Charlie Hebdo: Ξεκινά η δίκη στο Παρίσι για το μακελειό του 2015

Πέρασαν πέντε χρόνια από τη δολοφονική επίθεση στη σατυρική εφημερίδα

Πέντε χρόνια μετά από τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επίθεσεις στη σατυρική εφημερίδα Charlie Hebdo, ξεκινά η δίκη στο Παρίσι, των φερόμενων συνεργών των δραστών.

Οι επιθέσεις που συγκλόνισαν τη Γαλλία έγιναν τον Ιανουάριο του 2015, στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo και σε ένα εβραϊκό σούπερ μάρκετ.

Συνολικά στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν 14 άτομα ως συνεργοί των τρομοκρατών.

Τρία χρόνια από το μακελειό στο Charlie Hebdo

Ήταν 7 Ιανουαρίου του 2015 όταν ένοπλοι και κουκουλοφόροι οι αδελφοί Κουασί εισέβαλαν στο σατυρικό περιοδικό Charlie Hedbo, φωνάζοντας «ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και σκοτώνοντας 12 ανθρώπους.

Η επίθεση συγκλονίζει τη χώρα αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Ένα αιματηρό χτύπημα κατά της ελευθερίας του Τύπου. Αιτία, τα σατυρικά σκίτσα του Μωάμεθ που είχε δημοσιεύσει το περιοδικό.

Το επόμενο πρωί μια αστυνομικός πέφτει νεκρή στο προάστιο Μονρούζ του Παρισιού. Οι γαλλικές Αρχές κάνουν λόγο για συντονισμένο σχέδιο επιθέσεων. Oι αδελφοί Κουασί διαφεύγουν της σύλληψης. 24 ώρες αργότερα εντοπίζονται 10 χιλιόμετρα βόρεια της γαλλικής πρωτεύουσας και το ανθρωποκυνηγητό ξεκινά.

Καταφεύγουν σε ένα τυπογραφείο. Κρατούν όμηρο τον διευθυντή, ενώ ένας γραφίστας κρυμμένος μέσα στο κτίριο δίνει πληροφορίες στην αστυνομία για τις κινήσεις τους. Οι δύο δράστες πέφτουν νεκροί μετά από επιχείρηση της αστυνομίας.

Την ίδια ώρα, ο Αμεντί Κουλιμπαλί κράτα ομήρους σε εβραϊκό σούπερ μάρκετ στο Πορτ ντε Βενσέν. Από τις σφαίρες του δράστη πέφτουν νεκροί τρεις πελάτες και ένας υπάλληλος.

Ο «εγκέφαλος» της επίθεσης στο Charlie Hebdo σκοτώθηκε από drone!

Ο δράστης παραδέχεται πως ήταν σε επαφή με τους αδελφούς Κουασί και ισχυρίζεται πως είναι τζιχαντιστής της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος». Λίγη ώρα αργότερα σκοτώνεται κατά την επιχείρηση της αστυνομίας.

Οι επιθέσεις συγκλόνισαν την Γαλλία με 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους να κατεβαίνουν στους δρόμους για να καταδικάσουν την τρομοκρατία. Στην πορεία που είχε πραγματοποιηθεί τότε στο Παρίσι τον τότε πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ πλαισίωσαν πολλοί ξενοί ηγέτες.

Με αφορμή την έναρξη της δίκης, η εφημερίδα κυκλοφόρησε με εξώφυλλο τα σατυρικά σκίτσα του Μωάμεθ που προκάλεσαν το μακελειό και τίτλο «Όλα αυτά, για αυτά».

Της Μαρίας Δεναξά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top