Σουδάν: Στην Ελευσίνα έφτασαν οι πρώτοι Έλληνες

Ξεκίνησε επιχείρηση για τη μεταφορά ενός διασωληνωμένου ασθενούς

Μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 αναμένεται να προσγειωθεί στην Ελευσίνα σήμερα το πρωί με Έλληνες από το Σουδάν - Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Έφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτοι Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν με το μεταγωγικό C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας με 13 Έλληνες και 4 συζύγους Ελλήνων που ήταν στο Σουδάν. Μεταξύ τους είναι κι ένας τραυματίας, ο οποίος έχει χειρουργηθεί στα πόδια.

Έφτασαν οι πρώτοι Έλληνες στην Ελευσίνα από το εμπόλεμο Σουδάν - Eurokinissi

Έφτασαν οι πρώτοι Έλληνες στην Ελευσίνα από το εμπόλεμο Σουδάν - Eurokinissi

Οι Έλληνες παρελήφθησαν από το Τζιμπουτί, ενώ το ταξίδι επιστροφής είχε ενδιάμεσο σταθμό το Ασουάν στη Νότια Αίγυπτο και τελικό προορισμό την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, ένας διασωληνωμένος Έλληνας ασθενής φτάνει από λεπτό σε λεπτό την Αθήνα. Όσο για τους δύο τραυματίες που έφτασαν με το C-27  θα νοσηλευτούν στο 401 ΓΣΝΑ.

Ήδη αναχώρησε άλλο C-27 για Αίγυπτο. 

Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν ακόμα επτά Έλληνες

Νωρίς το πρωί απεγκλωβίστηκαν επτά ακόμα Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους από το εμπόλεμο Σουδάν κι έφτασαν νωρίς το πρωί με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους στην πόλη Άκαμπα της Ιορδανίας. 

Άλλοι επτά Έλληνες απεγκλωβίστηκαν από το εμπόλεμο Σουδάν - AP

Άλλοι επτά Έλληνες απεγκλωβίστηκαν από το εμπόλεμο Σουδάν - AP

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ευχαρίστησε τον Ολλανδό ομόλογό του, Βόπκε Χούκστρα για τη βοήθεια στις προσπάθειες απεγκλωβισμού των Ελλήνων από το Σουδάν. 

Σουδάν: Προσγειώθηκε το αεροσκάφος που θα παραλάβει Έλληνες στο Τζιμπουτί  

«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται, πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. 

ΥΠΕΞ: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού Ελλήνων στο Σουδάν 

Σήμερα το πρωί αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα από το Σουδάν 15 Έλληνες - AP

Σήμερα το πρωί αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα από το Σουδάν 15 Έλληνες - AP

Σουδάν: Τριήμερη εκεχειρία συμφώνησαν οι αντιμαχόμενες πλευρές

Την ίδια ώρα οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν συμφώνησαν στην κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα και για 72 ώρες, μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

Σουδάν: «Η εκκένωση ήταν αρκετά δύσκολη» - Η περιγραφή Έλληνα διασωθέντα

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) ανακοίνωσαν επίσης αργά χθες βράδυ πως συμφώνησαν να εφαρμοστεί εκεχειρία για 72 ώρες για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν συμφώνησαν σε τριήμερη εκεχειρία - AP 

Πάντως όλες οι προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκαν δεν εφαρμόστηκαν.

Σουδάν: Η Ιαπωνία απομάκρυνε 45 υπηκόους της

Η Ιαπωνία προχώρησε στην κατεπείγουσα απομάκρυνση 45 υπηκόων της και συγγενών της από το Σουδάν και έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία της στο Χαρτούμ.

Ακόμα πέντε Έλληνες απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν

«Συνολικά 45 άνθρωποι επιβιβάστηκαν σε μεταγωγικό αεροσκάφος C2 των ιαπωνικών ένοπλων δυνάμεων που εστάλη στο Σουδάν και απογειώθηκε από το ανατολικό τμήμα της χώρας για το Τζιμπουτί», εξήγησε ο πρωθυπουργός της χώρας, Φ. Κισίντα στον Τύπο.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες ξένων χωρών για τον απεγκλωβισμό πολιτών τους από το Σουδάν - AP 

Συνεχίζονται οι προσπάθειες ξένων χωρών για τον απεγκλωβισμό πολιτών τους από το Σουδάν - AP 

Πρόσθεσε πως άλλοι τέσσερις Ιάπωνες υπήκοοι μπόρεσαν επίσης να εγκαταλείψουν το Σουδάν προς το Τζιμπουτί και την Αιθιοπία χάρη στη βοήθεια της Γαλλίας και διεθνών οργανισμών.

Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν ακόμα δέκα Έλληνες

Οι ιαπωνικές αρχές υπολόγιζαν πως περίπου 60 υπήκοοι της χώρας βρίσκονταν στο Σουδάν προτού πάρουν την απόφαση να τους απομακρύνουν εσπευσμένα από τη χώρα όπου ξέσπασαν εχθροπραξίες στα μέσα του μήνα.

Το ΥΠΕΞ θα εγκαταστήσει γραφείο σύνδεσης στο Τζιμπουτί για να συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στους Ιάπωνες που παραμένουν στο Σουδάν εάν εκδηλώσουν την πρόθεση να απομακρυνθούν από τη χώρα.

Πολλά κράτη διεξάγουν εσπευσμένες επιχειρήσεις επαναπατρισμού των υπηκόων τους από το Σουδάν, όπου οι ένοπλες δυνάμεις και παραστρατιωτικοί ενεπλάκησαν σε πόλεμο πριν από μια εβδομάδα και πλέον.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι εχθροπραξίες, κυρίως στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στην πολιτεία Νταρφούρ (δυτικά), έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 420 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει τουλάχιστον 3.700.

Οι αριθμοί αυτοί πιθανόν είναι πολύ υποτιμημένοι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top