Τσίπρας: Εσείς είστε ο εντολέας των παρακολουθήσεων κ. Μητσοτάκη

Η ατάκα για «ένοχος ή βλαξ» και η παρέμβαση Τασούλα

«Κάνατε 6 μήνες ότι περνούσε από το χέρι σας για να αποφύγετε αυτή τη στιγμή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης για το θέμα των παρακολουθήσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «συνταγματική εκτροπή που δεν μπορείτε πλέον κ. Μητσοτάκη να αρνείστε ότι υπάρχει».

Πρόταση δυσπιστίας: Το απόγευμα η ψηφοφορία στη Βουλή

«Δεν έχετε πλέον το περιθώριο για θολές απαντήσεις, σήμερα υπάρχουν αποδείξεις από την πιο επίσημη αρχή του κράτους για τη δράση του παρακράτους», είπε και πρόσθεσε: «Την τελευταία φορά που είχαμε βρεθεί σε αυτή την αίθουσα το βάλατε στα πόδια. Αυτή τη φορά δε θα είναι εύκολο. Δεν μπορείτε να παριστάνετε πια τον ανήξερο. Το σκοτάδι τελικά νικήθηκε, γιατί η Δημοκρατία και οι θεσμοί της φάνηκαν πολύ πιο ανθεκτικοί». 

Πρόταση δυσπιστίας: Σκληρές μάχες στη Βουλή

Στη συνέχεια κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως ήταν ο εντολέας αυτών των παρακολουθήσεων και, μάλιστα, προκάλεσε τον πρωθυπουργό, λέγοντας του πως «δεν είχατε ούτε το θάρρος να μετατρέψετε την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης».

«Στο “ένοχος ή βλαξ”, επιλέξατε αυτοβούλως το δεύτερο»

«Δεν πρόκειται για λάθος που εάν το γνωρίζατε δεν θα το επιτρέπατε να συμβεί. Πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο, πρόκειται για σχέδιο διακυβέρνησης που καταστρώσατε από την πρώτη μέρα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Χατζηδάκης για παρακολουθήσεις: Να ερευνηθεί αλλά δε συνδέω τον πρωθυπουργό

Σχολιάζοντας τα βέλη της κυβέρνησης στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, μίλησε για «χυδαία επίθεση σε έναν έντιμο δικαστή επειδή επιτέλεσε το συνταγματικό του καθήκον».

Παρακολουθήσεις: Ο Ράμμος απαντά στον Οικονόμου για τη συνάντηση με Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «συνταγματική εκτροπή που δεν μπορείτε πλέον κ. Μητσοτάκη να αρνείστε ότι υπάρχει»

Στη συνέχεια , εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό: «Προτιμήσατε να παριστάνετε έναν πρωθυπουργό μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας παρά να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Υπήρχε ένα πρωτοσέλιδο κάποτε που έλεγε "ένοχος ή βλαξ;". Εσείς αυτοβούλως επιλέξατε το δεύτερο».

Η φρασεολογία του κ. Τσίπρα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα γαλάζια έδρανα, που φώναζαν «ντροπή» σου, ενώ ο πρόεδρο της Βουλής Κώστας Τασούλας είπε στον κ. Τσίπρα πως «θα ήθελα να είχατε σκεφτεί διπλά αυτές τις εκφράσεις».

Τι είναι η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Τσίπρας κατά της κυβέρνησης

Ενοχλημένος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε στον κ. Τασούλα πως δε θα του επιτρέψει να τον λογοκρίνει: «να με προστατέψετε από την οχλαγωγία. Από αυτούς που ενοχλούνται από αυτά που λέω, αλλά όχι από έναν πρωθυπουργό που καταπάτησε το κράτος Δικαίου». 

«Εγώ δεν έχω καμία αμφιοβολία ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι μειωμένου καταλογισμού. Αντιθέτως, είναι ικανότατος και εξαυπνότατος. Είναι όμως ένοχος για τη μεγαλύτερη εκτροπή που έχει γίνει ποτέ, από τη μεταπολίτευση και μετά», τόνισε. 

«Θα κάνετε το σκάνδαλο Μητσοτάκη, σκάνδαλο της ΝΔ συνολικά;»

«Η Βουλή καλείται να αποφασίσει σε ένα κρίσιμο δίλημμα: είναι με τη δημοκρατία ή την εκτροπή; Σήμερα κρίνεται εάν το δημοκρατικό μας σύστημα έχει κόκκινες γραμμές απέναντι στην εκτροπή», σημείωσε.

«Να επιλέξετε εάν το σκάνδαλο του κ. Μητσοτάκη θα είναι σκάνδαλο της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, συνολικά», είπε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ.

«Θα μείνετε στην ιστορία ως μια μεγάλη πληγή για τη χώρα, για την ίδια τη δημοκρατία. Διαπράξατε ύβρι. Ξέρετε τι συμβαίνει μετά. Έρχεται Νέμεσις, με τη λαϊκή ψήφο, και η κάθαρση», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top