Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας: Ποιος είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός στον κόσμο

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Γυναίκα - Χιόνια - Βουνό

Εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η Φινλανδία κηρύχθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η χώρα με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους παγκοσμίως, σύμφωνα με επίσημη έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η δημοσιοποίηση της Παγκόσμιας Έκθεσης Ευτυχίας (World Happiness Report) γίνεται με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας.

Χαρούμενα παιδιά σήμερα, σημαίνει ισορροπημένοι ενήλικες αύριο!

Την πρώτη δεκάδα φέτος συμπληρώνουν κατά σειρά η Δανία, η Ελβετία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία. Είναι προφανής η υπεροχή των ευρωπαϊκών χωρών και ιδίως των σκανδιναβικών. Η Κύπρος βρίσκεται στην 45η θέση

Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 77η θέση στον νέο Παγκόσμιο Δείκτη Ευτυχίας που κατατάσσει τις χώρες με βάση πόσο ικανοποιημένοι νιώθουν οι πολίτες από τη ζωή τους.

Αντίθετα το Νότιο Σουδάν και το Αφγανιστάν, δύο εμπόλεμες χώρες, βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις. 

Πώς να ξυπνάς και να μένεις χαρούμενη όλη τη μέρα!

Πώς διαμορφώνεται η λίστα με τους πιο ευτυχισμένους λαούς 

Η έκθεση καταρτίζεται αφού ένα δείγμα ανθρώπων από 156 χώρες απαντά σε μια σειρά ερωτήσεων για την ποιότητα ζωής τους, την οποία βαθμολογούν από το 0 ως το 10.

Στη διαμόρφωση της λίστας λαμβάνονται υπόψη παράμετροι όπως το ΑΕΠ της χώρας, η παροχή κοινωνικών επιδομάτων, οι ατομικές ελευθερίες και το επίπεδο της διαφθοράς. 

Κάποιοι άνθρωποι μπορούν να νιώσουν πιο ευτυχισμένοι όταν βιώνουν θυμό και μίσος

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι σκανδιναβικές χώρες και οι χώρες της βόρειας Ευρώπης βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Στην πρώτη δεκάδα είναι επίσης η Νέα Ζηλανδία (8η)και η Αυστρία (9η). 

Οι χώρες με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους είναι αυτές στις οποίες οι πολίτες τους «έχουν το αίσθημα ότι ανήκουν σε μια κοινωνία, ότι τους έχουν εμπιστοσύνη», εξήγησε ο Τζον Χέλιγουελ, ένας από τους συντάκτες της έρευνας.

Η έκθεση του 2020 βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν το 2018 και το 2019.

Το... κυνήγι και τα εμπόδια προς την ευτυχία!

Το παράδειγμα της Φιλανδίας

Η πρωτιά της Φινλανδίας ίσως φαίνεται παράξενη στο εξωτερικό, καθώς το κράτος των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει την εικόνα μιας χώρας με βαρείς και σκοτεινούς χειμώνες και κατοίκους λιγομίλητους και αυτοκτονικούς. 

Στην πραγματικότητα οι Φινλανδοί χαίρουν μιας εξαιρετικής ποιότητας ζωής, σε συνδυασμό με αυξημένο ποσοστό ασφάλειας και δημόσιες υπηρεσίες που συγκαταλέγονται στις καλύτερες παγκοσμίως.

Παράλληλα το ποσοστό ανισότητας είναι μεταξύ των πιο χαμηλών στις χώρες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top