«Αδειάζει» τον Σούνακ το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Συνεχίζουμε τις συζητήσεις», λένε μετά την απρέπεια προς τον Μητσοτάκη

Μπούμερανγκ έχει γυρίσει στον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ η απρέπεια στην οποία υπέπεσε, να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του την τελευταία στιγμή. Οι διαρροές από την Ντάουνινγκ Στριτ έκαναν λόγο για ενόχληση λόγω των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ωστόσο φαίνεται πως ο κ. Σούνακ ξέμεινε από συμμάχους. Το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο, μέσω του εκπροσώπου της διοίκησής του, ξεκαθάρισε πως οι συζητήσεις με την Αθήνα για τα Γλυπτά του Παρθενών συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές. 

Μεγάλες αντιδράσεις κατά Σούνακ και στη Μεγάλη Βρετανία

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου σημείωσε ότι «η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη».

«Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια “σύμπραξη για τον Παρθενώνα” συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές».

Κι άλλη απρέπεια: Οι Βρετανοί απέσυραν την ασφάλεια του Μητσοτάκη!  

Μάλιστα πηγές του Μουσείου ξεκαθαρίζουν ότι η διπλωματική και επικοινωνιακή κόντρα που ξέσπασε μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου δεν πρόκειται να επηρεάσουν την εξέλιξη των συζητήσεων. 

Εξέφρασαν ακόμα την ελπίδα να επιτευχθεί μια συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο προσεχές μέλλον, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Όσμπορν θα συνεχίσει να μιλά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Μητσοτάκης- Σούνακ: Η ενόχληση και το τηλεφώνημα για ακύρωση της συνάντησης

«Πιστεύουμε ότι μια μακροχρόνια συνεργασία αυτού του είδους θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία, έτσι ώστε, αφενός να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με κοινά σε όλο τον κόσμο και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της μοναδικής συλλογής που διαθέτουμε στο Μουσείο», πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος αναφερόμενος στη «λύση» δανεισμού που προκρίνεται για τα Γλυπτά.

Βρετανία: Εκνευρισμένος ο Μητσοτάκης

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στην Ελλάδα από το Λονδίνο τέσσερις ώρες νωρίτερα, αφού η συνάντηση με τον Σούνακ δεν έγινε ποτέ. 

Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με Μητσοτάκη λόγω των Γλυπτών!

Μάλιστα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ το βράδυ της Δευτέρας, μετά την ακύρωση της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης ήταν εμφανώς εκνευρισμένος. 

Η συνάντηση Κάμερον - Γεραπετρίτη

Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, μετά το διπλωματικό φιάσκο των χειρισμών Σούνακ, ζήτησε και είχε συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Τέλος στα σενάρια επιστροφής βάζει ο Σούνακ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ωστόσο, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Βρετανία: Σε μπούμερανγκ για τον Σούνακ μετατράπηκε η ακύρωση της συνάντησης

Την ίδια ώρα ο Ρίσι Σούνακ δεν μπορεί να… συνέλθει από τα απανωτά χαστούκια που δέχεται στο εσωτερικό της χώρας του από τη διπλωματική απρέπεια απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό. 

Αυτά είναι τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο  

Ο βρετανικός τύπος καταδίκασε με αιχμηρό τρόπο την συμπεριφορά του κ. Σούνακ και στην πλειοψηφία του εκφράστηκε θετικά ως προς τις ελληνικές θέσεις, δίνοντας έτσι νέα ώθηση στην υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενών, που δεν είναι σίγουρο ότι θα γινόταν αν η συνάντηση γινόταν κανονικά.

Γλυπτά Παρθενώνα: Υπέρ της επιστροφής ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον 

Την ίδια ώρα ο Σούνακ βρίσκεται 20 μονάδες πίσω από τον υποψήφιο των Εργατικών, Σερ Κιρ Στάρμερ σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Μάλιστα σε τελευταία δημοσκόπηση της YouGov μετά από το «φάουλ» σε βάρος του κ. Μητσοτάκη, το 66% των Βρετανών χαρακτηρίζει λάθος την στάση του, ενώ την ίδια άποψη έχουν και οι Συντηρητικοί σε ποσοστό 59%.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top