Θρίλερ με 83 -αμύθητης αξίας- πίνακες της συλλογής Γουλανδρή

Η κληρονόμος προσπαθεί να λύσει το μυστήριο

Θρίλερ με 83 -αμύθητης αξίας- πίνακες της συλλογής Γουλανδρή
Εξαφανισμένους πίνακες αμύθητης αξίας αναζητά η κληρονόμος της συλλογής έργων τέχνης του Βασίλη Γουλανδρή και ανιψιά της οικογενείας, Αναστασία Ζαΐμη.
Ένα θρίλερ ξεκίνησε όταν άνοιξε η διαθήκη των φιλότεχνων Βασίλη Γουλανδρή (απεβίωσε το 1994) και της συζύγου του Ελίζας (απεβίωσε το 2000), αφού 83 πίνακες φαίνεται πως πωλούνταν από το 1985 σε εξωφρενικά χαμηλές τιμές σε σχέση με την πραγματική τους αξία. Μάλιστα, ανάμεσα σ’αυτούς συγκαταλέγονται έντεκα πίνακες με την υπογραφή του ζωγράφου της «Γκερνίκα», Πάμπλο Πικάσο, τρεις του Μπρακ, πέντε του Σεζάν, τρεις του Σαγκάλ και άλλοι τόσοι του Ρενουάρ, από δύο του Ντεγκά, του Γκογκέν, του Μαξ Ερνστ, του Μανέ, του Μιρό, του Μονέ, του Πόλοκ, ένας Ματίς, ένας Πολ Κλε, ένας Βαν Γκογκ και ένας Καντίνσκι.
Ωστόσο, η ανιψιά και κληρονόμος ισχυρίζεται πως ο θείος της αγαπούσε πολύ αυτά τα έργα και τη συλλογή του, που δεν θα τα πωλούσε. Η υπόθεση έχει ανατεθεί στα ελβετικά δικαστήρια.
Παράλληλα, ��ξετάζονται πιθανότητες παραποίησης εγγράφων, πλαστών ντοκουμέντων, και διπλοπροσωπίες στην εκτέλεση της διαθήκης.
Να σημειώσουμε πως η υπόθεση των πινάκων παίρνει κινηματογραφική πλοκή, καθώς υπάρχει συμβόλαιο σύμφωνα με το οποίο ο Β.Π Γουλανδρής είχε πωλήσει σε εταιρία που άνηκε στην κουνιάδα του τους 83 πίνακες έναντι 31,7 εκατ. δολαρίων. Από την άλλη το συμβόλαιο είναι σε χαρτί που δεν υπήρχε πριν το 1988, ενώ ο ίδιος έπασχε από τη νόσο Πάρκινσον, που δεν τον καθιστούσε ικανό να βάλει υπογραφές.
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top