Αρχαιολογικά ευρήματα υποθαλάσσια της Σκιάθου!

Έγινε η πρώτη συστηματική υποβρύχια διερεύνηση

Αρχαιολογικά ευρήματα υποθαλάσσια της Σκιάθου!

​Οι διερευνητικές υποβρύχιες αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν - από τις 14 έως τις 25 Μαΐου- στη Σκιάθο αποκάλυψαν ένα ενάλιο αρχαιολογικό πλούτο του νησιού!

Η πρώτη συστηματική υποβρύχια διερεύνηση έγινε υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και οι θαλάσσιες περιοχές που διερευνήθηκαν ήταν το «παλαιό» λιμάνι της Σκιάθου, με το Ενετικό Φρούριο Μπούρτζι, οι Ταρσανάδες, ο όρμος Πλατανιά με τα Τρουλλονήσια, η Αγία Παρασκευή και η περιοχή της Κεχριάς.

Στο «παλαιό» λιμάνι, η θέση του οποίου συμπίπτει με αυτή του αρχαίου λιμένα, εντοπίστηκε αρχαίος κυματοθραύστης, επί του οποίου σώζεται τμήμα μώλου βυζαντινών χρόνων.

Μεγάλος αριθμός κεραμικών οστράκων, κυρίως διάσπαρτα τμήματα αμφορέων, εντοπίστηκαν και στη θαλάσσια περιοχή περιμετρικά του Ενετικού Φρουρίου Μπούρτζι καθώς και στη λιμενολεκάνη του «παλαιού» λιμανιού. Τα σημαντικότερα ευρήματα, ανελκύστηκαν από το θαλάσσιο χώρο της λιμενολεκάνης (δύο ακέραιοι λύχνοι 4ου και 6ου αι., μαρμάρινο τμήμα που φέρει ταινία και άκανθα υστερορωμαικών χρόνων και δύο ακέραια αγγεία ύστερων κλασικών χρόνων).
Στη θέση Ταρσανάδες εντοπίστηκαν συστάδες από φορτίο ναυαγίου υστερορωμαικών χρόνων, ενώ σε μικρή απόσταση από το «παλαιό» λιμάνι εντοπίστηκε ναυάγιο βυζαντινών χρόνων με κύριο φορτίο καλυπτήρες (κεραμίδες) μαζί με τμή��ατα βυζαντινών αμφορέων.

Στον όρμο Πλατανιά, σε μικρή απόσταση από την ακτή, εντοπίστηκε φορτίο ναυαγίου υστερορωμαικών χρόνων έντονα συλλημένο, το οποίο καταλαμβάνει μεγάλη έκταση από τμήματα αμφορέων πακτωμένα στα βράχια.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top