Η κατάρα του να είσαι κορίτσι - Πού εκμεταλλεύονται και βασανίζουν ανήλικες

Kάθε χρόνο στις 11 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού

Kάθε χρόνο στις 11 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού, η οποία καθιερώθηκε λόγω των διακρίσεων και της βίας που υφίστανται ανήλικες σε διάφορα μέρη του κόσμου.

International Day of Girl Child

Κορίτσια εξαναγκάζονται να παντρεύονται και να γίνονται μητέρες σε πολύ μικρή ηλικία.

Ένα κορίτσι στα έξι παντρεύεται πριν τα 15 χρόνια στο Μπενίν και τρία κορίτσια στα δέκα πριν τα 18 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη της Unicef που δημοσιεύτηκε το 2015. Τα κορίτσια παντρεύονται δια της βίας από τους γονείς τους ή τους συγγενείς τους, πριν ωριμάσουν συναισθηματικά ή σωματικά, για να γίνουν σύζυγοι και μητέρες.

Μετά τον γάμο υφίστανται συνήθως σεξουαλική βία, σωματική και ψυχολογική, χωρίς να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αντισύλληψη ή στην σεξουαλική προστασία, και κινδυνεύουν να πέσουν θύματα AIDS ή άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών.

Ακρωτηριάζουν τα γεννητικά όργανα κοριτσιών βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους

Έρευνα της UNICEF δείχνει ότι τουλάχιστον 200 εκατ. κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων σε 30 χώρες του κόσμου.

Τη φρίκη ζουν κορίτσια από πολύ μικρή ηλικία και σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και όταν είναι μωρά. Μάλιστα, οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μια αυξανόμενη τάση να μπαίνουν στο στόχαστρο ολοένα και μικρότερα κορίτσια.

Οι χώρες όπου πιο συχνά συναντάται αυτή η απαράδεκτη διαδικασία είναι η Σομαλία, η Γουινέα, το Τζιμπουτί, η Σιέρα Λεόνε, η Αίγυπτος, το Μάλι και η Ερυθραία.

Ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων ή γυναικεία περιτομή, όπως ονομάζεται, αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών.

Τα κορίτσια ακρωτηριάζονται γύρω στα 10, "έτσι ώστε να προετοιμαστούν για το γάμο, αλλά τελευταία ο ακρωτηριασμός γίνεται σε ακόμα μικρότερη ηλικία για να μπορούν να ξεφεύγουν από τη δικαιοσύνη", λέει το Δίκτυο Κατά του Ακρωτηριασμού των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων. Οι ακτιβιστές της οργάνωσης, υποστηρίζουν ότι κατέγραψαν περίπτωση στην Τανζανία, όπου μια γιαγιά ακρωτηρίασε το πέντε ημερών εγγονάκι της. Πέντε ημέρες αργότερα, το κοριτσάκι πέθανε από επιπλοκές στο νοσοκομείο. Μητέρα και γιαγιά συνελήφθησαν.

Πακιστάν και Ινδία: Περιστατικά επιθέσεων με οξύ σε ανήλικα κορίτσια και γυναίκες

Σε αυτές τις χώρες είναι πολύ συχνές οι επιθέσεις με οξύ σε ανήλικα κορίτσια τα οποία δεν θέλουν να παντρευτούν ή σε γυναίκες που αντιδρούν σε οποιαδήποτε μορφή βίας. Για παράδειγμα η Najaf Sultana σε ηλικία μόλις 5 ετών δέχθηκε επίθεση από τον ίδιο της τον πατέρα ο οποίος δεν ήθελε άλλες γυναίκες στην οικογένεια.

Ως αποτέλεσμα, η Najaf Sultana τυφλώθηκε τελείως και αμέσως εγκαταλείφθηκε από την οικογένειά της. Έχει ήδη κάνει 15 πλαστικές εγχειρήσεις στο πρόσωπό της, προσπαθώντας να ανακτήσει ένα φυσιολογικό πρόσωπο.

Η Zainab Bibi, από την Islamabad του Pakistan, δέχθηκε επίθεση με οξύ από έναν άνδρα σε ηλικία 12 ετών όταν τον απέρριψε για γάμο. Έκτοτε έχει υποβληθεί σε πολλαπλά χειρουργεία.

H Zainab Bibi πριν την επίθεση

H Zainab Bibi μετά την επίθεση

Κορίτσια εξανγκάζονται να εκπορνεύονται

Sonagachi, Ινδία

Η πόλη έχει μαύρο ιστορικό για την εξώθηση ανήλικων κοριτσιών, που μεταμφιέζονταν από της μητέρες τους πολλές φορές σε μεγαλύτερες γυναίκες προκειμένου να ασκούν το επάγγελμα. Παράλληλα, στην πόλη συναντάται -αναλογικά- ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών με Aids που καταγράφεται στην Ασία.

Ταϊλάνδη 

Οι νόμοι για την πορνεία στην Ταϊλάνδη είναι ασαφείς. Πολλοί Ταϊλανδοί έχουν κάνει την πορνεία μέρος του πολιτισμού τους, έτσι ώστε εκεί το “αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο” να βρίσκεται σε μεγάλη ακμή.

Υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι του σεξ στην Ταϊλάνδη, εκ των οποίων περίπου το ένα τρίτο είναι ανήλικοι. Δυστυχώς, ένας μεγάλος αριθμός των εργαζομένων του σεξ στην Ταϊλάνδη είναι πόρνες, μέσω σωματεμπορίου, παρόλο που η βιομηχανία είναι συχνά καλά οργανωμένη και οι περισσότεροι γίνονται εργαζόμενοι του σεξ από προσωπική επιλογή.

 

Επιμέλεια: Μαρία Κυπραίου

email: mkipreou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top