Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν ψάχνω δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνω εκλογές»

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας»

Για εκλογές στο τέλος της τετραετίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας χαρακτηριστικά πως δεν ψάχνει «δημοσκοπικό ξέφωτο για εκλογές».

Επέμεινε ο Μητσοτάκης στη Βουλή: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και στους δημοσιογράφους Παύλο Τσίμα και Βασίλη Χιώτη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας για λόγους θεσμικής τάξης και πολιτικής σταθερότητας.

«Το έχω πει τόσες φορές ότι αυτό θα γίνει.  Από κει και πέρα καταλαβαίνω γιατί κάθε φορά μπορεί να ανακινούνται σενάρια, αλλά δεν ψάχνω κάποιο δημοκοπικό ξέφωτο για να κάνω εκλογές. Η δημοσκοπική εικόνα της κυβέρνησης εξάλλου είναι εξαιρετική» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Απλή αναλογική σημαίνει για κάποιο χρονικό διάστημα η χώρα θα βρεθεί με υπηρεσιακή κυβέρνηση και η εκτίμησή μου είναι πως μετά τις πρώτες κάλπες δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Είναι υποχρέωσή μου να διατηρήσω τη σταθερότητα της χώρας. Έχω πει πολλές φορές ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας για το έργο μου. Είναι πρόωρη η συζήτηση για το τι θα γίνει μετά τις εκλογές. Ας το δούμε μετά την άνοιξη. Μία αυτοδύναμη ΝΔ δεν σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση. Σε πολύ δύσκολους καιρούς η χώρα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα και η χώρα υπηρετείται καλύτερα από σταθερές κυβερνήσεις. Φανταστείτε τώρα στον Έβρο να μην μπορούσαμε να δράσουμε αμέσως και να έπρεπε να παίρνουμε τηλέφωνα» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μάχη» Μητσοτάκη - Τσίπρα  στη δευτερολογία στη Βουλή 

«Δεν θα ακολουθήσω τον Ερντογάν στη ρητορική της έντασης»

Για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας είπε «δεν θα ακολουθήσω τον Ερντογάν στη ρητορική της έντασης - Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη στήριξη των πολιτών για όσο χρειαστεί. Δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση των διμερών σχέσεων όσο υπάρχει η απειλή της εθνικής κυριαρχίας. Όσο υπάρχει αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας δεν θα υπάρξει πρόοδος. Ούτε θα δεχθώ υπερπτήσεις και τη ρητορική για αποστρατικοποίηση των νησιών.Ήμουν πολύ σαφής και ξεκάθαρος. Κι αν δεν κατάλαβε ο κ. Ερντογάν, δεν ευθύνομαι εγώ».

«Είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση για τα ελληνοτουρκικά. Δεν πιστεύω πως θα έχουμε κλιμάκωση της έντασης το καλοκαίρι, όπως είχε γίνει το 2020» συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει εσαεί την προμήθεια όπλων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. Μπορούμε να εξηγήσουμε όμως στις ΗΠΑ ότι η προμήθεια όπλων στην Τουρκία που αμφισβητεί την κυριαρχία άλλης σύμμαχου χώρας δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ» πρόσθεσε.

Τις περσινές πυρκαγιές χαρακτήρισε ο κ. Μητσοτάκης ως τη πιο δύσκολη κρίση στην περίοδο της διακυβέρνησής του. «Είσαι αντιμέτωπος με ένα φαινόμενο που σε ξεπερνά. Ήμασταν αντιμέτωποι με τη φύση χωρίς να μπορούμε να κάνουμε πολλά. Εχω ήσυχη τη συνείδηση μου γιατί έχουμε κάνει όσα μπορούμε να κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε «Η κριτική μου για την τραγωδία στο Μάτι δεν αφορούσε την επιχειρησιακή διαχείριση, αν και αν είχαμε το 112 θα ήταν καλύτερα. Αφορούσε τον άθλιο επικοινωνιακό χειρισμό και την απόπειρα συγκάλυψης, εκεί άσκησα κριτική».

Μητσοτάκης: Καταργείται για όλους η εισφορά αλληλεγγύης από 1η Ιανουαρίου

Για την οικονομία είπε «Δύο λόγοι που δεν πρέπει να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Ο πρώτος είναι ότι δημοσιονομικά δεν το αντέχει η χώρα. Γι αυτό και ρίξαμε το βάρος στην αγορά ενέργειας. Το καύσιμο είναι πρόβλημα και γι αυτό επιλέξαμε στοχευμένη και όχι οριζόντια παρέμβαση. Το Fuel Pass θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί. Γιατί να ωφεληθεί ο επισκέπτης που έρχεται στην Ελλάδα που θα σήμαινε απώλεια εσόδων από εκεί.»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top