Ελληνικές κινήσεις - ματ στο ενεργειακό «σκάκι» στη Μεσόγειο  

«Έφαγαν πόρτα» από την Αίγυπτο οι Τούρκοι!  

Οι έρευνες της Ελλάδας για υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο (Video Star)  

Οι ελληνικές κινήσεις - ματ στο ενεργειακό «σκάκι» της Μεσογείου, προκαλούν ντόμινο εξελίξεων. Η διεύρυνση του πεδίου των ερευνών νοτιοδυτικά της Κρήτης, μετά από αίτημα της αμερικανικής εταιρείας που τις διεξάγει, «ξύπνησε»  από τον λήθαργο τους Τούρκους. Ετοιμάζονται να βγάλουν το γεωτρύπανό τους στην «γειτονιά» μας και επιχειρούν να επαναπροσεγγίσουν τον άλλον ισχυρό «παίκτη», την Αίγυπτο.  

Τουρκία: Την ενόχλησε η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου και διαμαρτύρεται!  

«Αγγίζει» το μεγάλο κοίτασμα των Κυθήρων το ερευνητικό

Όπως φαίνεται στον χάρτη, στο ρεπορτάζ της διπλωματικής συντάκτριας Κατερίνας Τσαμούρη για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, το Sanco Swift έχει απλώσει τα καλώδιά του στην περιοχή της νέας NAVTEX. 

η διαδρομή του ερευνητικού Sanco Swift πλησίον του μεγάλου κοιτάσματος νότια των Κυθήρων

Η διαδρομή του ερευνητικού Sanco Swift πλησίον του μεγάλου κοιτάσματος νότια των Κυθήρων (πηγή κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star) 

Από χθες ως σήμερα βρέθηκε νοτιοδυτικά της Γαύδου, άλλαξε κατεύθυνση εν συνεχεία και πλέον κινείται βορειο-δυτικά, νότια των Κυθήρων. Εκεί όπου ο Αμερικανικός κολοσσός ExxonMobile έχει ενδείξεις ότι «κρύβεται» ίσως το μεγαλύτερο κοίτασμα της Μεσογείου! 

Κοιτάσματα φυσικού αερίου: Εκτιμήσεις για ποσά-μαμούθ άνω των 250 δισ. ευρώ

 

Ν. Δένδιας: Τεράστιες οι ευκαιρίες στη Μεσόγειο 

«Όταν σκέφτομαι τη Μεσόγειο, φέρνω στον νου μου μια περιοχή με τεράστιες δυνατότητες και ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις που πρέπει να τύχουν κοινής αντιμετώπισης!» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε μήνυμά του για την Ημέρα της Μεσογείου.   

Νέα ιστορική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου: «Μπλόκο» στα τουρκικά σχέδια  

Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν κάθεται ήσυχα - θα τα βρούμε με τους Αιγυπτίους» 

Η «κοινή αντιμετώπιση» στην οποία αναφέρθηκε ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα μπορούσε να είναι και  η ελληνοαιγυπτιακή απάντηση σε περίπτωση που οι Τούρκοι «βγάλουν» το γεωτρύπανό τους στην περιοχή μας, όπως προαναγγέλλουν. Γι' αυτό ο Ερντογάν προσπαθεί να μπει τώρα «σφήνα» στη σχέση Αθήνας-Καϊρου: 

«Η Ελλάδα δεν κάθεται ήσυχα. Πέρα-δώθε, συνεχώς μιλάει για μας. Οι δεσμοί που υπάρχουν ανάμεσα στον αιγυπτιακό λαό και την Τουρκία είναι πολύ ιδιαίτεροι» δήλωσε ενοχλημένος ο Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε: «Γι' αυτό τον λόγο πιστεύω πως θα υπάρξουν καλές εξελίξεις». 

Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν ξέρει τα όρια της. Μην τα βάζετε μαζί μας»

Οικονόμου: Έχουμε προνοήσει για τα πάντα 

«Η στρατηγική της χώρας υλοποιείται με τη λήψη κάθε δυνατής πρόνοιας, για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα διαμήνυσε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, την ώρα που ο Τούρκος  Υπουργός Ενέργειας αφήνει όλα τα  ενδεχόμενα ανοιχτά για τη νέα αποστολή του γεωτρύπανου.   «Τώρα το γεωτρύπανό μας είναι στο λιμάνι Τασουτζού, γίνονται οι προετοιμασίες για τη νέα αποστολή του» τόνισε ο Φατίχ Ντονμέζ.   

Οι Αιγύπτιοι «προσγειώνουν» τον Ερντογάν: «Απορρίπτουμε τουρκικές έρευνες για αέριο σε ελληνικά και κυπριακά ύδατα».  

Απότομα «προσγειώνει» τους Τούρκους το Κάιρο. Η Αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram ξεκαθαρίζει ότι «Η Αίγυπτος απορρίπτει τυχόν τουρκικές έρευνες για αέριο σε ελληνικά και κυπριακά ύδατα». 

Δένδιας από το Κάιρο: Εμείς δεν καταπατάμε την κυριαρχία άλλων κρατών  

Άσκηση «Αετός» ανοιχτά της Ρόδου. 

Την Τρίτη 29/11, ελληνικά πλοία, αεροσκάφη, ελικόπτερα και κομάντος θα διεξάγουν, μαζί με κυπριακές δυνάμεις, την άσκηση Έρευνας-Διάσωσης με την ονομασία «Αετός»,  νοτιοανατολικά της Ρόδου. Είναι μια ακόμα περιοχή που οι Τούρκοι τη διεκδικούν για τις επιχειρήσεις Έρευνας-Διάσωσης.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top