Δελφοί: Στα ίχνη του αρχαιότερου σωζόμενου ιππόδρομου

Είχαν διαγωνιστεί διάσημοι πολιτικοί ηγέτες αλλά και ο περίφημος Ηνίοχος

Δελφοί: Στα ίχνη του αρχαιότερου σωζόμενου ιππόδρομου
​O αρχαιότερος σωζόμενος ιππόδρομος της Ελλάδας, αυτός των Δελφών, στον οποίο νίκησαν διάσημοι πολιτικοί ηγέτες αλλά και ο περίφημος Ηνίοχος, έχει εντοπιστεί, όπως όλα δείχνουν.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Βαλαβάνης βρέθηκε ο τόπος «όπου διαγωνίστηκαν ανάμεσα σε άλλους ο τύραννος της Σικυώνος Κλεισθένης στην πρώτη αρματοδρομία του 582 π.Χ., αργότερα ο Αλκμεωνίδης Μεγακλής από την Αθήνα, ο τύραννος των Συρακουσών Ιέρων και ο βασιλιάς της Κυρήνης Αρκεσίλας. Και βεβαίως, μάλλον στην αρματοδρομία των Πυθίων του 474 π.Χ. εκεί έτρεξε και νίκησε ο Ηνίοχος».
Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά πως έγινε η αναγνώριση: «Καθώς κάναμε την πρώτη αναγνωριστική επόπτευση, ακριβώς απέναντι από εκεί που βρισκόμασταν, και προς βορράν, η ματιά μας στάθηκε σε ένα σημείο πάνω από το δάσος των ελαιών όπου τα κίτρινα λουλούδια φαίνονταν αραδιασμένα σε καμπύλες σειρές, η μία πάνω από την άλλη.Το πρανές είχε σχεδόν θεατρική όψη, παραπέμποντας αμέσως στη σφενδόνη του ιπποδρόμου. Κοντινότερες λήψεις επιβεβαίωσαν την αρχική μας εκτίμηση».
Βέβαια, χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα, κι έτσι ο ίδιος εξηγεί: «Η ενίσχυση της πρότασης προήλθε όμως από τις δορυφορικές λήψεις του Google Earth. Από ψηλά, στη συγκεκριμένη θέση, φαίνονται ακόμα καλύτερα όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούσε ένας ιππόδρομος. Δηλαδή, η γειτνίαση επιμήκους επίπεδου, χώρου για τη διεξαγωγή του αγωνίσματος με ομαλές και σε ορισμένα σημεία βαθμιδωτές κλιτύες στις τρεις πλευρές του, όπου διαμορφωνόταν το κοίλον».
Οι διαστάσεις του σωζόμενου ιπποδρόμου μας παραπέμπουν σ’ αυτές του ιπποδρόμου της Ολυμπίας.
Τέλος, σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα υφίσταται ιππόδρομος στους Δελφούς από τη 2η δεκαετία του 6ου αιώνα, ενώ σχεδόν 100 χρόνια αργότερα συναντάμε και την πρώτη γραπτή αναφορά, από τον Βακχυλίδη και αργότερα από τον Πίνδαρο, λάτρη και συχνό επισκέπτη των Δελφών.
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top