Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Ο καλύτερος φίλος μας ενάντια στην πανδημία

Ποιος ήταν ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ και ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2021

Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο Ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός  Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, το 1995 η UNESCO καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Δικαιωμάτων, για να αποδώσει φόρο τιμής στο βιβλίο και τους συγγραφείς και να ενθαρρύνει, κυρίως τους νέους, να ανακαλύψουν τη «μαγεία» της ανάγνωσης και το έργο όλων αυτών των δημιουργών που συνετέλεσαν στην κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο της ανθρωπότητας.

Στην Καταλονία, την ημέρα αυτή εορτάζεται η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, μία τοπική παραλλαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου. Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.

Ποιος ήταν ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ

O Ουίλιαμ Σαίξπηρ ήταν Άγγλος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και θεατρικός επιχειρηματίας.

Θεωρείται ο κορυφαίος δραματουργός των νεωτέρων χρόνων.Ο δημιουργός του «Άμλετ», του «Μάκθεβ», του «Βασιλιά Λιρ» και άλλων αριστουργημάτων ζωντάνεψε με τους ήρωές του, όχι μόνο το πνεύμα της εποχής του, αλλά όλων των αιώνων.

Ποιος ήταν ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες είναι χωρίς καμία αμφιβολία ένας από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες όλων των εποχών.

Η περιπετειώδης ζωή του κύλησε ανάμεσα στην περίοδο του μεγαλείου της Ισπανίας και στην αρχή της παρακμής της, πράγμα που αποτυπώνεται στο αριστούργημά του «Δον Κιχώτης», που θεωρείται ένα από τα κορυφαία και επιδραστικότερα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Σύνδεσμος εκδοτών βιβλίου για Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

23 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

 

Σε ανακοίνωσή της η ένωση εκδοτών βιβλίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα βιβλίου, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κάθε βιβλίο είναι παράθυρο σε κόσμους υπαρκτούς και φανταστικούς, είναι φίλος, συμπαραστάτης και θεραπευτής.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε, φέτος, δεν επιτρέπουν λαμπερές γιορτές φιλαναγνωσίας. Το βιβλίο, όμως, ταπεινό μέσα στη μεγαλειότητά του, δε χρειάζεται προβολείς να θυμίζουν κάθε χρόνο ίδια μέρα την αξία του. Χρειάζεται μυαλά ανοιχτά, ικανά να μετουσιώσουν τις λέξεις σε φιλοσοφία και στάση ζωής. Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και θυμίζει σε όλους μια αλήθεια λιτή κι απόλυτη:

Ακόμη κι αν εγκλωβίζεται το σώμα, το πνεύμα πρέπει να μένει ελεύθερο. Γι’ αυτό κανένα σπίτι χωρίς βιβλίο. Και κανένα βιβλίο χωρίς σπίτι…»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top