου «Όστρια ή το τέλος του παιγνιδιού», όπου είχε συνυπογράψει το σενάριο.

Katerina-Gogou-123322.jpg

Η βαθιά πολιτική της στάση και η αναρχική της διάθεση αποτυπώνονται στα ποιήματα που γράφει. Η ποιητική της παραγωγή, ξεκίνησε το 1978 και ολοκληρώθηκε το 2002, με τη μεταθανάτια έκδοση του «Με λένε Οδύσσεια».

Τα ποιήματά της έχουν μελοποιήσει σημαντικοί καλλιτέχνες. Ανάμεσα σ’ αυτούς ο Κυριάκος Σφέτσας, ο Πάνος Κατσιμίχας, ο Κωνσταντίνος Βήτα, ο Ηλίας Λιούγκος, ο Παντελής Θεοχαρίδης και ο Τάσος Ρωσόπουλος.

Στις 21 Ιανουαρίου 2013 ανέβηκε μία σειρά παραστάσεων στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» με το έργο της Σοφίας Αδαμίδου «Πέρασα με κόκκινο», εμπνευσμένο από την ποίηση της Κατερίνας Γώγου.

Η Κατερίνα Γώγου έχασε τη ζωή της στις 3 Οκτωβρίου το 1993 εξαιτίας υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, ενώ αντιμετώπιζε πρόβλημα και με τα ναρκωτικά. Ξεψύχησε μέσα στο ασθενοφόρο που την μετέφερε, ενώ το πτώμα της άργησε να αναγνωριστεί.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top