Η πρόταση δυσπιστίας ή πρόταση μομφής, που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά της κυβέρνησης για το θέμα των παρακολουθήσεων, είναι η πρόταση που γίνεται με σκοπό η Βουλή να άρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση ή από ένα μέλος της.
Μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Βουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και στις 27 Ιανουαρίου του 2022.
Η πρόταση δυσπιστίας για να κατατεθεί πρέπει να φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές).
Η συζήτηση ξεκινάει δύο ημέρες μετά την υποβολή της πρότασης, εκτός εάν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει άμεσα, όπερ και εγένετο από τον Γιώργο Γεραπετρίτη.
Μητσοτάκης για Τσίπρα: Όταν δεν έχεις τι να πεις, πετάς λάσπη
Η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν και μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.
Στο τέλος της τρίτης μέρας μιλούν οι πολιτικοί αρχηγοί, με τελευταίο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και η διαδικασία κλείνει με ψηφοφορία. Εν προκειμένω η ψηφοφορία θα γίνει την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου.
Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης θα πρέπει να υπογραφεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).
Με δεδομένο πως η Νέα Δημοκρατία διαθέτει 156 βουλευτές, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει τουλάχιστον 7 βουλευτές της να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής του κ. Τσίπρα για να γίνει δεκτή.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.