Μητσοτάκης: Βασικός εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή η Ελλάδα με τη Συμφωνία

«Υπηρετεί πολύπλευρα τα εθνικά συμφέροντά μας»

«Η συμφωνία με τις ΗΠΑ υπηρετεί πολύπλευρα τα εθνικά μας συμφέροντα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της ψήφισης της Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με μία αναφορά στον Αμερικανό συγγραφέα Μαρκ Τουέιν: «Έλεγε ότι πατριωτισμός είναι να στηρίζεις τη χώρα σου συνεχώς και την κυβέρνησή σου όταν το αξίζει. Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και για την κυβέρνηση συμπληρώνει ένα πλέγμα συμμαχιών».

Η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη με Τσούνη: Επί της υποδοχής… και ο Πίνατ

Όπως εξήγησε, οι ΗΠΑ διευρύνουν την παρουσία τους στην ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας και ενεργειακό ενδιαφέρον.

«Η χώρα μας καθίσταται ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Γεγονός που αποκτά μεγαλύτερη διάσταση αν συνυπολογιστεί η ασταθής συγκυρία, με έναν θερμό πόλεμο εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου και μια παγκόσμια ενεργειακή αναταραχή σε έξαρση. Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο μεσογειακό τόξο έχουν επανέλθει στο προσκήνιο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ανατ. Μεσόγειος: Νέο κοίτασμα-μαμούθ φυσικού αερίου αλλάζει τα δεδομένα

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η συμφωνία παύει να είναι διμερές πρωτόκολλο και «γίνεται ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, ως συνετού ευρωπαίου και νατοϊκού εταίρου που εγγυάται τη διεθνή νομιμότητα απέναντι στους όποιους παροξυσμούς των γειτόνων μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή

«Η χώρα μας καθίσταται ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Βουλή, στην ομιλία του πριν την ψήφιση της συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

«Η συμφωνία αναβαθμίζει την Ελλάδα. Αυτό αποδεικνύει και η πρόσκλησή μου να συναντηθώ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την επόμενη ημέρα να είμαι ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που θα μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση της αμερικανικής γερουσίας και της βουλής των αντιπροσώπων. Είναι μεγάλη τιμή που δηλώνει πως η πατρίδα μας αντιμετωπίζεται ως ισότιμος και συνεπής σύμμαχος ώστε αν χρειαστεί να δικαιούται να απαιτήσει συνέπεια και αλληλεγγύη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Γιατί είναι σημαντική για τα εθνικά συμφέροντα

Ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε τους 3 λόγους για τους οποίους είναι σημαντική η Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ.

-    Πρώτον, η συμφωνία αυτή είναι σημαντική διότι περιλαμβάνει τη ρητή δέσμευση πως η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα ανανεώνεται ανά 5ετία, με δικαίωμα σε κάθε πλευρά να την καταγγείλει αν το κρίνει. Οι ΗΠΑ αποφασίζουν να αυξήσουν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι και άλλα ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν να συνάψουν ανάλογες συμφωνίες με τις ΗΠΑ ή να συμπληρώσουν και να επεκτείνουν τις ήδη υφιστάμενες.

Μπάιντεν: Φοβάμαι ότι ο Πούτιν δεν έχει τρόπο να τελειώσει τον πόλεμο

-    Δεύτερον, αυτή η διμερής συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι σημαντική γιατί διευρύνεται όχι μόνο στο χρόνο αλλά και στο χώρο. Στο Ναύσταθμο της Σούδας αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές και ο συνολικός ρόλος της βάσης. Η Σούδα είναι το μόνο αγκυροβόλιο στο οποίο μπορεί να δέσει αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην ανατολική Μεσόγειο. Αξιοποιείται επίσης το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο, δυο στρατόπεδα, το πρώτο στο Βόλο και το δεύτερο στην Αλεξανδρούπολη.

-    Τρίτον, η νέα συμφωνία είναι σημαντική γιατί καταγράφει ρητά την κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης. Μία διατύπωση, που δεν θα έχει διαφύγει της προσοχής σας κύριοι της αντιπολίτευσης, την επαναλαμβάνει ο υπουργός Μπλίνκεν στην συνοδευτική επιστολή του.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top