101 - 95: Όταν η Ελλάδα «γονάτισε» τις ΗΠΑ και έγραψε ιστορία

Η ελληνική dream team απέκλεισε την αμερικανική στο Μουντομπάσκετ του 2006

1η Σεπτεμβρίου 2006.

Πέρασαν κιόλας 12 χρόνια από τότε που η Ελλάδα σόκαρε ολόκληρο τον πλανήτη.

Τα πρωτοσέλιδα ήταν διθυραμβικά σε όλον τον κόσμο: «Η Ελλάδα σόκαρε τις ΗΠΑ», «Το μεγαλύτερο σοκ στο Mundobasket», «Η ελληνική νίκη ήταν νίκη αυθεντικού μπάσκετ», «Η Ελλάδα έσπασε τον μύθο του ΝΒΑ», «Η τεράστια Ελλάδα πέταξε έξω τις ΗΠΑ» κλπ.

Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη αντιμετώπισε τις ΗΠΑ στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ στα γήπεδα της Ιαπωνίας.

Η παρέα του Διαμαντίδη, του Σπανούλη, του Παπαλουκά και του Φώτση έγραψε ένα έπος αποκλείοντας την «team USA» με 101 – 95 και προκρίθηκε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά από συγκλονιστικό αγώνα.

Η σύνθεση των ΗΠΑ γεμάτη από αστέρια του ΝΒΑ: Ντουέιν Γουέιντ, Κάρμελο Άντονι, Λεμπρόν Τζέιμς, Κρις Πολ, κλπ. Η ήττα από την Εθνική Ελλάδας ήταν η τελευταία ήττα της «team USA», στελεχωμένη από επαγγελματίες του ΝΒΑ.

Το τέλος του αγώνα βρήκε τους Έλληνες παίκτες να χοροπηδούν σαν τρελοί και να χορεύουν συρτάκι στο κέντρο του γηπέδου. Μαζί τους χοροπηδούσαν και οι καρδιές 10 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ελλάδα και άλλων τόσων διασκορπισμένων σε όλη την υφήλιο.

Στον τελικό, η Εθνική ξέμεινε από δυνάμεις από την υπερπροσπάθεια και «υποτάχθηκε» στην Ισπανία, που ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου.

Έμεινε στην ιστορία, όμως, ως μία από τις καλύτερες ομάδες που έχουν δει τα ευρωπαϊκά και τα παγκόσμια γήπεδα.

Οι δύο ομάδες του ιστορικού ημιτελικού:

ΕΛΛΑΔΑ (Π. Γιαννάκης): Σπανούλης 22 (3), Κακιούζης 15 (1), Σχορτσιανίτης 14, Διαμαντίδης 12 (2), Φώτσης 9, Παπαδόπουλος 8, Ντικούδης 8, Παπαλουκάς 8 (12 ασίστ, 5 ριμπάουντ), Τσαρτσαρής 3 (1), Χατζηβρέττας 2, Βασιλόπουλος.

*Ο άτυχος Νίκος Ζήσης δεν αγωνίσθηκε στον ανεπανάληπτο ημιτελικό καθώς τέθηκε νοκ-άουτ μετά το χτύπημα του Βαρεχάο σε αγώνα της φάσης των ομίλων. Ίσως κάποιοι θυμούνται το πώς χοροπηδούσε, πανηγυρίζοντας κατά τη διάρκεια του αγώνα, αν και τραυματίας στον πάγκο!

ΗΠΑ (Μ. Σιζέφσκι): Αντονι 27 (3), Ουέιντ 19 (1), Τζέιμς 17, Χάινριχ 12 (4), Χάουαρντ 10, Πολ 3, Μπος 3, Τζόνσον 3 (1), Μπάτιερ 1, Μπραντ
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top