Διατηρητέο μνημείο κηρύχθηκε ο ιστορικός κινηματογράφος «Άστρον»

Πολιτιστικό σημείο κατατεθέν από τη δεκαετία του '50

​Ο ιστορικός κινηματογράφος επί της Λεωφόρου Κηφισίας στους Αμπελόκηπους, «Άστρον», κηρύχθηκε τελικά διατηρητέο μνημείο, έπειτα από τρεις προασπάθειες.
Το 2011, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) αρνήθηκε την αξία της διατήρησής του, όμως το θέμα επανήλθε στο ΚΣΝΜ και τελικά τον κήρυξε διατηρητείο μνημείο.
Ο κινηματογράφος «Άστρον» είναι έργο του 1956 του αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη και του σκηνογράφου Μάριου Αγγελόπουλου, ενώ η τότε απόφαση έγκειτο κατά πολύ στο γεγονός ότι είναι ένας κινηματογράφος ανενεργός, ο οποίος βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, καθώς δεν λειτουργεί από το 2008 και έχουν αφαιρεθεί καθίσματα και μηχανήματα, ενώ παράλληλα έχει υποστεί και μεγάλες εσωτερικές αλλοιώσεις.
Στην τελευταία συνεδρίαση τους, τα μέλη του Συμβουλίου γνωμοδότησαν με οκτώ ψήφους υπέρ (έναντι τριών κατά) της κήρυξης του κινηματογράφου ως διατηρητέο μνημείο. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, το κτίριο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα κινηματογράφου που σχεδιάστηκε τη δεκαετία του ’50 για να λειτουργήσει αποκλειστικά ως κινηματογράφος με τη συνεργ��σία αρχιτέκτονα για το εξωτερικό κέλυφος και το χώρο της εισόδου και σκηνογράφου για τον εσωτερικό χώρο. Επίσης, λειτούργησε για πολλά χρόνια ως χαρακτηριστικό για την πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top