Αντικαπνιστικός νόμος: Πρόστιμα έως 3.000 ευρώ για τους παραβάτες

Αυξημένοι οι έλεγχοι - Αναλυτικά τα πρόστιμα

Τι είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για τον αντικαπνιστικό νόμο / Βίντεο: Σκάι

Στο προσκήνιο ήρθε και πάλι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στους κλειστούς χώρους, μετά το θέμα με τη φωτογραφία του Βασίλη Μπισμπίκη στο μαγαζί που εμφανίζεται η Δέσποινα Βανδή και το πρόστιμο που προανήγγειλε ο Θάνος Πλεύρης.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν πολλαπλασιαστεί οι έλεγχοι, καθώς εδώ και καιρό σε πολλά νυκτερινά μαγαζιά ο νόμος καταστρατηγείται, ειδικά τις προχωρημένες ώρες.

Ο Βασίλης Μπισμπίκης και το τσιγάρο έφεραν... κόντρα Βαξεβάνη - Πλεύρη

«Υπάρχει ένα πρόβλημα τις νυχτερινές ώρες, είμαστε αποφασισμένοι και σε αυτό το κομμάτι, σε συνεργασία και με τα κέντρα και με τους πολίτες, που πρέπει και οι ίδιοι να μπαίνουν στη λογική. 20.000 έλεγχοι γίνανε τον Δεκέμβριο, δεν φτάνουν, πρέπει να αλλάξουμε και εκεί την κουλτούρα», είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Έναστρον: Η απάντηση στο πρόστιμο για το τσιγάρο του Βασίλη Μπισμπίκη

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου είναι τσουχτερά και φτάνουν τα 3.000 ευρώ.

Αναλυτικά:

Πλεύρης μετά το τσιγάρο του Μπισμπίκη: Θα εφαρμοστεί ο νόμος

-    200 ευρώ για όσους καπνίζουν σε υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων

-    200 ευρώ για όσους καπνίζουν σε κλειστούς χώρους νοσηλευτικών ιδρυμάτων & φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας

Για έξαρση της γρίπης σε παιδιά προειδοποιεί ο Πλεύρης

-    200 ευρώ για όσους καπνίζουν σε χώρους παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, παιδότοπων κλειστών & υπαίθριων και όλων των ιδρυμάτων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιων & ιδιωτικών,

-    100 ευρώ για όσους καπνίζουν στους λοιπούς κλειστούς ή στεγασμένους χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους παροχής εργασίας, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,

-    1500 ευρώ για όσους καπνίζουν μέσα σε οχήματα που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών (3000 ευρώ για τον οδηγό)

Κινδυνεύουν με λουκέτο 650 μαγαζιά με ναργιλέδες

Περίπου 650 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα με ναργιλέδες κινδυνεύουν με λουκέτο λόγω κενού στον αντικαπνιστικό νόμο. 

Όπως είπε ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης, μιλώντας στο Open, όταν βγήκε ο αντικαπνιστικός νόμος, δεν υπήρξε πρόβλεψη εξαίρεσης.

«Είναι ένας νόμος που τηρείται οριζοντίως από την εστίαση. Δυστυχώς, επειδή δεν υπήρχε συγκεκριμένη πρόβλεψη γι' αυτά τα καταστήματα λειτουργούν υπό το μανδύα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλαδή σαν καφετέριες. Η αστυνομία όταν άρχισε να κάνει ελέγχους για τον αντικαπνιστικό νόμο ήταν αναγκασμένη να κόβει πρόστιμα», ανέφερε.

«Ζητήσαμε με εισήγηση, ευπρόσωπα, για να βγει η διάταξη με τροπολογία που να εφαρμόζει τα εξής: το κάθε ένα από τα καταστήματα αυτά που είναι αμιγώς καπνιστήρια να πληρώνει ένα τέλος στο κράτος, να παίρνει ένα αυτοκολλητάκι που φαίνεται πάνω στην πόρτα και να εξαιρείται των ελέγχων», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top