Νέο βίντεο από τη σύγκρουση του τουρκικού F-16 με το μαχητικό του Ηλιάκη

Ο Έλληνας σμηναγός κόντρα στους «μπούφους» και τον «χοντρό»

Νέα αποκλειστικά ντοκουμέντα από τις τελευταίες στιγμές του ηρωικού Έλληνα αεροπόρου, Κώστα Ηλιάκη, παρουσίασε ο αμυντικός συντάκτης Κώστας Συμεωνίδης στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star.

Τα τουρκικά αεροσκάφη, που ενεπλάκησαν στο δυστύχημα του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη πριν από 16 χρόνια, βρίσκονταν σε αποστολή κατασκοπείας και ο ηρωικός σμηναγός προσπαθούσε, στη μοιραία αποστολή που έχασε τη ζωή του, να αποτρέψει μια ακόμη επιθετική τουρκική ενέργεια.

Video – vτοκουμέντο: Το τουρκικό F-16 ενώ πέφτει στο μαχητικό του Ηλιάκη!

Ο Έλληνας σμηναγός κόντρα στους «μπούφους» και τον «χοντρό»

Εκείνη την ημέρα οι Τούρκοι - οι «μπούφοι», όπως ακούγεται να τους λένε οι Έλληνες πιλότοι - ήθελαν να φωτογραφίσουν τους S-300 στην Κρήτη.

Συγκίνηση στο μνημόσυνο του Σμηναγού Ηλιάκη παρουσία Χαρδαλιά  

Ήταν δύο F-16 και ένα φωτογραφικό RF-4, που το αποκαλούν «χοντρό». Ο Ηλιάκης θέλει να καταγράψει - για να το θέσουμε πιο απλά - τη φωτογραφική μηχανή του «χοντρού». Στο βίντεο ακούγεται ο Κώστας Ηλιάκης που μιλάει με το ραντάρ της Σητείας, τον «Κρόνο». 

Εκείνη την ημέρα οι Τούρκοι - οι «μπούφοι», όπως ακούγεται να τους λένε οι Έλληνες πιλότοι - ήθελαν να φωτογραφίσουν τους S-300 στην Κρήτη

«71 μίλια είναι οι “μπούφοι”, 28.000 (πόδια)... Αποστολή μας είναι οι “χοντροί” (RF-4). Να δούμε αν έχουνε πάνω τα PODs LOROP (ατρακτίδιο φωτογράφισης)», ακούγεται να λέει ο «Κρόνος».

Ερντογάν: Τα σύνορα της καρδιάς μας εκτείνονται σε τρεις ηπείρους

«Οκ, είμαστε πίσω από τρεις “μπούφους”, δύο F (F-16) κι έναν “χοντρό” (RF-4)», αποκρίνεται ο ηρωικός σμηναγός.

Ελάχιστα μετά, ακούγεται να λέει «ok, τα “550” είμαστε “παρατηρητής 1” σε έναν “χοντρό” (RF-4) και δύο F (F-16)» και «Κρόνος”, ο “550” (Κ. Ηλιάκης) πηγαίνει για τον “χοντρό” (RF-4)».

 

Οικονόμου για Τουρκία: Δε θα αφήσουμε καμία πρόκληση αναπάντητη

«“550”, σύνολο επαφών (τουρκικά αεροσκάφη) έξι, σωστόν;», ρωτάει ο Κρόνος για να πάρει την απάντηση από τον Έλληνα σμηναγό: «Τρεις έχουμε τώρα». 

Η συγκλονιστική στιγμή της σύγκρουσης

Λίγα λεπτά αργότερα, κι ενώ ο Έλληνας Σμηναγός πλησιάζει τον «χοντρό» στον ουρανό της Καρπάθου, το Νο 1 τουρκικό F-16 πέφτει πάνω στο F-16 του Ηλιάκη, σκοτώνοντάς τον.

ΗΠΑ: Εκτός Γερουσίας ο όρος για μη παραβιάσεις της Τουρκίας για τα F-16

Ενώ ο Έλληνας Σμηναγός πλησίασε τον «χοντρό» στον ουρανό της Καρπάθου, το Νο 1 τουρκικό F-16 έπεσε πάνω στο F-16 του Ηλιάκη, σκοτώνοντάς τον

Ο πιλότος του δεύτερου ελληνικού F-16 αναφέρει συγκλονισμένος στο ραντάρ της Σητείας: «“Κρόνος”, το “551”. Το “550”, o No1 από το “550” (Κώστας Ηλιάκης), έχει συγκρουστεί με ένα τουρκικό F-16… Έχουν πέσει δύο αεροπλάνα… Ο “551” είναι άνωθεν Καρπάθου… Δώσε οδηγίες “Κρόνος”». 

«Την πληρώνει πάντα ο πιο άτυχος»

Δεκαέξι χρόνια μετά, οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν, «φλερτάροντας» έντονα με το ενδεχόμενο ενός νέου, παρόμοιου δυστυχήματος.

«Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα σύγκρουσης, γιατί τα σύγχρονα αεροσκάφη είναι πάρα πολύ ευέλικτα. Και βέβαια, δεν την πληρώνει ο χειρότερος, αλλά ο πιο άτυχος, όπως στην περίπτωση του Ηλιάκη», δηλώνει στο Star ο αντιπτέραρχος εν αποστρατεία και πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας Κωνσταντίνος Τζαβέλλας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top