Όταν η απιστία στην Ελλάδα ήταν αδίκημα - Έσερναν γυμνούς τους μοιχούς

Σαν σήμερα, στις 24 Ιουλίου 1982, η μοιχεία έπαψε να είναι ποινικό αδίκημα

Η ιστορία της μοιχείας στην Ελλάδα / βίντεο open

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 41 χρόνια, καταργείται στην Ελλάδα, με την ψήφιση σχετικού νόμου, η ποινική δίωξη της μοιχείας.

Τον απατούσε με φίλο του - Την εκδικήθηκε με μία φωτογραφία κι ένα tweet

Στον ελλαδικό χώρο, η πράξη της μοιχείας αποτελούσε αδίκημα από αρχαιοτάτων χρόνων: Στην αρχαία Αθήνα συνιστούσε έγκλημα και η τιμωρία των μοιχών αποφασιζόταν στα δικαστήρια. Ένας από τους νόμους του νομοθέτη Δράκοντα, ωστόσο, άφηνε το περιθώριο σε εκείνον που έπιανε επ’ αυτοφώρω τους μοιχούς να αποφασίζει για την τύχη τους!

Αργότερα, ο Σόλων πρόσφερε στον απατημένο σύζυγο τρεις εναλλακτικές: ή να σκοτώσει και τους δύο μοιχούς, ή να ευνουχίσει το μοιχό, ή να τον... εξαναγκάσει με βασανιστήρια να εξαγοράσει τη ζωή του.

Οι μοιχοί έπρεπε να συλληφθούν επ’ αυτοφώρω

Στη χώρα μας, η μοιχεία ήταν ποινικό αδίκημα σχεδόν από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 286 του ποινικού νόμου που ίσχυσε έως και το Δεκέμβριο του 1950 η διάπραξη μοιχείας χαρακτηριζόταν ως πλημμέλημα. Ως τέτοιο παρέμεινε και στον ποινικό κώδικα που ίσχυσε από την 1η Ιανουαρίου του 1951: Το άρθρο 357 του Π.Κ. όριζε ποινή φυλάκισης ενός έτους για τους μοιχούς, ενώ το έγκλημα εδιώκετο μόνο με έγκληση του παθόντος συζύγου.

Η μοιχεία κρινόταν ατιμώρητη όταν υπήρχε διάσταση των συζύγων ή ανοχή του παθόντος συζύγου. Οι δράστες έπρεπε να συλληφθούν επ’ αυτοφώρω για να στοιχειοθετηθεί ευκολότερα η κατηγορία, γι’ αυτό συνέβαιναν κωμικοτραγικές σκηνές κατά τη διαπίστωση του εγκλήματος.

Οι αρχές, τους συνελάμβαναν και τους οδηγούσαν στο αστυνομικό τμήμα χωρίς να τους επιτρέπουν να ντυθούν. Κατ’ αυτό τον τρόπο πιστοποιείτο το αδίκημα, το οποίο ήταν αυτόφωρο. 

Το παράνομο ζευγάρι διανυκτέρευε στο κρατητήριο και η υπόθεση εκδικάζονταν την επόμενη ημέρα. Η διαπόμπευση ήταν τέτοια που ακόμη και για τις εφημερίδες οι ιστορίες μοιχείας, ήταν ένα συνηθισμένο ρεπορτάζ. Μάλιστα, οι συντάκτες φρόντιζαν να μάθουν όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορούσαν, τις οποίες δημοσιοποιούσαν.

Στο μυαλό ενός άπιστου άντρα

Οι ντετέκτιβ και οι παρακολουθήσεις 

Για τη σωστή εφαρμογή του νόμου, απαραίτητη ήταν η συμβολή των ιδιωτικών ερευνητών, δηλαδή των ντετέκτιβ. Συνήθως τους προσλάμβαναν όσοι υποψιάζονταν ότι τους απατούσαν οι σύντροφοί τους και ο ρόλος τους ήταν καταλυτικός στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Η κατάργηση του νόμου

Τελικά, η αποποινικοποίηση της μοιχείας στην Ελλάδα έγινε στις 24 Ιουλίου του 1982, επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου. Η αντίδραση της Εκκλησίας, που φοβόταν για κλονισμό του θεσμού της οικογένειας, ήταν έντονη, ωστόσο η πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επέμεινε. Λίγους μήνες, εξάλλου, αργότερα, η μοιχεία έπαψε να αποτελεί αιτία διαζυγίου, σε περίπτωση που δεν έχουν διαταραχτεί ανεπανόρθωτα οι συζυγικές σχέσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top