Κώστας Κεντέρης: Πώς είναι και τι κάνει σήμερα ο Ολυμπιονίκης

Το ξενοδοχείο στο Πάπιγκο, το ντόπινγκ και το χρυσό μετάλλιο στο Σίδνεϊ

Κώστας Κεντέρης: Δε μου λείπει ο πρωταθλητισμός και οι Ολυμπιακοί Αγώνες / βίντεο alpha

Ήταν Σεπτέμβριος του 2000 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας όταν ο Κώστας Κεντέρης στέφθηκε χρυσός ολυμπιονίκης στα 200 μέτρα. Πώς είναι και με τι ασχολείται σήμερα, 23 χρόνια μετά την τρομερή επιτυχία και έπειτα από το μεγάλο πλήγμα για τον αθλητισμό που ήρθε το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όταν μία ημέρα πριν από την τελετή έναρξης, εκείνος και η Κατερίνα Θάνου δεν δήλωσαν το «παρών» σε έκτακτο έλεγχο ντόπινγκ; 

Μάικλ Φελπς: Ο Ολυμπιονίκης με τα 28 μετάλλια που σκεφτόταν να αυτοκτονήσει

Σήμερα, ο πρώην αθλητής στίβου, Κώστας Κεντέρης γίνεται 50 χρόνων.

Τα πρώτα χρόνια στον αθλητισμό - Όταν ήρθε το χρυσό στα 200 μέτρα

Ο Κώστας Κεντέρης γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου του 1973 στη Μυτιλήνη, ενώ ξεκίνησε τον αθλητισμό το 1983 στον Αρίωνα Μυτιλήνης -αρχικά με το άλμα εις μήκος-, αγώνισμα στο οποίο σημείωσε και τις πρώτες του επιτυχίες σε σχολικούς πανελλήνιους αγώνες. Ο πρώτος του προπονητής ήταν ο Γρηγόρης Κοντός, ο οποίος τον προέτρεψε να αφήσει το μήκος και να ασχοληθεί με τα 200 και 400 μέτρα.

Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2000, και έχοντας και άλλες πρωτιές και διακρίσεις στο ενεργητικό του ως αθλητής, έπειτα από έναν αγωνιώδη αγώνα στα 200 μέτρα, κατάφερε και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγνώνες του Σίδνεϊ, κάνοντας την καρδιά των Ελλήνων να χτυπά δυνατά, να πανηγυρίζει από χαρά και να πλημμυρίζει από περηφάνεια! 

Λίγο πριν τους αγώνες τότε είχε δηλώσει: «Τα έχω όλα προγραμματίσει στο μυαλό μου εδώ και έξι μήνες. Ξέρω πώς πρέπει να τρέχω. Οι 200άρηδες δεν πρέπει να έχουν δυνάμεις μόνο στα 150 μέτρα, τα τελευταία 50 μέτρα κάνουν τη διαφορά». Έτσι κατάφερε μία εκπληκτική επίδοση με χρόνο 20.09, άνεμο αρνητικό 0,6 μ/δ και νέο εθνικό ρεκόρ.

Κατερίνα Θάνου: Οι θυσίες για χάρη του πρωταθλητισμού και οι διακρίσεις

Το «τροχαίο» και η υπόθεση ντόπινγκ «Αθήνα 2004»

Έπειτα από την τεράστια επιτυχία στο Σίνδεϊ όλες οι ελπίδες ήταν στραμμένες πάνω του στους Ολυμπιακούς Αγνώνες της Αθήνας το 2004, πιστεύοντας ότι μπορεί να επαναλάβει την εκπληκτική επίδοση και στη χώρα μας. Παρ' όλα αυτά, μία ημέρα πριν από την τελετή έναρξης η Κατερίνα Θάνου και ο Κώστας Κεντέρης δεν έδωσαν το «παρών» σε έκτακτο έλεγχο ντόπινγκ, υποστηρίζοντας ότι ενεπλάκησαν σε τροχαίο, κάτι που τους απαγόρευσε στο να παραστούν και να υποβληθούν στο υποχρεωτικό τεστ.

Έρευνα που διεξήχθει έδειξε ότι το ατύχημα δε συνέβη ποτέ, ενώ στις 18 Αυγούστου και ύστερα από απολογία στη ΔΟΕ ανακοίνωσαν και οι δύο την απόσυρσή τους από τους Αγώνες, ζητώντας συγγνώμη από τον κόσμο, ενώ υποστήριξαν δημόσια ότι δεν έχουν λάβει ποτέ παράνομες ουσίες. 

Εκλογές 2023: Υποψήφια με τη ΝΔ η σύζυγος του Κεντέρη, Έλσα Έξαρχου

Κατάθεση του Κώστα Κεντέρη στον εισαγγελέα - 2005 / φωτογραφία eurokinissi

Ο Κώστας Κεντέρης είχε δηλώσει τότε: «Κατέθεσα όλα τα στοιχεία για την υπόθεση μου. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ποτέ μου δεν ειδοποιήθηκα για να περάσω έλεγχο ντόπινγκ. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχω περάσει πάνω από 30 ελέγχους οι οποίοι ποτέ δεν μου δημιούργησαν πρόβλημα».

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας έγιναν με βαριά επάνω τους τη σκιά της υπόθεσης και στην πορεία το σκάνδαλο ντόπινγκ πήρε τεράστιες διαστάσεις στον χώρο του ελληνικού αθλητισμού.

Έπειτα από μακρύ νομικό αγώνα, τον Σεπτέμβριο του 2011 αθωώθηκαν ομόφωνα σε δεύτερο βαθμό από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Κώστας Κεντέρης: Τι κάνει σήμερα 

Σήμερα, ο πρώην αθλητής του στίβου, γίνεται 50 χρόνων. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια ζει μαζί με την οικογένειά του στο Μικρό Πάπιγκο, στα Ζαγοροχώρια, όπου διατηρούν ένα ξενοδοχείο. Επίσης, πριν από κάποιο διάστημα αποφάσισε να επιστρέψει κατά κάποιον τρόπο στον αθλητισμό, αφού ως αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, ασχολείται με τα διοικητικά θέματα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Στίβου. 

Γι' αυτή του την απόφαση είχε μιλήσει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, αναφέροντας ότι: «Αγάπη και ανιδιοτέλεια, αυτοί είναι οι λόγοι που επέστρεψα. Ειλικρινά θεωρώ ότι χρωστάω στο χώρο μου. Με όλες μου τις δυνάμεις, ελπίζω να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι, έτσι ώστε να κτίσουμε ξανά το άθλημα και να το οδηγήσουμε εκεί που ονειρευόμαστε. Τόσο στον υψηλό πρωταθλητισμό, όσο και στη βάση του αθλήματος».

Ως αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, ο Κώστας Κεντέρης ασχολείται με τα διοικητικά θέματα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Στίβου / φωτογραφία ndp

Ενώ η συμβουλή του προς τους νέους αθλητές ήταν: «Να βάζουν στόχους. Μικρούς, καθημερινούς και να προσπαθούν να τους ξεπερνούν. Όταν υλοποιούν αυτούς τους στόχους και σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά, τότε θα έλθει και το μεγάλο αποτέλεσμα».

Επιπρόσθετα, ο Ολυμπιονίκης Κώστας Κεντέρης επεκτάθηκε και περαιτέρω στον τομέα της ακίνητης περιουσίας (real estate). Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Σάσας Σταμάτη στα Παραπολιτικά, ο πρώην αθλητής του στίβου ασχολείται με μια σειρά από πολυτελείς βίλες στην Ελλάδα, εμπνευσμένες και επιλεγμένες από τον ίδιο, που συνδυάζουν την ιδιωτικότητα και την πολυτέλεια, ενώ το πελατολόγιό του αφορά κυρίως τις σκανδιναβικές χώρες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top