Εκλογές 2023: Όλο το χρονοδιάγραμμα της εκλογικής αναμέτρησης

Τι ρόλο έπαιξαν οι Πανελλήνιες και η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Ο κύβος ερρίφθη για κάλπες στις 21 Μαΐου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά αυτοδυναμία, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει «προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας». Ρόλο ρυθμιστή επιδιώκει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Ευγενίδη στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star σήμερα ο Πρωθυπουργός έλυσε όλους τους γρίφους του προηγούμενου διαστήματος και ξεκαθάρισε το πολιτικό χρονοδιάγραμμα.

Εκλογές 2023: «Να πάμε την Ελλάδα πιο μπροστά» είπε ο Μητσοτάκης στο TikTok

Η Βουλή θα έχει νομοθετικό έργο ως Μεγάλη Τρίτη ή το πολύ μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, στη συνέχεια θα κλείσει για Πάσχα και δε θα ανοίξει ξανά.

Στις 24 Απριλίου, ημέρα Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα πάει πρώτα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια θα θυροκολληθεί το διάταγμα διάλυσης της Βουλής.

Εκλογές στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Αυτό μας οδηγεί σε εκλογές στις 21 Μαΐου ενώ οι δεύτερες εκλογές, εφόσον χρειαστούν θα γίνουν, με βάση τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, στις 2 Ιουλίου.

Ο κεντρικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία στις εκλογές. 

Εκλογές 2023: Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης 

Τι βάρυνε και αποφασίστηκαν εκλογές στις 21 του μήνα και όχι στις 28, γιατί υπήρχε αμφιταλάντευση;

Μια παράμετρος είναι οι Πανελλήνιες εξετάσεις. Ως τις εκλογές του Μαΐου επικεφαλής θα είναι η κ. Κεραμέως, η οποία όμως θα πρέπει να αντικατασταθεί από υπηρεσιακό υπουργό σε σενάριο δεύτερων εκλογών.

Άρα, θα υπάρχει επικεφαλής στο Υπουργείο στις 2 Ιουνίου, για να μην υπάρχουν αναταράξεις.

Εκλογές 2023: Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη

Επίσης, 11-12 Ιουλίου, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, γίνεται η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, άρα θα πρέπει ως τότε να υπάρχει πρωθυπουργός. 

Κάπως έτσι και η Νέα Δημοκρατία μπαίνει σε προεκλογική φάση και μάλιστα στο Υπουργικό έγινε ευρεία συζήτηση για τη στρατηγική του κόμματος.

Τις επόμενες μέρες θα κλειδώσουν οριστικά τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα οριστικοποιήσει και τις περιοδείες του. Η αρχή γίνεται αύριο από τη Γλυφάδα.  

Γ. Οικονόμου: Οι πολίτες στις εκλογές θα αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουν

ΣΥΡΙΖΑ: Κανένας αιφνιδιασμός από την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ειρήνης Σαββοπούλου από την Κουμουνδούρου και τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ κανείς δεν αιφνιδιάστηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Περίμεναν  ότι οι εκλογές θα γίνουν ή την 21η ή την 28η Μαΐου. Το σενάριο για καλοκαίρι δεν το έβλεπε κανείς.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στην Αλίαρτο και ενημερώθηκε από στενούς του συνεργάτες για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

συριζα

Το κόμμα ήταν σε εκλογική ετοιμότητα από τον Σεπτέμβριο καθώς υπήρχε ήδη έτοιμο σχέδιο το οποίο με την προκήρυξη των εκλογών θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται.

Αύριο η μεθαύριο ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στη  Βουλή ενώ την Παρασκευή  έχει προγραμματισμένη περιοδεία στην Καλαμάτα .

Από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να τρέχει η προεκλογική καμπάνια με βάρος στα σοσιαλ μίντια. Το σύνθημα «δικαιοσύνη παντού» θα παραμείνει κυρίαρχο αλλά θα μπουν και λέξεις κλειδιά όπως «αλλαγή, σταθερότητα, ασφάλεια»  με ΣΥΡΙΖΑ προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή.

ΠΑΣΟΚ: Στόχος η κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή

Στο ΠΑΣΟΚ ο προεκλογικός σχεδιασμός επικεντρώνεται στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας από τη πρώτη Κυριακή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αντώνη Αντωνόπουλου από την Χαριλάου Τρικούπη με την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκάλεσε την πρώτη σύσκεψη με το επιτελείο του για να χαράξουν στρατηγική.

Η οποία συνοψίζεται σε: Κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή. Στόχος ένα καλό διψήφιο ποσοστό και πλήρης αξιοποίηση της τρίτης διερευνητικής εντολής για προγραμματική συμφωνία με πρωθυπουργό τρίτο πολιτικό πρόσωπο.

πασοκ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παραιτηθεί από ευρωβουλευτής πριν το κλείσιμο της Βουλής τη Μεγάλη εβδομάδα και θα πάει στη θέση του ο Νίκος Παπανδρέου.

Άμεσα θα κλείσουν και τα ψηφοδέλτια που εκκρεμούν σε Αρκαδία, Λακωνία, Καστοριά, Ευρυτανία Ζάκυνθο και Σάμο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top