Δένδιας για Συμφωνία με ΗΠΑ: Διασφαλίζει τα εθνικά μας δικαιώματα 

Τι είπε για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Αλεξανδρούπολης στην περιοχή      

Ο Yπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπεραμύνθηκε της αναβάθμισης της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας στη Βουλή, τονίζοντας ότι διασφαλίζει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε αυτή τη δύσκολη και επικίνδυνη χρονική συγκυρία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ  κάλεσε όλα τα κόμματα να την στηρίξουν.

Η πρώτη συνάντηση του νέου Πρέσβη των ΗΠΑ Τσούνη με τον Δένδια  

«Δε νομίζω ότι θα διευκολυνθεί η δουλειά μας στην Ουάσιγκτον αν η Βουλή απέρριπτε την Συμφωνία. Δεν θα γινόμασταν ισχυρότεροι αν δεν την ψηφίσετε αλλά πιο ανίσχυροι. Είναι μια Συμφωνία που ισχυροποιεί την ελληνική θέση και τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η Ελλάδα ποτέ δεν επιδίωξε να στηρίξει την πολιτική του «επιτήδειου ουδέτερου».», τόνισε ο κ. Δένδιας. 

Σχετικά με το ενδεχόμενο αγοράς ή αναβάθμισης αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία, ο Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε:  «Για τα αεροσκάφη "F-16" θα πω τι ξέρω γιατί δεν είμαι εκπρόσωπος των ΗΠΑ. Οι πληροφορίες που έχουμε και η ενημέρωση, είναι ότι δεν αφορά νέα αεροσκάφη αλλά ραντάρ και πυραύλους. Αν με ρωτάτε ως Έλληνα υπουργό Εξωτερικών αυτό δεν συνιστά τελεσθείσα πράξη. Όμως, όσον αφορά την Ελληνική Δημοκρατία, η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα γιατί η Τουρκία παραβιάζει διαρκώς τα κυριαρχικά δικαιώματα μας. Άρα η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής. Όχι, όχι. Όπως το ίδιο σαφής είναι και για το θέμα των γερμανικών υποβρυχίων», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στην αντιπολίτευση που κάλεσε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει πλήρως τη θέση της χώρας μας. 

Η απάντηση Δένδια σε Σαμαρά: Πατριωτισμός με ιδιοτελείς ατζέντες

Απολύτως απαράδεκτες οι τουρκικές υπερπτήσεις 

«Είναι απολύτως απαράδεκτες οι υπερπτήσεις και οι τουρκικές παραβιάσεις και έχουν μια ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Αποτελούν αμφισβήτηση της εθνικής εναέριας κυκλοφορίας και προσπάθεια επιβολής των θέσεων τους με το απαράδεκτο τουρκικό επιχείρημα, περί δήθεν αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών. Την επιθετικότητα της Τουρκίας που εκδηλώθηκε με τις υπερπτήσεις και τον απαράδεκτο όψιμο τουρκικό ισχυρισμό για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, το Στέητ Ντιπάρτμεντ την καταδίκασε. Και σαφέστατα, και η επιστολή Μπλίνκεν και τα αμερικανικαά νομοθετήματα και οι ανακοινώσεις του Στέητ Ντιπάρτμεντ, πήραν θέση για το θέμα της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά» υπογράμμισε.


Δένδιας για Ρωσία: Με τη στάση μας υπερασπίζουμε και τα δικά μας σύνορα    

«Θα ευχόμουν να μην ερχόταν η Συμφωνία σε μία χρονική στιγμή με άκρως επικίνδυνες καταστάσεις και συνθήκες, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο.

Απαντώντας στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη ρωσική εισβολή, ο κ. Δένδιας, αντέτεινε ότι η Ελλάδα έχει πολλούς περισσότερους λόγους να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στη ρωσική εισβολή εναντίον ενός ανεξάρτητου κράτους και να μην είναι ουδέτερη γιατί υπάρχει το τραγικό παράδειγμα της εξέλιξης του κυπριακού. «Η Ελλάδα έχει μεγάλο σεβασμό για την τεράστια ρωσική πολιτιστική παράδοση. Τη σέβεται απεριόριστα. Όμως αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ευθεία αντιπαράθεση μας για την εισβολή της Ρωσίας σε ανεξάρτητο κράτος. Και η Ελλάδα δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα διαφορετικής πορείας γιατί είναι θέμα προάσπισης όχι μόνο των δικών μας συνόρων αλλά όλου του πλανήτη. Υπερασπιζόμαστε με τις θέσεις μας όχι μόνο τα σύνορα όλου του πλανήτη αλλά και τα δικά μας σύνορα. Και αυτό δεν διασφαλίζεται μόνο με τις επικλήσεις του διεθνούς δικαίου. Και παράδειγμα τραγικό είναι η εξέλιξη του κυπριακού», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Επίθεση Μητσοτάκη σε Τσίπρα – Η δήλωση του Πάιατ που διάβασε στη Βουλή

Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με πάνω από 210 συμφωνίες 


Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ακόμα, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ασκεί μια καθαρή πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις καταφέρνοντας να υπογραφούν πάνω από 210 επωφελείς συμφωνίες, θωρακίζοντας την ασφάλεια της χώρας.

«Αυτή η κυβέρνηση επίλυσε, σε μεγάλο βαθμό, τις θαλάσσιες διαφορές υπογράφοντας συμφωνίες με Αίγυπτο, Αλβανία και Ισραήλ. Έχουμε θωρακίσει την εθνική άμυνα και ασφάλεια της χώρας με σειρά συμφωνιών συνεισφέροντας για τη δημιουργία ενός ευρύτατου πλαισίου ασφαλείας στη βάση του διεθνούς δίκαιου και του δίκαιου της θάλασσας.

Ακολουθούμε μια πολιτική ανοιχτών οριζόντων που φθάνει από την Ινδία και την Ιαπωνία στη Λατινική Αμερική. Στις δεκάδες επισκέψεις που πραγματοποιήσαμε σε άλλα κράτη συζητήσαμε 100άδες συμφωνίες. Υπογράψαμε συμφωνίες που υπερβαίνουν τις 210.», ανέφερε.

Η αναβάθμιση του ρόλου της Αλεξανδρούπολης  

Ο  κ. Δένδιας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, τονίζοντας ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η αμερικανική παρουσία. «Αν δεν υπήρχε αυτή η Συμφωνία και δεν ήταν διαθέσιμη η Αλεξανδρούπολη προς Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη φαντάζεστε τι σημασία θα είχαν τα στενά και πόσο δυσχερέστερη θα ήταν η θέση μας για τη δική μας ασφάλεια και το μέλλον της χώρας μας; Η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε εμπορικό λιμάνι και γεωπολιτικό κόμβο υπηρετεί πλήρως το εθνικό συμφέρον της χώρας. Με αυτή τη Συμφωνία θέλουμε και την εμπορική δραστηριότητα του λιμανιού», είπε και προσέθεσε:

Τσίπρας για Συμφωνία: Τα δίνουμε όλα χωρίς να παίρνουμε αντάλλαγμα

«Το είπα ξεκάθαρα και επαναλαμβάνω. Η κυβέρνηση θέλει την αμερικανική παρουσία δεν την απεύχεται. Η πενταετής Συμφωνία είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδος και της ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν επιθυμεί ενδεχόμενη απομάκρυνση των ΗΠΑ γιατί αυτό δεν θεωρεί ότι στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία υπηρετεί την ανεξαρτησία της χώρας. Και δεν άκουσα κανένα άλλο πειστικό επιχείρημα. Δεν έχουμε να απολογηθούμε λοιπόν για την πενταετία γιατί το θεωρούμε ως μεγάλο κεφάλαιο για το συμφέρον της Ελλάδος. Η εξωτερική πολιτική μας δεν είναι μονοδιάστατη», 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top