Κοινό μήνυμα στην Τουρκία από Παναγιωτόπουλο και Όστιν

Συναντήθηκαν στο Πεντάγωνο οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και ΗΠΑ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, στο Πεντάγωνο / ΑΡ

Με τον Αμερικάνο ομόλογό του, Λόιντ Όστιν συναντήθηκε τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Κατά τις συνομιλίες, ο υπουργός ανέδειξε τη σημασία της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της Στρατηγικής Αμυντικής Σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μετά την Τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA) το 2019 και το 2021.

Οι οκτώ νέες τοποθεσίες που συμπεριλαμβάνονται πλέον στην Συμφωνία -και ειδικότερα η Αλεξανδρούπολη- αντικατοπτρίζουν το στρατηγικό χαρακτήρα της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και την διαχρονική γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδος.

Παναγιωτόπουλος - Όστιν

Ο Έλληνας υπουργός ανέδειξε τη σημασία της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της Στρατηγικής Αμυντικής Σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ / ΑΡ

Ξαφνικά o Ακάρ αλλάζει στάση: «Να συζητήσουμε τα προβλήματα με την Ελλάδα»

Συζητήθηκαν επίσης ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και οι ευρύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις ασφαλείας.

Οι Τούρκοι διεκδικούν ακόμα και το... κοκορέτσι

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναγνώρισε τον καθοριστικό ρόλο του Ώστιν στο συντονισμό των προσπαθειών των χωρών που παρέχουν υποστήριξη στην Ουκρανία και επεσήμανε ότι η Ελλάδα εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, παρά το υψηλό κόστος που επιφέρουν και παρέσχε κάθε δυνατή συνδρομή.

«Καιρία απειλή για τα συμφέροντα Ελλάδας και ΗΠΑ ο αναθεωρητισμός»

Επιπλέον, υπουργός υπογράμμισε ότι ο αναθεωρητισμός αποτελεί καίρια απειλή τόσο για τα συμφέροντα των δύο χωρών, όσο και του ΝΑΤΟ. Πρέπει να αποτελεί κοινό στόχο, τόνισε, η προστασία της διεθνούς έννομης τάξης, ενάντια σε οποιαδήποτε παράνομη και αναθεωρητική συμπεριφορά, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής καλής γειτονίας. 

FAZ: Πάρτε στα σοβαρά τις απειλές Ερντογάν με τον χάρτη κατά της Ελλάδας 

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε αναπόφευκτα και η τουρκική προκλητικότητα και η ανάγκη μείωσης της έντασης στο Αιγαίο μέσω εποικοδομητικού διαλόγου. Ο Ελληνας υπουργός παρουσίασε στοιχεία παραβιάσεων και προκλητικών δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχους.

«Η Τουρκία εμμένει στην αναθεωρητική συμπεριφορά της, που αφορά στο νομικά αβάσιμο ισχυρισμό για αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και σε προκλητικές παραβιάσεις του ΕΕΧ και υπερπτήσεις κατοικημένων περιοχών από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, εγκαταλείποντας την επιθετική ρητορική της», είπε.

Rafale από τον Μακρόν ζήτησε ο Ερντογάν, γράφουν τουρκικά ΜΜΕ

Ο Λόιντ Όστιν προανήγγειλε πως θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ τις επόμενες ημέρες και προέτρεψε τις δύο πλευρές «να διερευνήσουν πραγματιστικές λύσεις σε μακροχρόνιες διαφορές».

Παναγιωτόπουλος Όστιν

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η απόκτηση των F-35 από την Ελλάδα αποτελεί νέο ορόσημο στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών / Eurokinissi

Όσον αφορά στην απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 από την Ελλάδα, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι αποτελεί νέο ορόσημο στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, το οποίο θα συμβάλλει στην αποτρεπτική ικανότητα της Χώρας, και τη στενότερη συνεργασία και διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ.

Στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στο Κάιρο ο Παναγιωτόπουλος

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης είχε επίσης συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την ηγεσία και στελέχη της δεξαμενής σκέψης “Heritage Foundation”, τον επικεφαλής του Προγράμματος (Joint Program Office) του μαχητικού αεροσκάφους F-35, Αντιπτέραρχο Μάικλ Σμιτ (Lt Gen Michael Schmidt), τον Πρόεδρο του American Hellenic Institute (AHI) κ. Νίκο Λαρυγγάκη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και τους κ.κ. Άντυ και Μάικ Μανάτος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top