29η Φεβρουαρίου: Γιατί η συγκεκριμένη μέρα θεωρείται γρουσούζικη;

Η 29η Φεβρουαρίου έρχεται κάθε τέσσερα χρόνια - Το 2024 είναι δίσεκτο

Σήμερα το ημερολόγιο δείχνει 29 Φεβρουαρίου 2024, μία ημερομηνία που έρχεται μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια και σημαίνει ότι η χρονιά που θα διανύσουμε είναι δίσεκτη

Ουσιαστικά, δίσεκτο είναι κάθε έτος που έχει 366 ημέρες, αντί για 365 που έχουν τα υπόλοιπα έτη. Κατά τη διάρκεια των δίσεκτων ετών, λοιπόν, ο Φεβρουάριος έχει 29 ημέρες, αντί για τις 28 που έχει συνήθως.

Εσύ ξέρεις γιατί ο Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες;

Ο Φεβρουάριος, λοιπόν, κάθε τέσσερα χρόνια έχει 29 ημέρες αντί για 28 και το έτος θεωρείται δίσεκτο. Η επόμενη δίσεκτη χρονιά, μετά τη φετινή είναι το 2028, έπειτα το 2032 κ.λπ. 

Για ποιον λόγο έχουμε δίσεκτα έτη;

Για ποιον λόγο, όμως, δημιουργήθηκαν τα δίσεκτα έτη; Αυτό συνέβη για να μπορέσει να διορθωθεί ένα πρόβλημα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το σύστημα μέτρησης του χρόνου που χρησιμοποιείται στο μεγαλύτερο μέρος της Γης. Το συγκεκριμένο ημερολόγιο αφορά σε ένα τροπικό ηλιακό ημερολόγιο, που καθορίζεται από τη θέση της Γης κατά την περιστροφή της γύρω από τον Ήλιο.

Λόγω του ότι όμως, η διάρκεια της ημέρας δεν είναι πάντα σταθερή και υπάρχουν διακυμάνσεις κάποιων δευτερολέπτων ή λεπτών, το μοτίβο της περιστροφής αυτής δεν μπορεί να επαναληφθεί με ακέραιους αριθμούς. Έτσι, στην πραγματικότητα το κάθε έτος έχει διάρκεια 365 και 6 ώρες περίπου.

Επινοήθηκε, λοιπόν, η εξής λύση: Να «μαζεύονται» αυτές οι ώρες για 4 συνεχόμενα χρόνια, μέχρι να συγκεντρωθεί ένα 24ωρο το οποίο και λαμβάνει χώρα κάθε 4 χρόνια. Αιώνες πριν, στην αρχαία Ρώμη, όταν βρισκόταν σε ισχύ το Ιουλιανό ημερολόγιο, επαναλαμβανόταν η 24η Φεβρουαρίου κάθε 4 χρόνια, αλλά με τον ερχομό του Γρηγοριανού ημερολογίου προστέθηκε μια επιπλέον ημέρα.

29η Φεβρουαρίου - Γιατί θεωρείται γρουσούζικη μέρα;

Από τα παλαιότερα χρόνια, ακόμη και στην αρχαία Ελλάδα, τα δίσεκτα έτη θεωρούνταν κακότυχα και περιβάλλονταν από μια σειρά μύθους, και προλήψεις.

  • Ειδικότερα, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι εάν κάποιο ζευγάρι παντρευόταν κατά τη διάρκεια ενός δίσεκτου έτους, τότε ήταν πιθανό να χωρίσει. Επίσης, τόσο στην αρχαία Ελλάδα όσο και στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, υπήρχε η αντίληψη ότι τα αμπέλια που θα φυτεύονταν κατά τη διάρκεια ενός δίσεκτου έτους δεν θα είχαν καλή άνθηση.
  • Κατά τη ρωμαϊκή εποχή, μάλιστα, ο Φεβρουάριος θεωρούνταν ως ο μήνας των νεκρών, κατά τη διάρκεια του οποίου κυκλοφορούσε ανάμεσα στην ανθρωπότητα ο Άδης, κάνοντας τους ανθρώπους δυστυχείς. Έτσι, η προσαύξηση του μήνα αυτού κατά μια μέρα ενέτεινε ακόμη περισσότερο τη φήμη του ως «γρουσούζικου».

Ακόμη και σήμερα, πολλοί επιλέγουν όχι μόνο να μην παντρευτούν σε δίσεκτο έτος, αλλά γενικότερα να μην κάνουν κάποια σημαντική νέα αρχή, όπως να αλλάξουν εργασία, να αγοράσουν σπίτι ή αυτοκίνητο, ή ακόμα και να κάνουν παιδιά.

Ειδικότερα για τα παιδιά, εδώ και αιώνες και σε διάφορες κουλτούρες επικρατεί η άποψη ότι εάν γεννηθούν σε δίσεκτο έτος (πόσο μάλλον την 29η Φεβρουαρίου) θα είναι εξαιρετικά άτυχα στη ζωή τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top