ΦΩΤΟ: Η λαμπερή τελετή των εγκαινίων του Μουσείου Μαστίχας Χίου

Ένα πραγματικό στολίδι του πολιτισμού

​Άνοιξε τις πόρτες του το Σάββατο, το Μουσείο Μαστίχας Χίου, το μεγαλύτερο έργο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς στο Αιγαίο, σε μια λαμπρή τελετή, με εκλεκτούς καλεσμένους, προεξάρχοντος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλου.

153282.jpg

Το Μουσείο Μαστίχας αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα και βρίσκεται στα Μαστιχοχώρια στη ��ότια Χίο, μάρτυρας της ιστορίας του τόπου.

16715540.jpg

«Ο τόπος τούτες τις κρίσιμες στιγμές έχει ανάγκη από ανθρώπους που έχουν δύναμη και ιδέες. Αυτές οι ιδέες είναι πιο δυνατές για να βγούμε από την κρίση που μαστίζει την χώρα», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος στην ομιλία του, υπογραμμίζοντας πως η πρωτοβουλία αυτή συνιστά σημαντική συμβολή στην εν γένει πολιτιστική κληρονομιά μας.

153271.jpg
Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα ο πρόεδρος της Ένωσης παραγωγών Μαστίχας, Γ. Τούμπος και ο δήμαρχος του νησιού, Μ. Βουρνούς.

153262.jpg

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Σ. Στάικου, σημείωσε από την πλευρά της πως το δίκτυο των οχτώ μουσείων του Ιδρύματος, που σύντομα θα γίνουν εννέα με τα εγκαίνια του νέου μουσείου τον Σεπτέμβριο στα Ιωάννινα, υπηρετούν ένα όραμα ενάντια στην απαξίωση των καιρών.

153308.jpg
Το παρών στην τελετή των εγκαινίων έδωσαν ακόμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας, ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, βουλευτές και ευρωβουλευτές.

16715486.jpg

Στόχος του Μουσείου είναι να αναδείξει την παραγωγική ιστορία της καλλιέργειας και της επεξεργασίας της μαστίχας, δίνοντας έμφαση στη διαχρονικότητα και την αειφορία του εκπληκτικού αυτού χιώτικου προϊόντος.

153258.jpg

Η μόνιμη έκθεση πραγματεύεται τη μαστίχα Χίου ως μοναδικό φυσικό προϊόν. Στην εισαγωγή του, μαθαίνουμε για το σχίνο και τη μαστίχα, την ρητίνη που το 2015 αναγνωρίστηκε ως φυσικό φάρμακο. ��την πρώτη ενότητα ανακαλύπτουμε την παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας.

153267.jpg
Στην δεύτερη ενότητα παρατηρούμε πώς η διαχείριση της μαστίχας ιστορικά διαμόρφωσε το αγροτικό και οικισμένο τοπίο της νότιας Χίου και των Μαστιχοχωρίων. Στην τρίτη ενότητα ενημερωνόμαστε για τη συνεταιριστική εκμετάλλευση και μεταποίηση της μαστίχας στους νεότερους χρόνους, που σηματοδοτεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της παραγωγικής ιστορίας της Χίου.

16715490.jpg

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις χρήσεις με τις οποίες η μαστίχα σήμερα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο. Η μουσειακή εμπειρία ολοκληρώνεται στην υπαίθρια έκθεση, στην οποία το κοινό έρχεται σε επαφή με το φυτό και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ευδοκιμεί.

16715492.jpg

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου υλοποιήθηκε από το ΠΙΟΠ, με τη συνεργασία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και του Δήμου Χίου, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» ΕΠΑΝ ΙΙ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

16715539.jpg

16715542.jpg

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top