Μητσοτάκης: Καταργείται για όλους η εισφορά αλληλεγγύης από 1η Ιανουαρίου

«Η Ελλάδα έχει τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας εδώ και 12 χρόνια»

Στη Βουλή απευθύνεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται ύστερα από αίτημά σχετικά με τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης. Εξήγγειλε πως θα καταργηθεί για όλους η εισφορά αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2023 ενώ θα «ξεπαγώσουν» και οι αυξήσεις στις συντάξεις.

«Προκάλεσα τη συζήτηση γιατί αύριο συμπληρώνονται τρία χρόνια από την ημέρα που οι πολίτες εμπιστεύτηκαν την διακυβέρνηση της χώρας στη Νέα Δημοκρατία», εξήγησε στην έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

«Δεν υπάρχει καλύτερο πεδίο από την πολιτική της κυβέρνησης μας για την κοινωνία. Από την αρχή έχω πει ότι στο επίκεντρο όλων των δράσεων μας είναι ο πολίτης. Όχι γενικά και αόριστα ο λαός. Λέξη που λένε για να θολώνουν. Αλλά για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα ως ξεχωριστές προσωπικότητες και κυρίως ευάλωτους και μεσαία τάξη.» τόνισε χαρακτηριστικά. 

«Βασική προτεραιότητα είναι να αναταχθεί η εθνική οικονομία με επενδύσεις για καλύτερους μισθούς και νέες δουλειές. Δεν ξεχνάμε τι είχε προηγηθεί. Μια τετραετία ψευδούς και ψευδαισθήσεων με κλειστές τράπεζες και την χωρά πριν τον γκρεμό. Σαν χθες πριν 7 χρονιά. Συνεχίστηκε με καταιγίδα φορών και άφησε ανεξόφλητο γραμμάτιο 100 εκατομμυρίων από το τρίτο μνημόνιο.»

«Ευτυχώς σήμερα όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Έχουμε την δυναμικότερη ανάπτυξη και την μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη. Είμαστε πρώτοι στην μείωση των φορών. Δύο χρονιά νωρίτερα πληρώσαμε το ΔΝΤ. Ενώ σε ένα μηνά απελευθερώνεται και από την ενισχυμένη εποπτεία και θα έχουμε επενδυτική βαθμίδα. Είναι εθνική επιτυχία. Δεν ήταν αυτονόητο. Και δεν είχαμε ομαλές συνθήκες. Εδώ και 36 μήνες η χωρά προχωρά με αλλεπάλληλες εισαγόμενες κρίσεις. Από τον Έβρο μέχρι την πανδημία και από την διαρκή απειλή της Τουρκία ως την διεθνή ενεργειακή έκρηξη. Κι όμως αυτά έγιναν ευκαιρίες.»

«Ανέργους και συνταξιούχους και εργαζομένους κοιτάμε. Με αύξηση του αφορολογήτου, μείωση του ΕΝΦΙΑ και εισφορών και αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης κλπ» εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

«Κοινωνική ονομάζεται κάθε πολιτική μας. Αφορούν όλους του πολίτες. Είναι και οι προσλήψεις στην εκπαίδευση, στην υγειά, η στήριξη της τεχνικής κατάρτισης αλλά κυρίως οι επενδύσεις με πάνω από 4 εκατομμύρια εργαζομένους μετά από χρόνια» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα τέσσερα κεφάλαια της κυβερνητικής πολιτικής  

Για τα τέσσερα κεφάλαια της κυβερνητικής πολιτικής έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην εργασία, στην καταπολέμηση της ανεργίας, στην κοινωνική ασφάλιση και τις πολιτικές για την προστασία των αδυνάμων.

Για την εργασία είπε πως «κομβική τομή είναι η διπλή αύξηση του κατωτάτου μισθού στην χωρά. Παραλάβαμε στα 650 και είναι στα 713 ευρώ. Και με μείωση εισφορών το ετήσιο όφελος ξεπερνά τα 1000 ευρώ. Ένας επιπλέον μισθός για κάθε εργαζόμενο. Αυτό δίνει την 9 θέση στην ε.ε , πάνω από την Πορτογαλία και βέβαια η αύξηση συνεπάγεται αύξηση και στις τριετίες.»

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας για 120 χιλιάδες απασχολουμένους. «Για όσους έκαναν κριτική τους θυμίζω ότι ήταν διαχρονικό αίτημα της ΓΣΕΕ και τώρα γίνεται πράξη. Κατά της μαύρης εργασίας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σύντομα το μετρό αυτό θα επεκταθεί στη βιομηχανία και του χρόνου σε τουρισμό και εστίαση. Διασφαλίζοντας ότι ο εργαζόμενος δεν θα δουλεύει ούτε μια ώρα χωρίς να πληρωθεί. Και το σύνολο των πολίτων δεν θα πληρώνει όσους φοροδιαφεύγουν. Η μεταρρύθμιση αυτή διευκολύνει την επιθεώρηση εργασίας. Που έγινε ανεξάρτητη αρχή. Και θα έχουν αυτόματη πρόσβαση στο Εργάνη 2» περιέγραψε ο πρωθυπουργός.

Η μείωση της ανεργίας το μεγάλο στοίχημα

 Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η μείωση της ανεργίας είπε ο πρωθυπουργός. 

«Η απουσία στην εργασία είναι εξορία και τραύμα για τον πολίτη. Είμαστε υπερήφανοι διότι μέσα στην πανδημία μειώσαμε 5 μονάδες την ανεργία. Έχουμε τα χαμηλότερα ποσοστά εδώ και 12 χρονιά».

«Στόχος μας είναι ο άνεργος να αποκτά δεξιότητες. Μισό εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες θα παρακολουθούν ψηφιακά μαθήματα για την προστασία του περιβάλλοντος. Και αυτά θα τα πιστοποιούν πανεπιστήμια. Και τέλος είναι η ενεργοποίηση των ιδίων των ανέργων, αλλά και η απασχόλησή των πάνω από 55 ετών»

Μόνιμες αυξήσεις στις κύριες συντάξεις

Για τις συντάξεις ο πρωθυπουργός είπε πως «τέτοιες μέρες το 2015 ο κόσμος συνωστίζονταν έξω από τις τράπεζές για λίγα ευρώ. Ευτυχώς αυτά είναι πλέον μνήμες και όχι αναμνήσεις. Διότι οι δεύτερες είναι ανώδυνες. Οι πρώτες είναι όμως ζωντανές.»

«Καθιερώσαμε μόνιμες αυξήσεις στις κύριες συντάξεις. Ακυρώσαμε τις περικοπές για άλλους 250 χιλιάδες συνταξιούχους. Μειώσαμε την προσωπική διαφορά για 500 δικαιούχους. Και 1.4 δις ευρώ επιστράφηκαν αναδρομικά.»  υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Αρκεί ένα στοιχείο. Μέσα στους 5 μήνες του 2022 εκδοθήκαν τόσες όσες βγήκαν όλο το 2019. Αύξηση πάνω του 40% . με λιγότερους υπάλληλους. Στόχος τώρα είναι μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού να έχουν κλείσει όλες οι αιτήσεις του 2021. Και να κλείσει η ομηρία των συνταξιούχων. Ήταν παθογένεια και ντροπή δεκαετιών για το κράτος.»

«Οι ελαφρύνσεις των πολίτων θα συνεχιστούν. Όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ τις επόμενες εβδομάδες θα μπουν στο καθεστώς περισσοτέρων δόσεων. Και η παραγραφή θα γίνεται στην δεκαετία.»

«Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση το Γενάρη του 23 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για το δημόσιο και τους συνταξιούχους και την ιδιά μέρα θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις μετά από χρόνια και θα έχουμε αυξήσεις.» 

«Η κάρτα αναπηρίας θα διευκολύνει 180 χιλιάδες συμπολίτες μας. Και 2 χιλιάδες δικαιούχοι με τον βοηθό θα βγουν από το σπίτι. Εμείς αυστηροποιήσαμε τις ποινές για τον βιασμό και την παρενόχληση. Αυτή η κυβέρνηση έκανε 43 κέντρα και ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες.» 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top