Επίδομα Πάσχα: Τέλος στα σενάρια έβαλε ο πρωθυπουργός

Μητσοτάκης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι πάνω από τα 800 ευρώ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ότι δεν πρόκειται να δοθεί επίδομα Πάσχα στα ευάλωτα νοικοκυριά. 

«Έχουμε να υλοποιήσουμε έναν πολύ δύσκολο προϋπολογισμό και έχουμε κάνει πρόσθετες παρεμβάσεις με τον τομέα της υγείας. Την 1η Απριλίου θα γίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού και αν έχουμε κάτι θα γίνει προς το τέλος του χρόνου. Θα μπορούσα να πω εκλογές έρχονται θα δώσουμε κάτι αλλά δεν θα δώσουμε επίδομα Πάσχα. Μας νοιάζουν οι παρεμβάσεις στην αγορά. Το τραπέζι της Σαρακοστής και του Πάσχα θα πρέπει να είναι ανεκτό για να περάσουν καλά οι πολίτες. Ο τουρισμός παίρνει μπροστά. Να αυξάνονται οργανικά οι μισθοί από το να δίνουμε κάθε λίγο ένα επίδομα», είπε. 

Μητσοτάκης: Μείωση τιμών σε 1.500 προϊόντα από αρχές Μαρτίου

Μητσοτάκης για τη βία

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αναφορικά με τα περιστατικά βίας που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό. 

«Έχετε δίκιο να ξεκινάτε με ένα θέμα που πρέπει να μας κινητοποιεί όλους για να μην επαναληφθεί η εικόνα της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις και οι ύποπτοι θα δικαστούν με το νέο νομικό πλαίσιο. Υπήρξε μία κινητοποίηση της κοινωνίας που λέει δεν είμαστε αυτοί. Η κυβέρνηση κάνει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις για το bullying στα σχολεία, γιατί στο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν πολλά νέα παιδιά. Η πλατφόρμα για το bullying ενεργοποιείται για να καταπολεμήσει περιστατικά βίας», είπε και συνέχισε:

«Προφανώς δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο κατασταλτικά. Έχει ενταθεί η παρουσία της αστυνομίας κυρίως στις γειτονιές».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην οπαδική βία σημείωσε:

«Οι παρεμβάσεις που κάναμε για την οπαδική βία, όπως το δραστικό κλείσιμο των γηπέδων μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν παραγάγει θετικά αποτελέσματα».

Μητσοτάκης για τα Τέμπη

Αναφορικά με το θέμα του δυστυχήματος των Τεμπών ο πρωθυπουργός είπε:  

«Το τελευταίο που θέλουμε είναι να πέσει θύμα ο δημόσιος διάλογος φημών. Τον τελικό λόγο για τα Τέμπη θα τον έχει μόνο η Δικαιοσύνη. Εμείς κάναμε την καλύτερη δουλειά που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Αναμενόμενη η αντιπολίτευση να σπεύδει να έχει οφέλη. Η δικαιοσύνη θα απαντήσει για τα θέματα που θέσατε. Η Δικαιοσύνη επέλεξε να αναζητήσει 2ο πραγματογνώμονα. Για το μπάζωμα, τι ακριβώς να συγκαλύψουμε; Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν πήγα. Τις εικόνες, τις μυρωδιές, ήταν ό,τι πιο δύσκολο έχω κάνει στη ζωή μου. Έπρεπε να σταθεροποιηθεί το έδαφος να πάνε γερανοί, ακόμα ψάχναμε αγνοούμενος. Και βγαίνουν κάποιοι και μιλούν για μπάζωμα και συγκάλυψη. Λυπάμαι και οργίζομαι», τόνισε και πρόσθεσε:

Μητσοτάκης: «Στα Τέμπη συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη με χρονιές παθογένειες»

«Μου λέτε ότι εξαφανίστηκαν δύο βαγόνια; Σέβομαι, τιμώ και σκύβω το κεφάλι στις οικογένειες των θυμάτων. Έχουν το δικαίωμα να πουν ό,τι θέλουν. Ξέρω, είμαι σίγουρος πως αυτά είναι ανυπόστατα. Όλες οι ενέργειες είναι επιχειρησιακές, έπρεπε να σηκωθούν τα βαγόνια για να δούμε αν υπήρχαν νεκροί από κάτω. Είναι αδιανόητα όσα λέγονται με τον κ. Βελόπουλο που προσπαθεί να χτίσει πολιτική καριέρα πάνω στα Τέμπη λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Θα περιμένουμε τη δικαιοσύνη με γρήγορους ρυθμούς, αλλά όχι βιαστικούς.»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο σιδηρόδρομος είναι όσο ασφαλής μπορεί να είναι με όλες τις παθογένειες που κουβαλάει και σημείωσε ότι η σύμβαση 717 ολοκληρώθηκε, μέχρι το χτύπημα της κακοκαιρίας Ντάνιελ.

Μητσοτάκης για ακρίβεια 

Ερωτηθείς για την ακρίβεια, που αποτελεί το μείζον θέμα που απασχολεί του πολίτες ο πρωθυπουργός είπε:

Χατζηδάκης: Πότε θα ανακοινωθεί η νέα αύξηση κατώτατου μισθού 

«Το αντιμετωπίζουμε με αυξήσεις μισθών. Στόχος τα 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός και ο κατώτατος στα 950 ευρώ. Αυτή είναι η διαρθρωτική απάντηση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Οι παρεμβάσεις δεν είναι τώρα, κάναμε πολλές παρεμβάσεις. Τώρα όμως κάναμε παρέμβαση στη λειτουργία της αγοράς, για να μην κρύβονται οι ανατιμήσεις που καρπώνονται και οι εταιρείες και τα σούπερ μάρκετ. Οι τιμές αυξήθηκαν γιατί αυξήθηκαν οι συντελεστές του κόστους», είπε κι έστειλε το μήνυμά του προς τις επιχειρήσεις:

«Έφοδος» Μητσοτάκη σε σούπερ μάρκετ στη Λένορμαν

«Γιατί να παραμένουν ψηλά οι τιμές αφού μειώθηκαν οι συντελεστές κόστους; Βούληση της κυβέρνησης να παρέμβει στην αγορά με πρόστιμα. Κάποιες εταιρείες γκρινιάζουν. Λυπάμαι όποιος παρανομεί θα πληρώνει. Τα πρόστιμα εισπράττονται».

Μητσοτάκης για το πρόβλημα στέγασης

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε και το μεγάλο πρόβλημα στέγασης που ταλανίζει πολλούς πολίτες. 

«Οι συμπολίτες μας που νοικιάζουν έχουν πρόβλημα. Οι κάτοχοι ακίνητης περιουσίας είναι ευνοημένοι. Τα ενοίκια αυξήθηκαν γιατί πάει καλύτερα η οικονομία και γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε σχέση με προσφορά. Προγράμματα όπως το “Σπίτι μου, ανακαινίζω-ενοικιάζω” είναι κίνητρο για να ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα. Συζητάμε παρεμβάσεις για το Airbnb. Αρχίζουν και δημιουργούνται γειτονιές και μας απασχολεί. Πολύ σύντομα θα κάνουμε παρεμβάσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση», είπε.

Μητσοτάκης για υγεία 

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον τομέα της υγείας στόχος είναι σε τέσσερα χρόνια να αλλάξει προς το καλύτερο το ΕΣΥ. 

«Απογευματινά χειρουργεία ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη. Επιτέλους θα έλεγα. Εγώ βλέπω τα νοσοκομεία και τους γιατρούς να εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Οι κλινικάρχες θα έπρεπε να παραπονιούνται γιατί τους στερούμε δουλειά. Για τους ευάλωτους συμπολίτες να είναι δωρεάν μέσω του ταμείου Ανάκαμψης τα απογευματινά χειρουργεία», είπε.

«Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στον προσωπικό γιατρό και σε θέματα προληπτικών εξετάσεων και τη δημόσια Υγεία. Η πρόληψη σώζει ζωές. Η πανδημία άφησε πολλές πληγές, αλλά και τις διπλάσιες ΜΕΘ και περισσότερο προσωπικό. Πόροι από το ταμείο Ανάκαμψης κατευθύνονται εκεί. Έχουμε πλέον πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων. Το νέο ΕΣΥ είναι ένα έργο που θα απαιτήσει μία τετραετία», συνέχισε.

Μητσοτάκης για μη κρατικά πανεπιστήμια

Όσον αφορά στα μη κρατικά πανεπιστήμια είπε:

«Γιατί ο φοιτητής να μην έχει περισσότερες επιλογές. Γιατί να μην την έχει και στην Ελλάδα. Μπορέσαμε να την υλοποιήσουμε. Θα προχωρήσουμε και στην αλλαγή του άρθρου 16. Δεν θέλουμε πανεπιστήμια της αρπαχτής και το πλαίσιο που έχουμε θέσει είναι πολύ αυστηρό».

Μητσοτάκης: Τι έγραψε για τα μη κρατικά ΑΕΙ, την ακρίβεια και… τα Όσκαρ

Έστρεψε επίσης τα βέλη του εναντίον του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι λες και μπήκε στη μηχανή του χρόνου. Ας αναζητήσει ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ τους συνταγματολόγους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ».

Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: «Προτείνετε σταυρόλεξο, όχι σκανδιναβικό μοντέλο»

«Το 85% των άρθρων αφορούσε τα δημόσια Πανεπιστήμια. Δίδακτρα υπάρχουν στα δημόσια πανεπιστήμια για τα μεταπτυχιακά. Όχι βέβαια δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια. Είναι δωρεάν και θέλουμε να τα αναβαθμίσουμε. Πολλοί που έχτισαν καριέρες στις καταλήψεις αισθάνονται πλέον κάπως άβολα με τη σύγκριση των νέων πανεπιστημίων που θα δημιουργηθούν. Πλέον θα υπάρξουν απαιτήσεις και προσδοκίες και όσοι έχτισαν τέτοιες καριέρες θα μείνουν χωρίς δουλειά», τόνισε.

Μητσοτάκης: «Στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη»

Τέλος αναφέρθηκε και στις επικείμενες ευρωεκλογές.

«Ψηφίζουμε για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Γι’ αυτούς που θα διεκδικήσουν για την Ελλάδα στην Ευρώπη. Η ΝΔ είναι το κόμμα που έβαλε και κράτησε τη χώρα στην Ευρώπη. Ποιος θα πάει στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτεί; Ο στόχος για τις κάλπες είναι το καλύτερο δυνατόν. Θα τα πούμε», είπε. 

Μητσοτάκης: «Η υπόθεση Ασημακοπούλου πρέπει να διερευνηθεί»

«Η υπόθεση Ασημακοπούλου πρέπει να διερευνηθεί και να απαντηθούν ερωτήματα», είπε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την υπόθεση.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top