Σαν σήμερα, στις 10 Ιουνίου 2016 «έφυγε» από τη ζωή, ένας χαρισματικός άνθρωπος, που αγαπούσε την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα, ένας άνθρωπος ιδιαίτερα μορφωμένος και ευγενής, με μοναδικό ταλέντο. Ο λόγος για τον ηθοποιό Γιάννη Μιχαλόπουλο, μία ευγενική φυσιογνωμία του ελληνικού κινηματογράφου και της τηλεόρασης, που έγινε γνωστός και αγαπητός μέσα από την κωμωδία.
Αλίκη Βουγιουκλάκη: Ο έρωτας με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και ο άγνωστος γάμος
Αν και τον συναντήσαμε, κυρίως, σε δεύτερους ρόλους, οι χαρακτήρες που ενσάρκωνε έμεναν αξέχαστοι και αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό. Χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος του ως δικαστής στην τηλεοπτική σειρά «Ορκιστείτε παρακαλώ», μία κωμική σειρά από τις πιο πετυχημένες της δεκαετίας του 1980.
Ο Γιάννης Μιχαλόπουλος αγαπούσε πολύ το θέατρο και την υποκριτική, και αν και ξεκίνησε την καριέρα του ως εκφωνητής ραδιοφώνου, λόγω της χαρακτηριστικής χροιάς της φωνής του, όταν δεν συμπρωταγωνιστούσε με τη Βουγιουκλάκη και τη Βλαχοπούλου, έγραφε Ιστορία στο σανίδι της χώρας μας. Συνεργάστηκε από την αρχή της καριέρας του με διακεκριμένους ηθοποιούς, όπως η Κυβέλη, η Λαμπέτη, ο Χορν, ο Ηλιόπουλος, ο Ρίζος, ο Κωνσταντάρας, η Κοντού και η Χρονοπούλου.
Κυβέλη Αδριανού: Ο παράνομος έρωτας και ο γάμος με τον Γιώργο Παπανδρέου
Ας γνωρίσουμε τον ηθοποιό Γιάννη Μιχαλόπουλο
- Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Απριλίου 1927
- Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στα Εξάρχεια και στο Μετς
- Ξεκίνησε να εργάζεται ως εκφωνητής ραδιοφώνου, στην πορεία, όμως, τον κέρδισε ολοκληρωτικά η υποκριτική
- Το 1951 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
- Έκανε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στο θέατρο το 1951, ερμηνεύοντας τον «Οκτάβιο» στην κωμική παράσταση «Οι περίεργες γυναίκες», του Κάρλο Γκολντόνι
- Ήταν ένας πάρα πολύ μορφωμένος ηθοποιός, με πολύ καλή άρθρωση, ενώ μιλούσε άπταιστα την ελληνική γλώσσα
- Το πηγαίο κωμικό του ταλέντο τον καθιέρωσε κινηματογραφικά και τηλεοπτικά, αν και εκείνος ήταν πρωτίστως θεατρικός ηθοποιός
- Ο Γιάννης Μιχαλόπουλος, εκτός από την εξαιρετική του πορεία στο θέατρο, διέθετε και ανεξάντλητη καλλιτεχνική φλέβα: έφτιαχνε μακέτες, έκανε σκηνικά και ζωγράφιζε
- Υπηρέτησε πιστά την υποκριτική για πενήντα χρόνια (1951-2002)
- Από το 1966 και μετά, ο Γιάννης Μιχαλόπουλος υπήρξε συνθιασάρχης σε αρκετά θεατρικά σχήματα
- Το 1966 τιμήθηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων για την προσφορά του στη νεοελληνική κωμωδία
Πήρε τον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο όταν ήταν 40 χρόνων
Ο πρώτος κινηματογραφικός ρόλος του Γιάννη Μιχαλόπουλου ήρθε όταν εκείνος ήταν περίπου 40 ετών (1966) και του δόθηκε έτσι η δυνατότητα να παίξει στην ταινία «Αχ! Και να ‘μουν άντρας», στην οποία πρωταγωνιστούσαν οι Μάρω Κοντού και Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Την ίδια χρονιά ενσάρκωσε τον Τζων Πάπας στην ταινία «Άνθρωπος για όλες τις δουλειές».
Ο εξαιρετικός ηθοποιός υπηρέτησε πολλά θεατρικά είδη, ενώ έπαιξε με επιτυχία ακόμη και σε μιούζικαλ, παρόλο που δεν ήταν ούτε τραγουδιστής, ούτε χορευτής. Αδυναμία του, πάντως, αποτελούσαν οι κωμικοί ρόλοι, ένα στοιχείο που δεν έλειπε από την καθημερινότητά του.
Η δυνατή φιλία με την Έλλη Λαμπέτη και ο γάμος με τη γυναίκα της ζωής του
Από το 1952-1955 έπαιζε στον θίασο Έλλης Λαμπέτη και Δημήτρη Χορν, με τους οποίους συνδέθηκε με βαθιά φιλία. Χορν και Λαμπέτη, μάλιστα, υπήρξαν και κουμπάροι του, όταν ο Γιάννης Μιχαλόπουλος πήρε την απόφαση να ενωθεί για πάντα με τα δεσμά του γάμου, με την αγάπη της ζωής του, Ελένη.
Με την Ελένη πέρασε μαζί όλη του τη ζωή, και απέκτησαν μία κόρη, την Αρτέμιδα. Τους χώρισε μόνο ο θάνατος της Ελένης τρία χρόνια προτού και εκείνος φύγει από τη ζωή το 2016.
Ο Γιάννης Μιχαλόπουλος διατήρησε με την Έλλη Λαμπέτη μία βαθιά, πολύχρονη φιλία, ακόμη και όταν εκείνη χώρισε από τον Χορν, ο Γιάννης δεν έχανε ποτέ παράστασή της.
Το ατύχημα που τον απομόνωσε και ο θάνατος του μεγάλου ηθοποιού
Ο Γιάννης Μιχαλόπουλος αποσύρθηκε από την ενεργό θεατρική δράση το 2003, όταν έσπασε το πόδι του και δεν μπορούσε να ανέβει πια στο σανίδι. Τα τελευταία του χρόνια τα πέρασε αντιμετωπίζοντας διάφορα προβλήματα υγείας, ενώ έχασε τη ζωή του από ανακοπή καρδιάς έπειτα από εγχείρηση στο πόδι στις 10 Ιουνίου του 2016. Ήταν 89 χρόνων...
Η Κατερίνα Γιουλάκη είχε εξομολογηθεί: «Αλλά θυμάμαι μεγάλες στιγμές που χάραξαν τη φιλία και τον αλληλοσεβασμό μας. Θυμάμαι την εποχή της Επταετίας που ζήσαμε δύσκολες στιγμές στο θέατρο και ενώ γίνονταν γεγονότα τρομακτικά [αναφέρεται στο Πολυτεχνείο], ο Γιάννης με συνόδευσε στο σπίτι μου με κίνδυνο της ζωής μας, με πήγε στα Εξάρχεια που έμενα. Τότε είχαμε τα παιδιά μας μωρά. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ».
Χαμηλών τόνων, σεμνός και ευγενικός, η κόρη του, Άρτεμις, είχε δηλώσει: «Θέλω να γράψεις με κεφαλαία ότι ήταν ΕΝΑΣ ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ κι όταν φεύγει ένας τέτοιος άνθρωπος αφήνει μεγάλο κενό, γιατί όλοι έχουμε γαϊδουρέψει. Υπήρξα τυχερή που ήμουν κόρη του».
Κάποιες από τις ταινίες που συμμετείχε ο Γιάννης Μιχαλόπουλος
- «Άνθρωπος για όλες τις δουλειές»
- «Αχ αυτή η γυναίκα μου»
- «Η θεία μου η χίπισσα»
- «Μια τρελή, τρελή σαραντάρα»
- «Μιας πεντάρας νιάτα»
- «Αχ και να ’μουν άντρας»
- «Ο Σταύρος είναι πονηρός»
- «Ο Κατεργάρης»
Πώς είναι σήμερα οι ομορφότερες Ελληνίδες ηθοποιοί της δεκαετίας του '60