Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού: Όλα ξεκίνησαν από τη Σφαγή του Σάρπβιλ

Όταν 69 Αφρικανοί έπεσαν νεκροί από σφαίρες αστυνομικών

Το χρονικό της σφαγής του Σάρπβιλ / βίντεο open

Ήταν σαν σήμερα 31 Μαρτίου του 1960, όταν δεκάδες άνθρωποι έπεφταν νεκροί στη Νότια Αφρική από σφαίρες αστυνομικών. Η Σφαγή του Σάρπβιλ, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 69 Αφρικανοί, ενώ άλλοι 180 τραυματίστηκαν. Έτσι, με αφορμή αυτό το τραγικό γεγονός, ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.

«Ο σύντροφός μου δεν είναι λευκός. Οι γονείς μου ήθελαν να με αποκληρώσουν»

Μία ειρηνική διαδήλωση με αίτημα τα ίσα δικαιώματα, καταλήγει σε λουτρό αίματος... Δεκάδες μαύροι πέφτουν νεκροί, όταν η αστυνομία της Νοτίου Αφρικής αποφασίζει να ανοίξει πυρ και να εκτελέσει εν ψυχρώ άοπλους διαδηλωτές, όταν η πορεία φτάνει έξω από το αστυνομικό τμήμα της πόλης.

Το χρονικό της σφαγής του Σάρπβιλ

Όλα ξεκίνησαν όταν το Παναφρικανικό Κογκρέσο (PAC), οργάνωσε διαδήλωση για την κατάργηση των ρατσιστικών νόμων της Νότιας Αφρικής, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 20.000 πολίτες, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια του Γιοχάνεσμπουργκ. Η διαδήλωση έλαβε χώρα με αφορμή την ψήφιση νόμου από το καθεστώς του Απαρτχάιντ, ο οποίος υποχρέωνε τους μαύρους να διαθέτουν ένα «διαβατήριο», το οποίο θα έπρεπε να επιδεικνύουν σε κάθε μετακίνησή τους. 

Σύμφωνα με τις αρχές, οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, όταν εκείνοι άρχισαν να λιθοβολούν άνδρες της αστυνομίας και να προκαλούν ζημιές στα τεθωρακισμένα οχήματά της.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Επτά γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

Οι πηγές διφωνούν για τους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη διαδήλωση κατέληξε σε μακελειό. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το πλήθος διαδήλωνε ειρηνικά, μέχρι που αεροσκάφη σε προσπάθειά τoυς να διασκοπίσει τον κόσμο, πετούσαν σε απόσταση 30 μέτρων (98 πόδια) από το έδαφος, με αποτέλεσμα ο κόσμος να φοβηθεί και να ξεκινήσει να εκτοξεύει πέτρες προς τους αστυνομικούς και να ορμήσουν προς τα οδοφράγματα. Άλλοι ισχυρίζονται ότι ο κόσμος στη διαδήλωση είχε από την αρχή εχθρικές διαθέσεις.

Η διαδήλωση που μετρατράπηκε σε μακελειό

Οι αστυνομικοί επιχείρησαν αρχικά να επιβάλλουν την τάξη με δακρυγόνα και να συλλάβει έναν διαδηλωτή και, τότε το πλήθος αντέδρασε. Τότε άρχισε το μακελειό. Οι αστυνομικοί σήκωσαν τα όπλα και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως κατά του άοπλου πλήθους. 

Περίπου 69 άνθρωποι -όλοι τους μαύροι- σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 180 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων περίπου 50 γυναίκες και παιδιά. Πολλοί πυροβολήθηκαν στην πλάτη καθώς τράπηκαν σε φυγή.
Η αστυνομία υποστήριξε ότι οι άπειροι άνδρες της πανικοβλήθηκαν και άνοιξαν πυρ αυθόρμητα, προκαλώντας αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία διήρκεσε περίπου σαράντα δευτερόλεπτα, τα οποία αποδείχτηκαν αρκετά για να απλωθεί ο θάνατος στην πόλη και να κηρυχθεί η Νότια Αφρική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Η σφαγή στο Σάρπβιλ αποτελεί την αφορμή για την απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να ανακηρύξει την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top