Όταν η Κύπρος μάτωσε: 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Στις 20 Ιουλίου 1974 ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Σαράντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για τα 48 χρόνια από τον Αττίλα

Όταν η Κύπρος μάτωσε: 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου του 1974, ξεκίνησε η βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Υπό τη διοίκηση του αντιστράτηγου Νουρετίν Ερσίν, περίπου 40.000 άνδρες έπιασαν στον ύπνο την ελληνική πλευρά, που αντέδρασε με καθυστέρηση.

Κύπρος: 48 χρόνια από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου

Η Τουρκία υποστήριξε τότε ότι επρόκειτο για «ειρηνική επέμβαση» κι όχι για εισβολή.

Στην περιοχή Πέντε Μίλι, τουρκικά αποβατικά σκάφη αποβίβαζαν ανενόχλητα δυνάμεις από τις 5 το πρωί και μετά. Παράλληλα, αμέτρητα τουρκικά αεροπλάνα ξεκίνησαν να επιτίθενται σε Κερύνεια και Λευκωσία, όσο αλεξιπτωτιστές έπεφταν σε καίρια σημεία.

Όταν η Κύπρος μάτωσε: 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Πολίτες δολοφονήθηκαν, γυναίκες βιάστηκαν και αιχμάλωτοι εκτελέστηκαν

Χιλιάδες άοπλοι πολίτες δολοφονήθηκαν, γυναίκες βιάστηκαν και αιχμάλωτοι εκτελέστηκαν.

Το ελληνικό Πεντάγωνο γνώριζε τις βλέψεις των Τούρκων, θεώρησε, όμως, ότι μπλοφάρουν και γι' αυτό καθυστέρησε να αντιδράσει. Από την Αθήνα, η εντολή δόθηκε στις 8:40 το πρωί, ενώ η είδηση μεταδόθηκε από το ελληνικό ραδιόφωνο στις 11 το πρωί.

Εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης, οι εισβολείς πρόλαβαν να παγιωθούν και να δημιουργήσουν προγεφύρωμα από το Πέντε Μίλι της Κερύνειας προς τον Άγιο Ιλαρίωνα, με στόχο να το συνδέσουν με τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λευκωσίας.

Όταν κινητοποιήθηκαν οι μονάδες της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, πολέμησαν με απίστευτη αυτοθυσία και ηρωισμό, χωρίς να διαθέτουν ούτε σύγχρονο οπλισμό ούτε αεροπορική κάλυψη. Αποτελούνταν από περίπου 12.000 άνδρες, υπό τον ταξίαρχο Μιχαήλ Γεωργίτση. Στη συνέχεια, ο ελληνοκυπριακός ανδρικός πληθυσμός είχε αρχίσει να κινητοποιείται και να συμμετέχει στον αγώνα, με όποιον τρόπο μπορούσε

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Κάλεσε σε κατάπαυση του πυρός

Το ίδιο βράδυ, αργά, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε το υπ’ αριθμόν 353 ψήφισμα, με το οποίο καλούσε σε σε κατάπαυση του πυρός και σε αποχώρηση από την Κύπρο του «ξένου στρατιωτικού δυναμικού».

Αν και το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα, η Τουρκία το αγνόησε πλήρως και συνέχισε απτόητη το πρόγραμμά της.

Όταν η Κύπρος μάτωσε: 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Η Κυπριακή Δημοκρατία τιμά με εκδηλώσεις μνήμης του πεσόντες 

Η Κυπριακή Δημοκρατία τιμά με εκδηλώσεις μνήμης του πεσόντες και τους αγνοούμενους που αγωνίστηκαν και έπεσαν μαχόμενοι στο καθήκον.

Στις 05.30 το πρωί, ακριβή ώρα της απόβασης των τουρκικών δυνάμεων στο Πέντε Μίλι της Κερύνειας, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, με το σύνθημα της έναρξης συναγερμού.ΥΠΕΞ: Η μαύρη επέτειος της τουρκικής εισβολής, υπενθύμιση της κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου

Στις 8 το πρωί πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, στο στρατιωτικό κοιμητήριο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία. Ακολούθως στις 10.00, τελέστηκε μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, επίσης στη Λευκωσία. Πραγματοποιήθηκε δέηση υπέρ της απελευθέρωσης της Κύπρου και της επιστροφής των προσφύγων και της ανεύρεσης των αγνοουμένων. Στις 20.30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στο Προεδρικό Μέγαρο.

O υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, εκπροσωπεί τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής υπέρ των Πεσόντων και των Αγνοουμένων Αξιωματικών και Οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κος Χαρδαλιάς  έχει συναντήσεις με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννη Παπαμελετίου.

Αποτίουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους Ήρωες της ΕΛΔΥΚ που έπεσαν για την υπεράσπιση της ελευθερίας της Κύπρου και ταυτόχρονα ανανεώνουμε τις ελπίδες μας για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σ. Δημόκριτος Ζερβάκης.

Αναστασιάδης: Η θλιβερή επέτειος να είναι η τελευταία με το νησί μας μοιρασμένο

«Ο οξύς ήχος της σειρήνας που και σήμερα ήχησε, 48 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, μας υπενθύμισε για ακόμη μια φορά τη βαριά ευθύνη: Αυτή η θλιβερή επέτειος να είναι η τελευταία με το νησί μας μοιρασμένο και τους πολίτες μας να στερούνται πανανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

 

 

«Σήμερα τιμούμε τους ήρωες που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Τους σεβαστούς τους συγγενείς και συγγενείς αγνοουμένων. Τους αιχμαλώτους και τραυματίες πολέμου. 48 χρόνια μετά η Κύπρος υποφέρει από τις βάναυσες συνέπειες της εισβολής. Παρά τις επίπονες μας προσπάθειες, η Τουρκία συνεχίζει να επιδεικνύει την ίδια αδιαλλαξία. Η Τουρκική εμμονή σε απαράδεκτες θέσεις που δεν συνάδουν σε σύγχρονα κράτη οδηγούσε σε εκτροχιασμό της κάθε διαπραγματευτικής διαδικασίας. Δεν θα αποδεχτούμε ποτέ την επιλογή της παράδοσης. Στόχος μας παραμένει όπως η Κύπρος, επανενωθεί και απαλλαγμένη από εξαρτήσεις τρίτων, να δίδει πραγματικά την προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης για όλους τους νόμιμους κατοίκους, μέσα στο πλαίσιο του κεκτημένου και των αξιών της ΕΕ», αναφέρει στο μήνυμά του για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top