Στον ισραηλινό Άμος Oζ το λογοτεχνικό βραβείο Φραντς Κάφκα 2013

Τον Οκτώβριο η απονομή στην Πράγα

Στον ισραηλινό Άμος Oζ το λογοτεχνικό βραβείο Φραντς Κάφκα 2013

​Με το λογοτεχνικό βραβείο Φραντς Κάφκα 2013, συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο 10.000 δολαρίων (7.730 ευρώ) τιμήθηκε ο φημισμένος ισραηλινός συγγραφέας και παραγωγός ενός έργου που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες, Άμος Oζ.

Η τελετή της βράβευσης θα γίνει στο δημαρχιακό μέγαρο της Πράγας στα τέλη Οκτωβρίου, με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Δημοκρατίας της Τσεχίας.

Ο συγγραφέας γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1939 στην Ιερουσαλήμ από μία οικογένεια Ρώσων και Πολωνών Εβραίων και άλλαξε το επώνυμο του από Άμος Κλάουσνερ σε Οζ, λέξη που στα εβραϊκά σημαίνει «δύναμη, θάρρος».

Μεταξύ των πλέον γνωστών του έργων περιλαμβάνονται «Το Μαύρο Κουτί», «Ο Μιχαέλ μου», η «Νύχτα στο Τελ Καντάρ», «Η νύκτα του Συγγραφέα», «Η αρχή της Ιστορίας», «Η τέλεια γαλήνη» και ιδίως το αριστουργηματικό «Ιστορία Αγάπης και Σκότους» του 2003, το οποίο αναγνωρίσθηκε διεθνώς ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Βραβευμένος με το έγκυρο Βραβείο Γκαίτε του 2005 στη Γερμανία, έχει τιμηθεί στην ίδια χώρα το 1992 με το έγκριτο αριστείο των βιβλιοπωλών, ενώ του έχουν απονεμηθεί το βραβείο Λογοτεχνίας του Ισραήλ το 1998 και το Βραβείο του Πρίγκιπα της Αστούριας στην Ισπανία το 2007.

Το βραβείο Φραντς Κάφκα, που θεσπίσθηκε το 2001 και φέρει το όνομα ενός από τους πιο ξακουστούς τσέχους συγγραφείς όλων των εποχών, αποτίει τιμή «σε ένα εξέχον λογοτεχνικό δημιούργημα από έναν ��ύγχρονο συγγραφέα, του οποίου το έργο προσεγγίζει τους αναγνώστες χωρίς προκαταλήψεις απέναντι στην καταγωγή, την εθνικότητα, ή την κουλτούρα τους».

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top