Σουδάν: «Η εκκένωση ήταν αρκετά δύσκολη» - Η περιγραφή Έλληνα διασωθέντα

Ασφαλείς 27 Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν

Με επιτυχία στέφθηκε ο απεγκλωβισμός της πρώτης ομάδας 27 Ελλήνων από το Σουδάν, ανάμεσά τους και οι δυο τραυματίες.

Σουδάν: Απογειώθηκε το αεροσκάφος που θα παραλάβει Έλληνες στο Τζιμπουτί  

Με τη βοήθεια της Γαλλίας και της Ιταλίας, ειδικές πτήσεις με στρατιωτικά αεροσκάφη μετέφεραν στην ασφάλεια τους πολίτες που βρίσκονταν παγιδευμένοι στα πυρά του εμφυλίου. Ωστόσο, ακόμα υπάρχουν συμπατριώτες μας που δεν έχουν καταφέρει να φύγουν.  

Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι Έλληνες

Ένας από τους Έλληνες που φυγαδεύτηκαν από το Χαρτούμ μίλησε στον Άρη Λάμπο και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, την ώρα της διάσωσης.

«Μας μετακινούν αυτή τη στιγμή από Τζιμπουτί για Ρώμη. Εγώ είμαι με το γκρουπ των Ιταλών. Όλα έχουν πάει καλά προς το παρόν, από χθες που φύγαμε από το Σουδάν. Αρκετός πανικός εδώ». Ο Νίκος Λημνιός μίλησε στο Star την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης. Είναι ένας από τους 27 Έλληνες που κατάφεραν να επιβιβαστούν στα γαλλικά και τα ιταλικά αεροσκάφη και να φύγουν από το Χαρτούμ προς το Τζιμπουτί και από εκεί για Ρώμη, με τελικο προορισμό την Αθήνα

Στο Star η περιγραφή του Νίκου Λημνιού, Έλληνα διασωθέντα από το Σουδάν

Στο Star η περιγραφή του Νίκου Λημνιού, Έλληνα διασωθέντα από το Σουδάν

«Η εκκένωση ήταν αρκετά δύσκολη προ πάντων στα σημεία που μας σταματούσαν καθοδόν για τους ελέγχους που κάνουν. Από πλευράς rsf πολύ δύσκολα αλλά και από πλευράς στρατού κανονικά» πρόσθεσε.

Αγωνία για τους Έλληνες που παραμένουν  στο Σουδάν

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί Έλληνες έχουν καταφέρει να φύγουν μόνοι τους. Η αγωνία τώρα κορυφώνεται για ορισμένους που έχουν μείνει πίσω.  

Σουδάν: Ανελέητο σφυροκόπημα - Xτύπησαν σπίτι Έλληνα στο Χαρτούμ

«Είναι πολλοί. Αρκετοί από μεικτούς γάμους που έχουν εγκλωβιστεί στο Χαρτούμ και γίνονται προσπάθειες συνέχεια από το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με άλλες χώρες» εξήγησε ο Γεράσιμος Παγουλάτος, επίτιμος πρόξενος στο Σουδάν.

Το Σουδάν στο χάος του εμφυλίου

Όσο το αιματηρό μπρα ντε φερ των δυο στρατηγών συνεχίζεται, τόσο η χώρα βυθίζεται στο χάος του εμφυλίου. Εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους εν μέσω εκρήξεων και πυροβολισμών,  χωρίς ρεύμα και με τις προμήθειες να τελειώνουν.

Αεροσκάφη και «κομάντο» των ΕΔ στην Αίγυπτο για τους Έλληνες του Σουδάν

Περίπου 10.000 άμαχοι έχουν μετακινηθεί προς το νότιο Σουδάν για να γλιτώσουν την αιματοχυσία.

Επιχείρηση «Τοξότης»: Πώς σώθηκαν από την κόλαση του εμφυλίου

Σε αυτές τις συνθήκες κλήθηκαν οι Γάλλοι να φέρουν εις πέρας την  επιχείρηση «Τοξότης». Φόρτωσαν τα αεροσκάφη με στρατιωτικό εξοπλισμό και πήραν μαζί τους ειδικά σκυλιά. Όταν προσγειώθηκαν στο Χαρτούμ έστησαν στρατιωτικές σκηνές για να ξεκινήσει  η εκκένωση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top