Εορτολόγιο 14 Φεβρουαρίου: Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σε ποιους θα ευχηθούμε σήμερα

Σήμερα, Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, τιμούμε τη μνήμη των Ουαλεντίνου Ιερομάρτυρος και Ουαλεντίνου επισκόπου.

Η αληθινή ιστορία πίσω από τον Άγιο Βαλεντίνο

Ο Άγιος Ουαλεντίνος ή Βαλεντίνος είναι Ιερομάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 14 Φεβρουαρίου. Ήταν κληρικός στη Ρώμη και μαρτύρησε κατά τους διωγμούς του αυτοκράτορα Κλαυδίου (41-54) ή Κλαυδίου Β’ (268-270).

Στη Δύση, η ημέρα της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου θεωρείται εορτή των ερωτευμένων, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος από τη ζωή των συγκεκριμένων αγίων. Πιθανότατα, η επιλογή αυτή συνδέεται με τη γιορτή της γονιμότητας, που εορταζόταν από τους Ρωμαίους στις 15 Φεβρουαρίου («Λουπερκάλια»).

 

Σήμερα γιορτάζουν οι:

  • Βαλεντίνος, Βαλεντίων, Βαλεντίνο, Ντίνος
  • Βαλεντίνη, Βαλεντίνα, Ντίνα

Ανατολή ήλιου: 07:16

Δύση ήλιου: 18:01

Διάρκεια ημέρας: 10 ώρες 45 λεπτά
Σελήνη 5.1 ημερών

4+1 ταινίες για να δείτε μόνοι ή με παρέα την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Ημέρα των Ερωτευμένων (Αγίου Βαλεντίνου)

Η ταύτιση του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου με την Ημέρα των Ερωτευμένων ξεκίνησε από την Αγγλία του ύστερου Μεσαίωνα, έχοντας παγανιστικές και χριστιανικές αναφορές.

Στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου, γιόρταζαν τα Λουπερκάλια προς τιμή του θεού Φαύνου (του Πάνα των Ελλήνων). Οι Ρωμαίοι θυσίαζαν κατσίκια και σκυλιά, ενώ νεαρά αγόρια χτυπούσαν με λωρίδες από δέρμα κατσίκας τις νεαρές κοπέλες για να τους μεταδώσουν τη γονιμότητα. Μία ανάλογη γιορτή υπήρχε και στην Αρχαία Αθήνα τον μήνα Γαμηλιώνα (αντιστοιχούσε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και το πρώτο του Φεβρουαρίου), τα Θεογάμια, προς τιμή του Δία και της Ήρας.

Τη νοηματοδότηση που έχει σήμερα η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, την απέκτησε στα χρόνια του ύστερου Μεσαίωνα, γύρω στον 14ο αιώνα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top