Τσίπρας για Συμφωνία: Τα δίνουμε όλα χωρίς να παίρνουμε αντάλλαγμα

Έκανε λόγο για επικίνδυνη μετατόπιση την εξωτερική πολιτική της χώρας

Για συμφωνία χωρίς ανταλλάγματα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του για τη συμφωνία στο πλαίσιο της ψήφισης της συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ.

«Εγκαταλείπετε τις πάγιες θέσεις της χώρας σε σχέση με το ρόλο και τη στρατηγική της, το ρόλο του πυλώνα σταθερότητας και διπλωματίας στην κρίσιμη περιοχή της Μεσογείου. Εγκαταλείπετε το μετριοπαθή και προσεκτικό ρόλο που διαδραμάτιζε παραδοσιακά η Ελλάδα, τόσο εντός του ΝΑΤΟ, όσο και σε σχέση με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος έκανε λόγο για την πιο επικίνδυνη μετατόπιση και αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Τσίπρας: Η καθημερινότητα με κυβέρνηση Μητσοτάκη μοιάζει με Survivor

«Αλλάζουν πάγιες θέσεις της χώρας που επί σειρά ετών υλοποίησαν πολλές και διαφορετικές κυβερνήσεις ανάμεσα σε αυτές και κυβερνήσεις της ΝΔ. Ποια είναι τα αποτελέσματα του δόγματος που έχετε υιοθετήσει; Τα είδαμε όλα το 2020 με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας», είπε.

Μητσοτάκης: Βασικός εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή η Ελλάδα με τη Συμφωνία

Καμία χώρα δε θα έκανε κάτι τέτοιο, είπε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δορυφοροποιεί τη χώρα.

Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή

«Αλλάζουν πάγιες θέσεις της χώρας που επί σειρά ετών υλοποίησαν πολλές και διαφορετικές κυβερνήσεις ανάμεσα σε αυτές και κυβερνήσεις της ΝΔ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του πριν την ψήφιση της συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση έκανε δύο σημαντικές υποχωρήσεις: αφενός απεμπόλησε το διαπραγματευτικό χαρτί της ετήσιας αναθεώρησης και αφετέρου παραχωρεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

«Με ποια ανταλλάγματα, σε σχέση με τα άμεσα συμφέροντα της Ελλάδας, προβήκατε σ' αυτές τις παραχωρήσεις; Αυξάνουμε σημαντικά τον κίνδυνο για την Ελλάδα την ώρα της πιο σκληρής αντιπαράθεσης. Όχι μόνο δεν εξασφαλίσατε τα ανταλλάγματα που διεκδικήσατε αλλά η υπογραφή και η κύρωση της συμφωνίας συνοδεύεται από ραγδαία αναβάθμιση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, με αποδυνάμωση - αν όχι ακύρωση - των ελληνικών διαπραγματευτικών όπλων», σημείωσε.

O κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι διεκδίκησε και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σε τοποθεσίες που είχαν αξία, όπως η Σκύρος, «αλλά οι ΗΠΑ απέρριψαν κάθε πρόταση».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top