Μητσοτάκης- Σούνακ: Η ενόχληση και το τηλεφώνημα για ακύρωση της συνάντησης

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το παρασκήνιο και ο ρόλος του Στάρμερ

Σε ένα πρωτοφανές διπλωματικό ατόπημα διολίσθησε χθες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι, συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με Μητσοτάκη λόγω των Γλυπτών!

Αφορμή για την… «απρεπή» αυτή κίνηση του Σούνακ, είναι σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε πως «δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».

Βρετανία: Πώς ο Σούνακ πρόσβαλε τον Μητσοτάκη

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, χθες το απόγευμα, κι ενώ ο κ. Μητσοτάκης ήταν σε συνάντηση με τον επικεφαλής των Εργατικών, Σερ Κιρ Στάρμερ, η διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου, Άννα Μαρία Μπούρα δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, κ. Μάθιου Λοτζ. 

Μητσοτάκης για Γλυπτά στο BBC: «Πώς θα ήταν αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα;»

Ο κ. Λοτζ την ενημέρωσε ότι το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ ακυρώνεται. Σε ερώτηση της κ. Μπούρα ποιος ήταν ο λόγος της ακύρωσης, ο κ. Λοτζ επικαλέστηκε έκτακτη αλλαγή στο πρόγραμμα του Βρετανού πρωθυπουργού, όμως γρήγορα έγινε κατανοητό πως ο πραγματικός λόγος της ακύρωσης ήταν η ενόχληση του πρωθυπουργικού γραφείου της Βρετανίας για τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο BBC το πρωί της Κυριακής. 

Ο κ. Λοτζ αντιπρότεινε να γίνει η συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Όλιβερ Ντάουντεν, ωστόσο, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, όταν έγιναν γνωστοί οι πραγματικοί λόγοι της ακύρωσης. 

Βρετανία: Η ενόχληση Μητσοτάκη από την απρέπεια του Σούνακ

Μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργό με τον κ. Στάρμερ -πολιτικό αντίπαλο του Σούνακ- η κ. Μπούρα ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις εξελίξεις και ο ίδιος συγκάλεσε σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του που τον συνόδευαν. 

Η ενόχληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την απρέπεια του Βρετανού ομολόγου του προς το πρόσωπό του ήταν μεγάλη και γι’ αυτό προχώρησε σε γραπτή δήλωση, που διανεμήθηκε εκτάκτως στα μέσα. 

«Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δε φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Βρετανία: «Η θέση των γλυπτών είναι στο Βρετανικό Μουσείο»

Από το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού ακολούθησαν διαρροές στον Independent και την Evening Standard, ότι πάγια θέση του Σούνακ είναι πως η θέση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι στο Βρετανικό Μουσείο και δεν υπάρχει συζήτηση για οποιαδήποτε μορφής διευθέτηση του ζητήματος.

Παράλληλα, η Ντάουνινγκ Στριτ εξέδωσε ανακοίνωση για την ακύρωση της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η οποία αναφέρει:

«Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου - Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση, μέχρι τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα».

Βρετανία: Πολιτικές σκοπιμότητες «βλέπει» το Μαξίμου πίσω από τη διπλωματική απρέπεια

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως το βαθύτερο αίτιο για τη στάση του Σούνακ απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό είναι η προσπάθειά του να συσπειρώσει το συντηρητικό κοινό στη Μεγάλη Βρετανία, ενόψει και τον εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για μέσα στο 2024. 

Στις δημοσκοπήσεις το Συντηρητικό Κόμμα είναι πίσω 15 μονάδες από τους Εργατικούς του Στάρμερ, κάτι που έχει θορυβήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως η διπλωματική σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη ενημερώθηκε για την ακύρωση της συνάντησης την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντιόταν με τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος. 

Πάντως οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού ήταν ενήμερο για τη συνάντηση με τον κ. Στάρμερ, ενώ τονίζουν με νόημα πως ο κ. Μητσοτάκης επί της ουσίας δεν είπε τίποτα διαφορετικό για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, από όσα έχει δηλώσει κατά καιρούς στο παρελθόν. 

Επίσης η δημοσιόγραφος του BBC Λόρα Κίνσμπεργκ που πήρε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω Twitter έκανε λόγο για «υπερβολική αντίδραση», με δεδομένο ότι το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα απασχολεί τις σχέσεις των δύο χωρών εδώ και χρόνια. 

 

 

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, και η ανάρτηση του επικεφαλής των Εργατικών, στο Twitter, μετά από τη γραπτή δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, που ανέφερε ότι «Με τους Εργατικούς, η Μεγάλη Βρετανία και η Ελλάδα θα παραμείνουν ισχυροί εταίροι».

 

 

Τέλος, σύμφωνα με τους Financial Times, ο Κ. Στάρμερ δε θα εμπόδιζε μια συμφωνία για τα Γλυπτά που θα πετύχαιναν ενδεχομένως η ελληνική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο. 

Κασσελάκη: «Απαράδεκτη η απόφαση Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με Μητσοτάκη»

Ανάρτηση στο Twitter για την ακύρωση της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Ρίσι Σούνακ έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Κασσελάκης, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού «απαράδεκτη».

 

 

«Είναι απαράδεκτη η απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη.

Η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ζήτημα που υπερβαίνει το πρόσωπο του εκάστοτε Έλληνα Πρωθυπουργού και τις κομματικές αντιπαραθέσεις.

Είναι εθνική υπόθεση που αφορά την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού. 

Και ηθικό ζήτημα που αφορά την ξεδιάντροπη κλοπή πολιτισμικού πλούτου από τον φυσικό του χώρο.

Απαιτούμε, λοιπόν, σεβασμό από όλους στους θεσμούς και στα δίκαιά μας», έγραψε ο κ. Κασσελάκης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top