UNESCO: Υποψήφιοι για Mνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς οι Φίλιπποι

O φάκελος κατατέθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014 κατέθεσε στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO τον φάκελο υποψηφιότητας του Αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

φολ2.jpg

Να σημειωθεί ότι αποτελεί την πρώτη μετά το 2007 υποβολή υποψηφιότητας της Ελλάδας. Για την υποβολή της υποψηφιότητας καταρτίσθηκε διαχειριστικό σχέδιο, το οποίο είναι προαπαιτούμενο για την ένταξη ενός μνημείου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Οι προδιαγραφές της UNESCO για την κατάρτιση του σχεδίου είναι ιδιαίτερα απαιτητικές και αποσκοπούν στην ολιστική προσέγγιση του χώρου και την ολοκληρωμένη διαχείρισή του. Το σχέδιο, το οποίο εν μέρει στηρίχθηκε σε παλαιότερο διαχειριστικό σχέδιο, το οποίο είχε συντάξει ο Δήμος Καβάλας, εξειδικεύει, και οργανώνει χρονικά και κατά προτεραιότητες τις δράσεις που θεωρούνται απαραίτητες για τη βελτίωση και ανάδειξη του χώρου όπως είναι υποδομές προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης της αρχαίας πόλης και των εκτός των τειχών περιοχών, καθώς και δράσεις προβολής και εκπαίδευσης.


Η διαδικασία της ένταξης είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και κατά τη διάρκειά της το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αλλά και η τοπική κοινωνία θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωσή της.


Η εγγραφή του μνημείου αναμένεται να επιδράσει θετικά και να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στις δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας, για την οποία ανέκαθεν ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων αποτελούσε σημείο αναφοράς.


Ο φάκελος της υποψηφιότητας που υποβλήθηκε δια της Εθνικής Συντονίστριας κ. Ευγενίας Γερούση, απαιτούσε συλλογική εργασία, στην οποία συνέδραμαν πολλά στελέχη του Υπουργείου από διάφορες θέσεις.

Οι κ.κ. Μ. Νικολαΐ��ου-Πατέρα, Προϊσταμένη της Ι��’ ΕΠΚΑ και Δ. Μαλαμίδου, αρχαιολόγος της ΙΗ’ ΕΠΚΑ, και η κ. Στ. Δαδάκη, προϊσταμένη της 12ης ΕΒΑ συνέταξαν κείμενα και συνέλεξαν το αρχικό υλικό. Στην Κεντρική Υπηρεσία, υπό την εποπτεία των κ.κ. Κωνσταντίνας Μπενίση και Έρσης Μπρούσκαρη, έγινε η επεξεργασία του υλικού από ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τις κ.κ. Βασιλική Δημητροπούλου, Τζούλια Παπαγεωργίου, Εριέττα Σκουρκέα, Ελένη Σφακιανάκη και Αμαλία Τσιτούρη.

Συμμετείχαν επίσης και οι κ.κ. Σωτήριος Πατρώνος και ο τοπογράφος Χρήστος Γκαρσιούδης. Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Δημοσιευμάτων του ΤΑΠ, κ. Ελένης Κώτσου στην μετάφραση του φακέλου στα αγγλικά.

Τα μνημεία της Ελλάδας, που βρίσκονται στη λίστα UΝΕSCO:

1. Ναός του Επικούρειου Απόλλωνος στις Βάσσες (1986)
2. Αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης (1987)
3. Αρχαιολογικός χώρος των Δελφών (1987)
4. Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο (1988)
5. Άγιο Όρος (1988)
6. Μετέωρα (1988)
7. Παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία Θεσσαλονίκης (1988)
8.
Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου (1988)
9.
Αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας (1989)
10. Αρχαιολογικός χώρος του Μυστρά (1989)
11. Αρχαιολογικός χώρος της Δήλου (1990)
12. Μονή Δαφνίου, μονή Οσίου Λουκά και η νέα μονή Χίου (1990)
13. Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου στη Σάμο (1992)
14. Αρχαιολογικός χώρος των Αιγών (1996)
15. Αρχαιολογικοί χώροι Μυκηνών και Τίρυνθας (1999)
16. Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο (1999)
17.
Παλαιά πόλη της Κέρκυρας (2007).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top