Εγκαινιάζεται το Εθνικό Μουσείο Μνήμης 11ης Σεπτεμβρίου

Θα παραστεί και ο Μπαράκ Ομπάμα

Το Εθνικό Μουσείο Μνήμης 11ης Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται σήμερα με μια λαμπρή τελετή, στην οποία θα παραστεί και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Το μουσείο είναι κατασκευασμένο υπό την επιφάνεια του εδάφους. Το κεντρικό του τμήμα βρίσκεται 23 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Η συνταρακτική παρουσίαση, όμως, ξεκινά από το επίπεδο του ισογείου και την είσοδο ανάμεσα στις λίμνες της μνήμης.

Σχεδιασμένο από το νορβηγικό αρχιτεκτονικό γραφείο Snohetta, είναι ένα γυάλινο κουτί τοποθετημένο λοξά, σαν κτίριο που γέρνει.

Στον προθάλαμο υπάρχει ανάμεσα στα άλλα και ένας μικρός χώρος αποκλειστικά για τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων, που μπορεί να μοιάζει ουδέτερο αλλά έχει μια άνευ προηγουμένου θέα: τις δύο πελώριες χαλύβδινες κολόνες που κάποτε κοσμούσαν την πρόσοψη των Δίδυμων Πύργων.

Στον σκοτεινό διάδρομο μπορεί κανείς να ακούσει την αφήγηση των γεγονότων της αποφράδας ημέρας, και ξαφνικά από το σκοτάδι να βρεθεί σε μια πλατφόρμα που «βλέπει» στο κενό και σε έναν παράξενο μονόλιθο: ένα τμήμα των θεμελίων των Δίδυμων Πύργων με ύψος 20 μέτρων.

Πρόκειται για ένα τοιχίο που τοποθετήθηκε το 1966, όταν ξεκίνησε η κατασκευή του έργου.

Στο μουσείο μπορείς κανείς να δει περισσότερα από 10.000 εκθέματα, 23.000 φωτογραφίες, 1.900 ώρες προφορικής ιστορίας και 500 ώρες φιλμ και βίντεο.

Εκεί όπου στεκόταν ο νότιος πύργος φιλοξενείται έκθεση για τη ζωή των θυμάτων, ενώ η ιστορική έκθεση στον βόρειο πύργο εστιάζει στις επιθέσεις, στο τι προηγήθηκε και τι συνέβη από τότε μέχρι σήμερα. Από τα πιο συγκινητικά εκθέματα είναι τα κατεστραμμένα οχήματα των υπηρεσιών άμεσης ανάγκης.

Τέλος να αναφέρουμε πως οι πύλες για το κοινό θα ανοίξουν την επόμενη Τετάρτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top