H πρεμιέρα του «Μπακαλόγατου» που άφησε εποχή

Ποιος ήταν ο πραγματικός τίτλος της ταινίας

Πριν από 60 χρόνια ακριβώς, στις 7 Οκτωβρίου του 1963, έγινε η πρεμιέρα της ασπρόμαυρης κωμωδίας του ελληνικού κινηματογράφου «Ο Μπακαλόγατος», όπως έμεινε τελικά στην ιστορία να αποκαλείται, αν και ο πρωτότυπος τίτλος της ήταν άλλος! 

Βασίλης Αυλωνίτης: Ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα και εγκατέλειψε τη σύζυγό του

Η ταινία ονομαζόταν συγκεκριμένα «Της Κακομοίρας» και γυρίστηκε σε σενάριο του Ντίνου Κατσουρίδη (που ήταν και ο σκηνοθέτης), το οποίο βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό έργο των Χρήστου και Γιώργου Γιαννακόπουλο, το οποίο ανέβηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 από τον θίασο των Κώστα Χατζηχρήστου, Βασίλη Αυλωνίτη, Γεωργίας Βασιλειάδου και Νίκου Ρίζου, αλλά…  χωρίς επιτυχία! 

Αν και σήμερα είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, η ταινία έκοψε 201.008 εισιτήρια, τερματίζοντας μόλις στην 26η θέση από τις 92 ταινίες που προβλήθηκαν τη σεζόν 1963-1964. Η ταινία προβλήθηκε και στο διαγωνιστικό τμήμα του 4ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (16-22 Σεπτεμβρίου 1963), χωρίς να κερδίσει κάποιο βραβείο.

Γεωργία Βασιλειάδου: Η «ωραιότερη άσχημη» του ελληνικού κινηματογράφου

Στην κινηματογραφική ταινία πρωταγωνιστούν οι Κώστας Χατζηχρήστος, Κώστας Δούκας, Νίκος Ρίζος και Μαρίκα Νέζερ. Η ταινία επιχρωματίστηκε στις ΗΠΑ και επαναλανσαρίστηκε έγχρωμη το 2017.

Η υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από τον «μπακαλόγατο» του παντοπώλη Παντελή (Κώστας Δούκας), τον Ζήκο (Κώστας Χατζηχρήστος), ο οποίος ονειρεύεται μεγαλεία και σκαρφίζεται διάφορους τρόπους για να τα φτάσει ενώ το αφεντικό του θέλει να παντρευτεί μία πολύ νεότερή του κοπέλα, τη Λίτσα (Ντίνα Τριάντη), και ο Ζήκος θέλει τη φίλη της τη Φιφίκα (Νέλλη Παππά). 

Στην πορεία του χρόνου  η ταινία έγινε μία από τις «κλασσικές» κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου, μεταφέροντας την  εικόνα μιας διαφορετικής Ελλάδας, χωρίς μεγάλα super market και πολλούς υπαλλήλους, αλλά με μπακάλικα, με δύο απασχολούμενους, τον ιδιοκτήτη και έναν νεαρό βοηθό (τον «μπακαλόγατο»). Και ίσως εκεί τελικά  να οφείλεται και η διαχρονικά μεγάλη επιτυχία της: Στην αναπαράσταση μιας εντελώς διαφορετικής χώρας…   

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top