Η απάντηση Δένδια σε Σαμαρά: Πατριωτισμός με ιδιοτελείς ατζέντες

«Η απραξία δεν είναι πατριωτισμός, πιστεύουμε σε Ελλάδα με αυτοπεποίθηση»  

Απάντηση με αιχμές έδωσε ουσιαστικά ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στην κριτική που άσκησε ο τελευταίος στο 14ο συνέδριο της ΝΔ στην κυβέρνηση και στις αναφορές του περί «πατριωτισμού».

Σαμαράς μετά την κατάθεση για τη Novartis: Η Δικαιοσύνη έχει τον λόγο 

Χωρίς να  κατανομάζει τον πρώην πρωθυπουργό, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε κατά τη συζήτηση για την επικύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής:

 «Ουδείς αρνείται τον πατριωτισμό οιουδήποτε, αλλά υπάρχει ένα ερώτημα. Πως προσλαμβάνεται αυτός ο πατριωτισμός;  Γιατί βέβαια δεν μπορούμε να κρύψουμε μέσα στην αίθουσα ότι πολλές φορές στην ιστορία μας ο πατριωτισμός κάλυψε ιδιοτελέστατες προσωπικές ατζέντες. Αλλά, ας ξεχάσουμε το παρελθόν. Πρέπει όμως να δούμε πώς νοηματοδοτεί ο καθένας, ο καθένας ατομικά, ξαναλέω, πέρα από κόμματα και πέρα από παρατάξεις, πως νοηματοδοτεί ο καθένας τον πατριωτισμό όταν αναφέρεται σε αυτόν¨». 

Ουκρανία: Η ελληνική πρεσβεία άνοιξε πάλι τις πόρτες της στο Κίεβο

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε:

«Να συμφωνήσουμε ότι η απραξία δεν συνιστά πατριωτισμό και ο στρουθοκαμηλισμός επίσης δεν συνιστά πατριωτισμό. Και επίσης ότι η βίωση από πολιτικούς του πατριωτισμού ως οπισθοδρομικό σύνδρομο εκχέει μια βαθύτατη ανασφάλεια. Δηλαδή, διαιωνίζει το γνωστό «πίσω στα κανόνια μας», ωσάν οι λέξεις θα μπορούσαν να προστατεύσουν τη χώρα και το μέλλον της. Εμείς πιστεύουμε - και νομίζω η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας -  σε έναν πατριωτισμό που πηγάζει από αυτοπεποίθηση, από βαθιά αίσθηση της ταυτότητάς μας και βαθιά αυτοσυνειδησία. Δηλαδή έναν πατριωτισμό ανοιχτό, εγκάρδιο, έναν πατριωτισμό που εκπέμπει αυτοπεποίθηση». 

 

Έναν πατριωτισμό που έχει προσλάβει τα μεγάλα διακυβεύματα του 21ου αιώνα, την ανάγκη η Ελλάδα να είναι ανοιχτή. Να είναι ανοιχτή στα Βαλκάνια, να είναι ανοιχτή στην ευρύτερη περιοχή της. Να μην είναι αιχμάλωτη μόνο των ελληνοτουρκικών διαφορών, να έχει αίσθηση του ευρύτερου γεωπολιτικού της ρόλου».

Δένδιας για συμφωνία με ΗΠΑ: Σημαντικός ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης, εμείς δεν παριστάναμε ότι διώχνουμε τις βάσεις   

Όσον αφορά την αμυντική συμφωνία ο κ. Δένδιας τόνισε: «Δεν κάναμε καμία χάρη στις ΗΠΑ με την MDCA. Δεν είμαστε γενναιόδωροι απέναντι στις ΗΠΑ. Είμαστε γενναιόδωροι στην Ελλάδα και στο συμφέρον της, όπως εμείς προσλαμβάνουμε το συμφέρον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού». 

«Εμείς θέλουμε την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα, δεν κρυφτήκαμε ποτέ πίσω από το δάχτυλό μας, δεν παραστήσαμε ότι είμαστε αυτοί οι οποίοι διώχνουν τις βάσεις. Έχουμε μια σαφή θέση για το εθνικό συμφέρον» ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    

Όπως είπε, ένα από τα κύρια στοιχεία που έπεισε την κυβέρνηση και υπέγραψα με τον κ. Pompeo ήταν ακριβώς η αναφορά της Αλεξανδρούπολης, την οποία θεωρούμε κορυφαίο στοιχείο. Θέλουμε την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top