Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με Μητσοτάκη λόγω των Γλυπτών!

Η ελληνική πρόταση για την επιστροφή που τον εκνεύρισε

Το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star σχετικά με την ελληνική πρόταση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα   

Ακύρωσε τη συνάντηση στο Λονδίνο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Βρετανός πρωθυπουργός! 

Ο κ. Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει να δώσει «μάχη»  για τα γλυπτά του Παρθενώνα, όπου θα έθετε το ζήτημα της επιστροφής τους στον ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ αύριο, ενώ σήμερα εξέθεσε  την ελληνική πρόταση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Αγγλίας. 

Μητσοτάκης για Γλυπτά στο BBC: «Πώς θα ήταν αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα;»

Η αντίδραση Μητσοτάκη 

Αντιδρώντας ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: 

Γλυπτά του Παρθενώνα: Τέλος στα σενάρια επιστροφής βάζει ο Σούνακ

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. 

Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. 

Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Το παρασκήνιο της ακύρωσης της συνάντησης από τον Σούνακ 

Σύμφωνα με πληροφορίες συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι ο Σούνακ ενοχλήθηκε από τη συνέντευξη στο BBC για το θέμα των γλυπτών. Λένε ότι ήταν «φάουλ» και πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης από τον Βρετανό Πρωθυπουργό .  

Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης συναντούσε τον ηγέτη των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ, το γραφείο του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας επικοινώνησε με τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ακυρώνοντας το αυριανό ραντεβού που είχε κλείσει εδώ και αρκετές εβδομάδες 

Παράλληλα και ενώ η Downing Street ακυρωνε το ραντεβού, προέβαινε σε μια «ηρωική» διαρροή στην εφημερίδα Evening Standard, σύμφωνα με την οποία ο κ. Σούνακ θα αρνείτο το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα, λέγοντας ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι το «σωστό μέρος» γι’ αυτούς τους θησαυρούς.

Εκπρόσωπος του κ. Σούνακ έλεγε στην εφημερίδα ότι ο πρωθυπουργός υποστηρίζει τον νόμο που αποτρέπει τη μόνιμη επιστροφή των γλυπτών και υπογράμμισε ότι δεν είναι υπέρ καμίας συμφωνίας δανεισμού τους. 
 

Στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star η Κατερίνα Τσαμούρη αποκάλυψε τι προτείνει  η Ελλάδα και ποια εμπόδια βάζει η Μεγάλη Βρετανία στις διαπραγματεύσεις.  

Η ελληνική πρόταση για την επιστροφή των Γλυπτών   

Συγκεκριμένα, η ελληνική πρόταση για τα γλυπτά προβλέπει: 

1)Να «επαναπατριστούν» για 15 χρόνια - με προοπτική να ανανεωθεί ο επαναπατρισμός  στο μέλλον
2) Ως «αντάλλαγμα» να δανείσει η Ελλάδα στο Βρετανικό Μουσείο άλλες αρχαιότητες για περιοδικές εκθέσεις. 

«Θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν. Για εμάς είναι ζήτημα της επανένωσης» ανέφερε  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.    

Γλυπτά Παρθενώνα:  Η πρόταση της Ελλάδας για τον επαναπατρισμό

Γλυπτά Παρθενώνα:  Η πρόταση της Ελλάδας για τον επαναπατρισμό

H απάντηση του βρετανικού μουσείου στο Star 

Απαντώντας σε ερώτηση του Star για την πορεία των συζητήσεων, ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε: 
«Οι συζητήσεις με την Ελλάδα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές. Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η μακροπρόθεσμη συνεργασία θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των μεγαλύτερων αντικειμένων μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που διατηρούμε στο μουσείο». 

Γλυπτά Παρθενώνα: Η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου στο Star  

Γλυπτά Παρθενώνα: Η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου στο Star 

Γλυπτά Παρθενώνα: Εμπόδια στις διαπραγματεύσεις από τη βρετανική κυβέρνηση 

Αύριο ο Πρωθυπουργός θα συζητούσε το ζήτημα με τον Βρετανό ομόλογό του. 

Το πρόβλημα είναι ότι ο Σούνακ, ο οποίος χάνει στις δημοσκοπήσεις, ούτε ξέρει καλά το θέμα ούτε δείχνει να τον ενδιαφέρει ιδιαιτέρως. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου στην εφημερίδα Independent, «ο κόσμος επισκέπτεται τη Μεγάλη Βρετανία  για να δει τα μάρμαρα και δεν υπάρχει σχέδιο να αλλάξει αυτό ή να αλλάξει ο νόμος».

Την ίδια ώρα ο βρετανικός Τύπος επισημαίνει την δυσαρέσκεια του Κυριάκου Μητσοτάκη  για την καθυστέρηση των συνομιλιών και τη βούληση του αρχηγού των Εργατικών Στάρμερ) να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση δανεισμού. 

 Η υδρία του Μειδία από το Βρετανικό Μουσείο στο Ακρόπολης

Σε μια ένδειξη καλής θέλησης, πάντως, το Βρετανικό Μουσείο δανείζει στο Μουσείο της Ακρόπολης την αριστουργηματική Υδρία του Μειδία. «Φεύγει» για πρώτη φορά εδώ και 250 χρόνια από το Λονδίνο. 

Πολιτικές κόντρες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Οι ελληνο-βρετανικές διαπραγματεύσεις πυροδότησαν πολιτικές κόντρες: 

«Δηλαδή αν τα Γλυπτά του Παρθενώνα «θα φαίνονταν καλύτερα» στο Μουσείο της Περγάμου, να τα πάμε στο… Βερολίνο (μετά την ανακαίνιση); Τι άστοχα επιχειρήματα είναι αυτά -στο BBC μάλιστα- για να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει; Φανταστείτε αν ο Αλέξης Τσίπρας ή εγώ είχαμε πει κάτι τέτοιο, τι θα γινόταν σήμερα στα ελληνικά ΜΜΕ. Για τον Κ.Μητσοτάκη όμως, κάλυψη παντού» ανέφερε σε ανάρτησή του στο X o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.   

Κασσελάκης στην Καινούργιου: Η ομάδα Αχτσιόγλου ανήκει στο παρελθόν

«Δεν κατάλαβε ο κ. Κασσελάκης ή παριστάνει ότι δεν κατάλαβε τι είπε ο πρωθυπουργός. O πρωθυπουργός διατύπωσε μια πάγια διεκδίκηση της χώρας» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.   

«Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα. Κυρίως με την αξιόποινη πράξη των ιθυνόντων του Μουσείου που υπεξαίρεσαν εκθέματα ελληνικά» σχολίασε η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου  

«Παρακολουθούμε στενά την υπόθεση. Αυτό όμως, με 2.500 αντικείμενα, κατέρρευσε το επιχείρημα ότι φυλάσσονται καλύτερα στην Αγγλία» σχολίασε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.     
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top