Καλάθι νοικοκυριού: «Να φαίνεται και η αρχική τιμή των προϊόντων»

Μπερδεμένοι οι καταναλωτές την πρώτη μέρα του μέτρου

Οι πρώτες εντυπώσεις των καταναλωτών για το «καλάθι του νοικοκυριού» / To ρεπορτάζ από το Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων του STAR

Το «κάθε αρχή και δύσκολη» φαίνεται ότι ισχύει και για το «καλάθι του νοικοκυριού» που έκανε χθες πρεμιέρα, αφού οι εντυπώσεις των καταναλωτών ήταν... γλυκανάλατες. Αρκετός κόσμος που πήγε στα σούπερ μάρκετ δεν έφυγε με γεμάτα καλάθια, ενώ αρκετοί ήταν οι εκείνοι που πήγαν απλώς για να βολιδοσκοπήσουν την κατάσταση, κάνοντας μία live «αυτοψία». 

Καλάθι του Νοικοκυριού: «Πελαγωμένοι» καταναλωτές, «σαφάρι» για το σήμα  

Κυρίως συνταξιούχοι, έσπευσαν από το πρωί στα σούπερ μάρκετ για να δουν τις τιμές των προϊόντων. Οι περισσότεροι ωστόσο, έβγαιναν έξω μπερδεμένοι, καθώς δεν μπορούσαν να εντοπίσουν αξιοσημείωτες εκπτώσεις.

Να αναγράφεται και η αρχική τιμή των προϊόντων που συμμετέχουν στο «Καλάθι νοικοκυριού» ζητά το υπουργείο Ανάπτυξης / Φωτογραφία Pexels

Αυτό συνέβη κυρίως γιατί η πλειονότητα των προϊόντων που επέλεξαν οι 12 αλυσίδες σούπερ μάρκετ -και το ένα e-shop- να εντάξουν στο «καλάθι» τους ήταν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία ανέκαθεν είχαν και την πιο ανταγωνιστική τιμή. Μάλιστα, σε κάποιες αλυσίδες τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αποτελούσαν, επί της ουσίας, όλο το... «καλάθι».

«Καλάθι νοικοκυριού»: Οι λίστες με τα προϊόντα όλων των σούπερ μάρκετ

Σε κάποια καταστήματα, μάλιστα, που δεν υπήρχε η ειδική σήμανση, η σύγχυση των καταναλωτών ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αφού παράλληλα με τα προϊόντα του καλαθιού έτρεχαν και προωθητικές ενέργειες άλλων προϊόντων, κυρίως από επώνυμες εταιρίες.

Αρκετός κόσμος που πήγε στα σούπερ μάρκετ δεν έφυγε με γεμάτα καλάθια, ενώ αρκετοί ήταν οι εκείνοι που πήγαν απλώς για να βολιδοσκοπήσουν την κατάσταση / Φωτογραφία Pexels

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Ανάπτυξης μετά τη χθεσινή περιοδεία, αλλά και τη μουδιασμένη ανταπόκριση εκ μέρους του καταναλωτικού κοινού, ζήτησε απ’ τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ να αναγράφονται τόσο στις λίστες όσο και στις ταμπέλες στα ράφια και η αρχική τιμή των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού», προκειμένου να γίνει πιο σαφής στον κόσμο η ωφέλεια του μέτρου.

Πρεμιέρα για το «καλάθι του νοικοκυριού»: Πώς βρίσκετε τα προϊόντα

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης έχει καλέσει τους βιομηχάνους των τροφίμων (ΣΕΒΤ) σε νέα σύσκεψη σήμερα, προκειμένου να τους ζητήσει να κάνουν περισσότερα για τη συγκράτηση των τιμών. Κι αυτό σε μία προσπάθεια να ανοίξει ακόμη περισσότερο η βεντάλια των επώνυμων προϊόντων που θα συμμετέχουν κάθε εβδομάδα στο «καλάθι του νοικοκυριού».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top