Παγκόσμια ημέρα Βουνού: Βόλτα στις πιο ψηλές κορυφές της Ελλάδας

Ποιες είναι οι δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στο βουνό

Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Βουνού για να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του.

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο βουνό - Μαγικοί χειμερινοί προορισμοί

Τα βουνά καλύπτουν το 1/5 της ξηράς και παρέχουν ζωή στο 1/10 του παγκοσμίου πληθυσμού, ενώ η δασική αποψίλωση συμβάλλει στην οικολογική υποβάθμιση και την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Βουνού για να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων

Η Ελλάδα καλύπτεται σε ποσοστό 80% από ορεινό ή ημιορεινό έδαφος, γεγονός που την καθιστά ως μία από τις ορεινότερες χώρες στην Ευρώπη.

 

 

Οι πέντε πιο ψηλές κορυφές της Ελλάδας είναι: 

  • Όλυμπος 2.918 μ.
  • Σμόλικας 2.637 μ.
  • Βαρδούσια (Κόρακας) 2.495 μ.
  • Παρνασσός 2.457 μ.
  • Ψηλορείτης (Ίδη) 2.456 μ.

«Βουνά, βουνά σας χαιρετώ φεύγω για μακριά για ταξίδι μεγάλο δίχως πηγαιμό, δίχως γυρισμό. Βουνά, βουνά σας χαιρετώ φεύγω για μακριά». Μίκης Θεοδωράκης

Εάν είστε φυσιολάτρεις, φυσικά, δε θα περιμένετε αυτή την ημέρα για να απολαύσετε μία βόλτα στη φύση, αλλά όσοι ακόμη δεν έχετε παρακινηθεί να γνωρίσετε από κοντά τις βουνίσιες ομορφιές της Ελλάδας μας, είναι μία καλή ευκαιρία να αρχίσετε να το κάνετε. Πιστέψτε μας, πιο αναζοωγονητικά δε θα νιώσετε με καμία άλλη σας απόφαση!

Όσοι ακόμη δεν έχετε παρακινηθεί να γνωρίσετε από κοντά τις βουνίσιες ομορφιές της Ελλάδας μας, η σημερινή ημέρα είναι μία καλή ευκαιρία για να το κάνετε / Φωτογραφία Όρος Όλυμπος: eurokinissi

Η ηρεµία και η οµορφιά του βουνού προκαλούν συναισθηµατική αποφόρτιση και θετική διάθεση. Η φύση είναι ένα δώρο-γιατρικό, που μας έχει δοθεί απλόχερα, μας βοηθά να ξεφεύγουμε από την κουραστική καθημερινότητα, μας διδάσκει τον σεβασμό απέναντί της και πώς να συμβάλλουμε και εμείς στη διατήρησή της, ερχόμενοι σε ισορροπία μαζί της. 

Πώς να απολαύσετε οικογενειακώς το βουνό

Μία επίσκεψη στα όρη της χώρας μας, η οποία προσμετρά 413 βουνά πάνω από 1000 μ. υψόμετρο, από την Κρήτη έως τη βόρεια Ελλάδα, θα σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε με τον εαυτό σας, θα αναπτύξετε επιπλέον περιβαλλοντική συνείδηση και θα σας δημιουργήσει μία αίσθηση ευεξίας.

 

 

Το «βουνό των Μουσών»: Ιδανική απόδραση για το Σαββατοκύριακο

Οι φυσικές δραστηριότητες στο δάσος και το βουνό είναι ένα µέσο αναψυχής και επαφής µε το φυσικό περιβάλλον. Υπάρχουν πολλών ειδών δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στο βουνό, οικογενειακώς και μη.

Σας αρέσει η ορεινή πεζοπορία; Η ορειβασία; Το ποδήλατο; Η χιονοδρομία; Όποια δραστηριότητα και εάν επιλέξετε θα νιώσετε την κάθε λεπτομέρεια της φύσης και θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τον αποσυντονισμό που προκαλούν οι συνθήκες της ζωής στην πόλη.

Οι φυσικές δραστηριότητες στο δάσος και το βουνό είναι ένα µέσο αναψυχής και επαφής µε το φυσικό περιβάλλον / Φωτογραφία eurokinissi

Οι δραστηριότητες σε φυσικό περιβάλλον είναι ένα είδος αναψυχής που συνδυάζει τη σωματική άσκηση και την περιπέτεια, ενώ αποτελούν τρόπο επαφής και «επιστροφής» στο φυσικό περιβάλλον.

«Από την κορυφή του βουνού είναι καλύτερα να δούμε πόσο ασήμαντο είναι ό, τι είναι παρακάτω. Οι νίκες μας και οι θλίψεις μας δεν είναι πλέον τόσο σημαντικές. Αυτό που έχουμε κερδίσει ή χάσαμε βρίσκεται παρακάτω. Από το ύψος του βουνού, βλέπετε πόσο απέραντος είναι ο κόσμος και πόσο ευρείς είναι οι ορίζοντες». Πάολο Κοέλιο

Και όταν κουραστείτε, αγαλιάσει η ψυχή σας, χορτάσετε οξυγόνο και γεμίσει πράσινο το μάτι σας, ολοκληρώστε αυτή την υπέροχη μέρα με ένα οικογενειακό πικ νικ. Δεν ξεχνάμε ποτέ τον σεβασμό μας προς τη φύση και μαζεύουμε τα σκουπίδια μας από το βουνό!

6+1 μοναδικές προτάσεις για πικ-νικ στην Αθήνα!

Η σημερινή ημέρα, λοιπόν, είναι μία ευκαιρία να αντιληφθούμε τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή μας και να θυμηθούμε την ευθύνη που έχουμε για τη διατήρησή του ως μια ζωντανή και υγιή οντότητα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top