Τέμπη: Καμία νύξη για τη διεξαγωγή των εκλογών - Τα πιθανότερα σενάρια

Στο υπουργικό της Πέμπτης, ίσως να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με την οποία ζητάει συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων για το δυστύχημα στα Τέμπη (Video Star)  

Η τραγωδία στα Τέμπη που «πάγωσε» το πανελλήνιο και προκάλεσε θλίψη και οργή στην ελληνική κοινωνία, με τραγικό απολογισμό 57 νεκρούς στην πλειονότητά τους νέα παιδιά, φαίνεται πως «παγώνει» και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. 

Εκτός από την επίσκεψη Γεραπετρίτη σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, που θα ξεκινήσει από τον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, στην κυβερνητική ατζέντα δεν περιλαμβάνεται κανένα άλλο θέμα τις επόμενες μέρες. 

Στις συσκέψεις στο Μαξίμου φαίνεται πως δεν έχει γίνει ακόμα καμία κουβέντα για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Εκτιμάται βέβαια, ότι οι εκλογές θα μετατεθούν για αργότερα από τις 9 Απριλίου, που ήταν το επικρατέστερο σενάριο διεξαγωγής τους προ του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν έχει κάνει νύξη για το θέμα και για κανένα άλλο θέμα, πέραν της εθνικής τραγωδίας. 

Επιστολή Μητσοτάκη σε Ντογιάκο: Σε προτεραιότητα η έρευνα για τα Τέμπη

«Όποιος έκανε νύξη στον Πρωθυπουργό αυτές τις ημέρες πρέπει να δούμε τι κάνουμε με τις εκλογές, τον έδιωχνε από τη σύσκεψη. Οποιαδήποτε νύξη γινόταν για αυτό το θέμα ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Το τελευταίο που θα σκεφτόταν ο Πρωθυπουργός μέχρι και σήμερα ήταν σενάρια πολιτικού εκλογικού χρόνου. Δεν είναι ακόμη ώρα για να μπούμε σε αυτού του είδους τη συζήτηση», ανέφερε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. 

Μητσοτάκης: Συγγνώμη στις οικογένειες των θυμάτων για τα Τέμπη 

Σε ανάρτησή του, χθες, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε μεταξύ άλλων ότι: «Η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει ταχύτατα την τραγωδία και θα αποδώσει ευθύνες, ενώ τις επόμενες μέρες ο αρμόδιος υπουργός θα ανακοινώσει παρεμβάσεις άμεσης βελτίωσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων μέχρι να ολοκληρωθεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διοίκηση. Θα ζητήσω αμέσως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από φίλες χώρες τη συνδρομή τους σε τεχνογνωσία, ώστε να αποκτήσουμε, επιτέλους, σύγχρονα τρένα».

Τα σενάρια για τις εκλογές

Πάντως, ακόμα κι αν ισχύσει ο αρχικός προγραμματισμός για εκλογές στις 9 Απριλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει περιθώριο να τις ανακοινώσει έως τις 17 Μαρτίου και ως τις 18 να διαλύσει τη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι βάσει Συντάγματος, ο ελάχιστος προεκλογικός χρόνος είναι 21 ημέρες. 

Πιθανώς, στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, στο οποίο θα συζητηθεί ο κατώτατος μισθός, ίσως υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα από τον πρωθυπουργό για το θέμα των εκλογών.

Στο τραπέζι υπάρχει και το σενάριο για μετατόπιση των εκλογών τον Μάιο, ώστε να μη διεξαχθούν εν μέσω φορτισμένου κλίματος. Πιθανές ημερομηνίες είναι 14 ή 21 του μηνός, με τις δεύτερες κάλπες να διεξάγονται στις 2 Ιουλίου, -με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top