Έρευνα: Τα χρήματα μπορούν να φέρουν την ευτυχία;

Ποιο είναι το ποσό που «αγοράζει» την ευτυχία

Τα Χρήματα Μπορούν Να Φέρουν Την Ευτυχία;

Νέα ακαδημαϊκή έρευνα βρήκε πως τα χρήματα μπορούν να φέρουν την ευτυχία, αν κανείς βγάζει... αρκετά.

4 απλοί τρόποι για να είσαι ευτυχισμένη

Σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή ψυχολογίας Matthew Killingsworth της Σχολής Wharton του Πανεπιστημίου της Pennsylvania, άνθρωποι με υψηλότερους μισθούς παρουσιάζουν συνήθως υψηλότερα επίπεδα καθημερινής και συνολικής ικανοποίησης με τη ζωή τους.

Αυτό ίσως δεν προκαλεί έκπληξη. Και παλαιότερες έρευνες έχουν βγάλει αντίστοιχα συμπεράσματα. Η νέα έρευνα όμως έρχεται να καταρρίψει εκείνη του πανεπιστημίου του Πρίνστον (έρευνα του 2010), που είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως ναι μεν τα χρήματα αυξάνουν την ευτυχία, αλλά αυτό σταματά μόλις ο εργαζόμενος φτάσει να παίρνει 75.000 δολάρια τον χρόνο. Ο Killingsworth υποστηρίζει πως απέδειξε πως τα επίπεδα ευτυχίας συνεχίζουν να αυξάνονται, όσο αυξάνονται τα χρήματα που παίρνει κάποιος.

«Όταν έχεις χρήματα, αυξάνονται και οι επιλογές σου», λέει ο καθηγητής. «Μπορείς να αγοράσεις βιολογικά φρούτα; Μπορείς να αλλάξεις δουλειά, αν δε σου αρέσει η δουλειά σου, ή μένεις γιατί φοβάσαι να μείνεις άνεργος; Μπορείς να φύγεις από μία σχέση από την οποία εξαρτάσαι οικονομικά;».

Oκτώ πράξεις που υπονομεύουν την ευτυχία σου

Σημαντικός όμως παράγοντας για να μπορεί κανείς να «αγοράσει» την ευτυχία είναι η γενικότερη φιλοσοφία ζωής που έχει.

Τελικά τα χρήματα μπορούν να φέρουν την ευτυχία;

Τελικά τα χρήματα μπορούν να φέρουν την ευτυχία;

Η έρευνα βρήκε πως όσοι πιστεύουν πως με περισσότερα χρήματα θα είναι πιο ευτυχισμένοι, δεν έχουν τελικά άδικο. Από την άλλη, όσοι πιστεύουν πως τα λεφτά δε θα τους φέρουν την ευτυχία, έχουν επίσης δίκιο.

Για όσους συμμετέχοντες στην έρευνα η οικονομική ασφάλεια ήταν σημαντική -το να μπορούν δηλαδή να προσφέρουν άνετα στην οικογένειά τους, να ταξιδεύουν, να κάνουν μαθήματα και να πληρώνουν έξοδα υγείας- τα περισσότερα χρήματα τους έφερναν περισσότερη ευτυχία.

Είσαι ευτυχισμένη; Οι απαντήσεις που πρέπει να δώσεις στον εαυτό σου

«Αυτό δε σημαίνει πως 1 δολάριο έχει την ίδια σημασία για τον Jeff Bezos όσο για κάποιον που παίρνει τον βασικό μισθό. Σημαίνει πως μία αύξηση μισθού 10% θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα σε όλους», είπε ο Killingsworth.

Από την άλλη, όσοι είπαν πως τα χρήματα δεν είναι πολύ σημαντικά για εκείνους, δεν έδειξαν κάποια διαφοροποίηση στην ευτυχία τους, είτε ήταν καλοπληρωμένοι είτε όχι. Άρα όσοι λένε ότι τα χρήματα δε φέρνουν την ευτυχία, το πιστεύουν και το βιώνουν αντίστοιχα.

Η διαφορά στα αποτελέσματα της έρευνας αυτής σε σχέση με εκείνη του Πρίνστον έγκειται στην ερευνητική μεθοδολογία, σύμφωνα με τον Killingsworth. Χρησιμοποίησε την τεχνολογία, ώστε να ρωτά μέσω ενός app πολλές φορές, αλλά σε ανύποπτο χρόνο, 33.000 συμμετέχοντες πώς αισθάνονται εκείνη τη στιγμή που λάμβαναν ειδοποίηση.

Στην έρευνα του Πρίνστον, που κατέληξε πως τα χρήματα δε φέρνουν απαραίτητα την ευτυχία, συμπέρασμα που διδάσκεται εδώ και χρόνια στις αίθουσες ψυχολογίας, στους συμμετέχοντες ζητήθηκε να απαντήσουν από μνήμης πώς αισθάνονταν σε διαφορετικές φάσεις της ζωής τους.

«Η μνήμη των ανθρώπων δεν είναι τέλεια» όμως, όπως είπε ο Killingsworth.

Περισσότερα χρήματα μπορούν πράγματι να «αγοράσουν» την ευτυχία, αλλά δεν είναι το μυστικό για την ευτυχία, είναι το τελικό συμπέρασμα της έρευνας.

«Δε βλέπω κάποιον μαγικό αριθμό. Όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα. Δε θα συμβούλευα όμως κάποιον να πιάσει δεύτερη και τρίτη δουλειά, γιατί τα χρήματα είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες, ένα μόνο “βέλος στη φαρέτρα” της ευτυχίας», καταλήγει ο Killingsworth.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top