Γεωργιάδης: Μείωση τιμών σε 101 προϊόντα στο «καλάθι του νοικοκυριού»

Μόνο 2 προϊόντα ακρίβυναν - Τι αλλάζει με τροπολογία

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια προς όφελος των καταναλωτών», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έκανε νέα αυτοψία σε σούπερ μάρκετ γνωστής αλυσίδας για το «καλάθι του νοικοκυριού» / Βίντεο: ΕΡΤ

Νέα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών στο «καλάθι του νοικοκυριού» παρουσίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος επισκέφτηκε ένα κατάστημα της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, είπε πως η μεγαλύτερη μείωση τις τιμές σημειώνεται στη συγκεκριμένη αλυσίδα, όπου καταγράφεται το καλάθι με τις μικρότερες τιμές.

Καλάθι νοικοκυριού: Έρχεται πλαφόν για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Όπως τόνισε, από τα τα 644 προϊόντα των προϊόντων, που παρέμειναν στο «καλάθι» και αυτή την εβδομάδα:

•    2 ανέβηκαν
•    101 έχουν μείωση
•    541 έχουν ίδιες τιμές

O Άδωνις έγινε 50 ετών και η οικογένειά του τού έκανε έκπληξη

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια προς όφελος των καταναλωτών», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Καλάθι νοικοκυριού: Οι δύο αλλαγές και η νέα λίστα με τα προϊόντα

«Χρειαζόμασταν μεγενθυντικό φακό για να βρούμε το ταμπελάκι με το "καλάθι"»

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι πηγαίνει στα σούπερ μάρκετ χωρίς τις κάμερες και παρακολουθεί αν εφαρμόζονται τα μέτρα για το καλάθι του νοικοκυριού.

Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα μία επίσκεψη που έκανε το Σάββατο σε σούπερ μάρκετ και είπε ότι δεν μπορούσε να διακρίνει το ειδικό ταμπελάκι. «Χρειαζόμασταν μεγεθυντικό φακό για να δούμε την ειδική σήμανση για το καλάθι του νοικοκυριού», είπε και πρόσθεσε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, προειδοποιώντας πως όσοι δεν τηρούν τα μέτρα, θα έχουν πρόστιμα.

«Καλάθι του νοικοκυριού»: Τι αλλάζει με τροπολογία

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα οποία διαπιστώθηκαν την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του «καλαθιού του νοικοκυριού».

Καλάθι νοικοκυριού: Αύξηση κατανάλωσης 130% στα 51 προϊόντα! 

Η τροπολογία προβλέπει συγκεκριμένες διαστάσεις στις ετικέτες σήμανσης των προϊόντων του καλαθιού, καθώς και ότι θα πρέπει να είναι έγχρωμες.

 

Καλάθι νοικοκυριού: Τι είπε ο Μητσοτάκης για ενδεχόμενη μείωση ΦΠΑ

Ειδικότερα, τροπολογία 3 σημείων προβλέπει:

1. ευκρινής σήμανση στο ράφι για το «καλάθι του νοικοκυριού»

Καλάθι νοικοκυριού: «Να φαίνεται και η αρχική τιμή των προϊόντων»

2. ύπαρξη καταλόγου προϊόντων και τιμών στην είσοδο των σούπερ μάρκετ

3. διασφάλιση της επάρκειας των προϊόντων του «καλαθιού» 

Η τροπολογία για το «καλάθι του νοικοκυριού» προβλέπει συγκεκριμένες διαστάσεις στις ετικέτες σήμανσης των προϊόντων του καλαθιού, καθώς και ότι θα πρέπει να είναι έγχρωμες / Βίντεο: ΕΡΤ

Στην ιστοσελίδα του e-katanalotis υπάρχουν συγκριτικά οι τιμές ανά προϊόν σε κάθε καλάθι σούπερ μάρκετ, αλλά και η διαφορά στη μέση τιμή ανά προϊόν από την προηγούμενη Τετάρτη.

Καλάθι νοικοκυριού: Έρχεται και το «καλάθι του κρεοπώλη»

Αν και στα καλάθια παρατηρούνται μειωμένες τιμές, σε κάποια είδη η μέση τιμή σε πολλά προϊόντα είναι αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (π.χ. βρεφικό γάλα σκόνη, ψωμί τοστ, χοιρινό κρέας, αγελαδινό γιαούρτι, αυγά, όσπρια, απορρυπαντικό πλυντηρίου κ.λ.π.)

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα κάνει σύσκεψη με εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων για ενίσχυση της παρουσίας επώνυμων προϊόντων στο καλάθι.

Κατά μέσο όρο τα προϊόντα ετικέτας ανέρχονται στο 55% στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όταν η αναλογία τους στο μέσο καλάθι του καταναλωτή περιορίζεται στο 30%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top