Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας: Ποιος είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός στον κόσμο

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Έρευνα του ΟΗΕ για τους πιο ευτυχισμένους λαούς στον κόσμο / Βίντεο ΕΡΤ

Ποιος είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός στον κόσμο; Με αφορμή την Παγκόσμιας Ημέρας Ευτυχίας ο ΟΗΕ ανακηρύσσει κάθε χρονιά τις χώρες με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους, δημοσιεύοντας την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας (World Happiness Report). Για το 2022 και για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά η Φινλανδία ήταν εκείνη που πήρε την πρώτη θέση στο... χαμόγελο!

Χαρούμενα παιδιά σήμερα, σημαίνει ισορροπημένοι ενήλικες αύριο!

Η Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στις 28 Ιουνίου 2012 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου. Σε ό,τι αφορά στην περσινή χρονιά, η Ελλάδα «τερμάτισε» στην 58η θέση στον Παγκόσμια Δείκτη Ευτυχίας, ο οποίος αξιολόγησε τις χώρες για την περίοδο 2019-2021. Στην προηγούμενη δημοσίευση της Έκθεσης -που είχε γίνει το 2020 και κάλυπτε την τριετία 2017-2019-, η χώρα μας βρισκόταν στην 77η θέση, συνεπώς σημείωσε σημαντική άνοδο! Η φετινή έκθεση θα βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν το 2021 και το 2022.

Σε ό,τι αφορά στην περσινή χρονιά, η Ελλάδα «τερμάτισε» στην 58η θέση στον Παγκόσμια Δείκτη Ευτυχίας / Φωτογραφία pexels

«Οι τρεις χώρες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Αυτές που οπισθοχώρησαν περισσότερο στην κατάταξη ήταν ο Λίβανος, η Βενεζουέλα και το Αφγανιστάν».

4 απλοί τρόποι για να είσαι ευτυχισμένη

Πώς διαμορφώνεται η λίστα με τους πιο ευτυχισμένους λαούς 

Η έκθεση καταρτίζεται αφού ένα δείγμα ανθρώπων από 156 χώρες απαντά σε μια σειρά ερωτήσεων για την ποιότητα ζωής τους, την οποία βαθμολογούν από το 0 ως το 10.

Στη διαμόρφωση της λίστας λαμβάνονται υπόψη παράμετροι όπως το ΑΕΠ της χώρας, η παροχή κοινωνικών επιδομάτων, οι ατομικές ελευθερίες και το επίπεδο της διαφθοράς. 

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι σκανδιναβικές χώρες και οι χώρες της βόρειας Ευρώπης βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Στην πρώτη δεκάδα είναι επίσης η Νέα Ζηλανδία (8η)και η Αυστρία (9η). 

Οι χώρες με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους είναι αυτές στις οποίες οι πολίτες τους «έχουν το αίσθημα ότι ανήκουν σε μια κοινωνία, ότι τους έχουν εμπιστοσύνη», εξήγησε ο Τζον Χέλιγουελ, ένας από τους συντάκτες της έρευνας.

Ποιος είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός στον κόσμο; Με αφορμή την Παγκόσμιας Ημέρας Ευτυχίας ο ΟΗΕ ανακηρύσσει κάθε χρονιά τις χώρες με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους / Φωτογραφία pexels

Έρευνα: Τα χρήματα μπορούν να φέρουν την ευτυχία;

Το παράδειγμα της Φινλανδίας

Η πρωτιά της Φινλανδίας ίσως φαίνεται παράξενη στο εξωτερικό, καθώς το κράτος των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει την εικόνα μιας χώρας με βαρείς και σκοτεινούς χειμώνες και κατοίκους λιγομίλητους και αυτοκτονικούς. 

Στην πραγματικότητα οι Φινλανδοί χαίρουν μιας εξαιρετικής ποιότητας ζωής, σε συνδυασμό με αυξημένο ποσοστό ασφάλειας και δημόσιες υπηρεσίες που συγκαταλέγονται στις καλύτερες παγκοσμίως.

Παράλληλα το ποσοστό ανισότητας είναι μεταξύ των πιο χαμηλών στις χώρες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top